News

Komentari 150

Delta soju ne treba 15 minuta, a kriv je za više od 85% zaraza

Delta soju ne treba 15 minuta, a kriv je za više od 85% zaraza

'PANDEMIJA NECIJEPLJENIH' Hospitaliziranima je tek šest posto cijepljenih, što je u skladu s podacima o efikasnosti cjepiva od 90 do 95 posto...

Dosad je ‘pravilo’ bilo da je za zaražavanje potrebno više od 15 minuta kontakta s oboljelom osobom na manje od dva metra razmaka, a sad se inficirati može i u kraćem razdoblju, kaže predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva, dr. Miroslav Venus odgovarajući na pitanje kako se ponaša Delta varijanta korona virusa, koja je sad kriva za više od 85 posto zaraza. Citira američkog predsjednika Joe Bidena koji je rekao kako sad imamo “pandemiju necijepljenih”. Tko god da je cijepljen, ističe epidemiolog, no ipak se inficira koronom, imat će blage i kratkotrajne simptome, za razliku od, moguće, necijepljenih.

Mali broj cijepljenih može se i teže razboljeti jer nije u stanju razviti imunitet, što protivnici cijepljenja često navode kao argument da cjepivo nije efikasno, a jest u većini slučajeva. Među hospitaliziranima je kod nas šest posto onih koji su primili obje doze cjepiva, što je u skladu s podacima o efikasnosti cjepiva.

Dr. Venus kaže kako oboljeli od Delte imaju slične simptome kao i oni koji su ranije preboljeli COVID.

Ravnatelj KB-a Dubrava, prof. dr. Ivica Lukšić, ističe da imaju samo šest COVID bolesnika, a ni jednog na respiratoru. Za COVID bolesnike je zadržan tek jedan odjel. Dr. Venus napominje da je situacija sad dobra, no boji se da će sve više turista potencijalno značiti i više infekcija. Zaražavaju se uglavnom mladi od 20 do 40 godina, na javnim okupljanjima, među kojima je i broj cijepljenih manji nego u starijoj populaciji.

Sve manje cijepljenih prvom dozom 

Uskoro bi se mogao izjednačiti broj onih koji su primili prvu dozu cjepiva s onima koji su u potpunosti cijepljeni. Ukupno je cijepljeno 1,62 milijuna ljudi, od kojih je cijepljenje završeno za 1,42 milijuna ljudi, kažu podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U nedjelju je, primjerice, utrošeno 3410 doza, ali se samo 365 osoba cijepilo prvom dozom.

POGLEDAJTE VIDEO: Nove mjere za Jadran 

Cijepljeno je 40 posto ukupnog stanovništva, odnosno 48 posto odraslih ljudi, što je i upola manje od potrebnog za kolektivni imunitet. Najviše je potpuno cijepljenih u Zagrebu - oko 40 posto ukupnog stanovništva, a najmanje u Bjelovarsko-bilogorskoj (28 posto), zatim u Splitsko-dalmatinskoj, u kojoj je cijepljenje završilo oko 29 posto svih građana.

Najčitaniji članci