Obavijesti

News

Komentari 8

Deluzije o nadmoći i žudnja za nasiljem: Ubio četvero mladih na spavanju. Motiv nitko ne zna

Deluzije o nadmoći i žudnja za nasiljem: Ubio četvero mladih na spavanju. Motiv nitko ne zna

Žrtve nije znao, ali ih je uhodio. Ušuljao se u kuću i ubio četvero na spavanju. Policiji je trebalo više od mjesec dana da ga pronađu. Motiv ne mogu otkriti...

VIDEO

Četvero studenata sveučilišta Idaho ubijeno je u gradiću Moscow. Žrtve su Ethan Chapin (20), Madison Mogen (21), Xana Kernodle (20) i Kaylee Goncalves (21). Studentice su tu živjele s još dvije cimerice, dok je Ethan došao prenoćiti kod svoje djevojke Xane, javili su američki mediji 13. studenog prošle godine o stravičnom ubojstvu koje je potreslo cijelu državu.

Uskoro se doznalo kako je oružje korišteno u napadu nož i da su studenti ubijeni dok su spavali. Zidovi soba bili su puni krvi. Napadač im je nanio više uboda nožem. Okolicom se proširila ogromna panika. Otkazana su predavanja, studenti su se razbježali i vratili svojim domovima po ostatku Amerike, oni koji su ostali rekli su da se ne osjećaju sigurno.

Mrtvozornica koja je pregledala tijela rekla je kako se nikad nije susrela s nečim sličnim, iz policije su upozorili građane da je počinitelj na slobodi.

Krenula je velika (i u startu bezuspješna) potraga za ubojicom, na društvenim mrežama pojavila se ogromna količina 'fake newsa', počeli su se javljati razni vidovnjaci željni pet minuta slave...

Kasnije je otkriveno kako su u kući u noći ubojstva bile još dvije studentice. Njih ubojica nije napao. Jedna je cijeli događaj prespavala, druga ga je vidjela kako napušta kuću.

13. studenog 2022.: Dan ubojstva

Četvero studenata sveučilišta Idaho: Ethan Chapin (20), Madison Mogen (21), Xana Kernodle (20) i Kaylee Gonçalves (21) pronađeni su mrtvi u gradiću Moscow u saveznoj državi Idaho. Brutalno su izbodeni. Cijela Amerika je u šoku..

15. studenog 2022.: Policija se oglasila o oružju

Policija u javnost pušta priopćenje: U četverostrukom ubojstvu korišteno je 'oštro oružje poput noža'. Oružje nije pronađeno.

16. studenog 2022.. 'Bio je to ciljani napad'

Šef policije Moscow James Fry javnosti je obznanio kako je ovo bio 'ciljani napad'.

- Nemamo osumnjičenog i u ovom trenutku ta osoba je na slobodi - kaže Fry.

17. studenog 2022.: Otkriveni detalji

Mrtvozornica nakon pregleda žrtava dolazi do zaključka kako je do napada došlo dok su spavali. Neki su imali obrambene rane. Kaže da nikad nije vidjela nešto slično... Ethan i Xana ubijeni su u jednoj spavaćoj sobi, Goncalves i Mogen u drugoj.

18. studenog 2022.: Što se događalo prije ubojstava?

Policija je objavila kartu s lokacijama koje su žrtve posjetile u posljednjim satima života. Goncalves i Mogen su bile u Corner Clubu između 22 sata i 1:30, kasnije su svratile do 'food trucka', a Chapin i Kernodle bili su na zabavi bratstva 'Sigma Chi'. U kuću su se vratili nešto prije dva sata ujutro. Svi su bili u kući do 1:56 13. studenog.

Koristili su mobitele, obavljali pozive, čak su i naručili dostavu. Ljudi s kojima su komunicirali između dva i četiri ujutro, kao i dostavljač, ispitani su. Nisu povezani s ubojstvima, zaključak je policije.

19. studenog 2022.: Potraga za sumnjivcem

U javnosti se pojavila vijest kako je za ubojstvo osumnjičen osoba koja je u noći tragedije vozila Goncalves i Mogen do kuće. Policija odmah to demantira.

