Obavijesti

News

Komentari 26

Delta soj koronavirusa kod 60 posto novozaraženih u Lisabonu

Delta soj koronavirusa  kod 60 posto novozaraženih u Lisabonu

U Lisabonu u kojem su tijekom vikenda na snazi mjere zatvaranja, više od 60 posto infekcija koronavirusom uzrokovano je delta varijantom bolesti covid-19, pokazali su rezultati istraživanja

U Lisabonu u kojem su tijekom vikenda na snazi mjere zatvaranja, više od 60 posto infekcija koronavirusom uzrokovano je delta varijantom bolesti covid-19, pokazali su rezultati istraživanja koje su u nedjelju objavile novine Publico i ostali mediji. 

Ispitivanja je proveo portugalski Nacionalni institut za zdravlje (INSA).

Glavni grad Portugala je zatvoren na dva i pol dana jer su tamošnje vlasti zabrinute zbog skoka broja novozaraženih delta sojem koronavirusa. 

Zbog toga 2,8 milijuna stanovnika Lisabona može napustiti svoje domove samo ako imaju valjane razloge. Ulazak u grad je dozvoljen isključivo u posebnim okolnostima. Pravila su stupila na snagu u petak, a trajat će do ponedjeljka. 

Moguće je da će vlada sličnu blokadu primijeniti i tijekom vikenda od 25. do 28. lipnja, iako će svaka takva odluka biti donesena vjerojatno u zadnji čas.

Portugal je sve više zabrinut zbog širenja delta varijante koronavirusa koja je zaslužna za nedavni porast broja slučajeva u zemlji. 

Subota je bila četvrti dan zaredom kako je Portugal imao više od 1000 novozaraženih u 24 sata što je razina iz veljače kada je zemlja bila u lockdownu.

Nekih 2,5 milijuna od 10 milijuna Portugalaca primilo je obje doze cjepiva  protiv covida-19.

Iako je  zadnjih dana blago povećan broj hospitalizacija nema rasta umrlih jer su ranjive skupine cijepljene.

Nedavni skok zaraza dogodio se mjesec dana otkako je Portugal, čiji prihodi snažno ovise o turizmu, otvorio svoja vrata gostima iz Europske unije i Velike Britanije, piše agencija Reuters.