20. studenog 2022.: 'Oni su čisti'

Detektivi kažu da ostale stanarke iz kuće horora, kao i prijatelji koji su ih tu posjećivali, nisu osumnjičeni.

22. studenog 2022.: Informacije o uhođenju

Policija istražuje informacije kako je netko uhodio jednu od žrtava, Kaylee Goncalves. Informaciju ne mogu potvrditi, ali ni demantirati.

25. studenog 2022.: Prikupljeni dokazi

Do ovog datuma, istražitelji su prikupili 113 komada 'fizičkih dokaza' koje su poslali u laboratorij. Guverner Idaha Brad Little odobrava milijun dolara za istragu...

30. studenog 2022.: Bdjenje na sveučilištu

- Najvažnija poruka koju imamo je: Provodite što više vremena sa svojim bližnjima - kaže u suzama Stacy Chapin, majka ubijenog Ethana na okupljanju studenata sveučilišta Idaho.

7. prosinca 2022.: Sumnjivo vozilo

Policija objavljuje kako žele obaviti razgovor s vozačem bijele Hyundai Elantre koja je primijećena u blizini mjesta ubojstava te noći. U nekoliko navrata u kratkom razmaku uočeno je kako vozi niz ulicu... 

13. prosinca 2022.: Početak putovanja

Bryan Kohberger, kojeg je policija uhitila 30. prosinca i optužila za ubojstva, se odlučuje voziti preko cijelog SAD-a u svojoj bijeloj Elantri, od Idaha do Pennsylvanije, kako bi stigao kući za božićne blagdane. To je putovanje dugo 4000 km. Avionska karta stajala bi ga 300 dolara da se odlučio letjeti. Puno jeftinija i brža opcija...

Iz njegova odvjetničkog tima ranije su rekli kako je putovanja Kohberger davno dogovorio s ocem koji je stigao kod njega iz Pennsylvanije Je li se mislio vratiti autom, ili ga ostaviti tamo, nije poznato.. Vjerojatno je htio vozilo skloniti na drugi kraj države.

15. prosinca 2022.: Vožnja doma

Bryana Kohbergera policija dvaput zaustavlja u istom danu. Putovao je na drugi kraj države, iz Washingtona u Pennsylvaniju. Snimka s kamere policajca otkriva kako ima suputnika (otac Kohberger). Prekršaj u vožnji nije prevelik te je pušten uz upozorenje... Na Bryanovu licu vidi se strah dok njegov otac ugodno priča s policajcem i govori mu odakle idu i kamo putuju..

17. prosinca 2022.: Kraj putovanja

Kohberger i otac stiže u obiteljsku kuću nakon četverodnevnog putovanja.

23. prosinca 2022.: Signal s mobitela

Policiji je odobren nalog da istraži podatke s Kohbergerova mobitela. Kasnije će se doznati da je to zbog činjenice da je signal s njegovog mobitela 'registriran' u blizini kuće u kojoj su se dogodila ubojstva. Ali to nije prvi put da je Bryan bio u blizini ubijenih...

26. prosinca 2022.: Adam

Stižu vijesti kako FBI tim nadgleda muškarca Adama o kojem su dvije žrtve pričale u noći kad su ubijene, pišu američki mediji.

28. prosinca 2022.: Traži se DNA

Policija uzima smeće iz kontejnera pokraj obiteljske kuće Kohberger. Želi DNA uzorak usporediti s onim pronađenim na mjestu zločina. Kasnije je otkriveno kako je Bryan koristio rukavice prilikom bacanja smeća, kako je otpad odlagao u kante od susjeda i kako je svoj automobil detaljno očistio.

30. prosinca 2022.: Uhićenje

Policija je objavila kako je u okrugu Monroe u kući roditelja uhićen Bryan Kohberger. Optužen je za provalu i četiri ubojstva. Mediji doznaju kako je on na sveučilištu Washington, otprilike 10-ak km udaljenom od mjesta ubojstava, radio na doktoratu. Policija se oglašava, kaže da su forenzičkom analizom povezali uhićenog s ubojstvima. Svi su ubijeni u razmaku od deset do 15 minuta

CNN je javio kako je policijski tim nadgledao Kohbergera četiri dana prije njegova uhićenja 30. prosinca.

2. siječnja 2023: Oglašava se obitelj uhićenog

- Kao prvo, izražavamo sućut četiri obitelji koje su ostale bez svojih najbližih. Ne postoje riječi koje mogu opisati tugu koju osjećamo i molimo se svakog dana. Surađujemo s policijom u potrazi za istinom. Bryan ima našu podršku, nemojte ga proglašavati krivim unaprijed - stoji u pismu kojeg potpisuje obitelj Kohberger.

3. siječnja 2023.: Izručenje

Kohberger dolazi na sud prvi put i ne žali se na zahtjev o izručenju u Idaho. To se i događa idućeg dana.

Kohberger appears at hearing in Latah County District Court in Moscow Kohberger appears at hearing in Latah County District Court in Moscow

5. siječnja 2023.: Novi detalji

Policija je u nekoliko točaka objasnila detalje istrage javnosti:

- Svjedokinja (jedna od cimerica koja nije napadnuta) tvrdi kako je vidjela 'višeg, mršavijeg muškarca u crnoj odjeći s maskom' u noći ubojstva u kući koju je dijelila s ubijenima. Prije toga čula je razgovor i šuškanje koje pripisala cimerici i njezinom psu. Nekoliko puta je provirila iz sobe u tom periodu. Zadnji put kad je provirila je nekog i uočila, ali nije znala tko je osoba koja izlazi iz kuće.

Ispričala je kako je muškarac kuću napustio na stražnji ulaz. Zaključala se u sobu. Kaže da se smrznula od staha. Ubojica je u mraku nije vidio, iako je bio udaljen tek koji metar.

Više je teorija zašto Bryan nju nije napao. Jedna govori da ga je pas, koji je počeo lajati, natjerao na bijeg, pa jednostavno nije stigao 'obići' sve sobe. 

Susjedi su čuli buku, ali kuća je bila poznata po zabavama do kasnih noćnih sati, pa nisu reagirali. U prošlosti je policija dolazila upozoravati studentice da pripaze na razinu zvuka, tako da malo buke iz doma prepunog studentima nije ništa neobično...

- DNA pronađen na mjestu ubojstava povezan je s DNA uzorkom pronađenim u smeću kod obitleljske kuće Kohberger.

- Policija vjeruje kako su se ubojstva dogodila između 4:00 i 4:25 ujutro 13. studenog.

Kohberger appears at hearing in Latah County District Court in Moscow

10. siječnja 2023.: Spominjao je žrtve

Izvor iz policije otkrio je za People kako je Bryan razgovarao o žrtvama s policajcima koji su ga pratili u Idaho. 

- Bio je dosta nervozan. Sebi je ponavljao 'sve je dobro. Ovo je okej'. Kao da je uvjeravao sebe da sve ovo nije užasno - kaže izvor i dodaje:

- U jednom trenutku je rekao da je tužno to što se dogodilo. Ali ništa drugo. Pametniji je od tog... 

12. siječnja 2023.: Odluka suda

Sud određuje 26. lipnja kao dan prvog ročišta u slučaju. Odvjetnici optuženog traže vremena za pripremu obrane.

ŽRTVE JE UHODIO?

Student kriminalistike koji je optužen za ubojstvo četvero studenata na sveučilištu Idaho uhodio je svoje žrtve prije ubojstava u studenom. Nakon zločina nekoliko tjedana nosio je rukavice u javnosti, javio je početkom godine NY Post.

Podaci s mobitela 28-godišnjeg Bryana Kohbergera pokazuju kako je često bio u isto vrijeme na istoj lokaciju kao i tri djevojke iz sestrinstva i dečko jedne od njih. 

- Naš dobar prijatelj bio je jedan od policajaca koji su pratili Bryana kad je bio osumnjičenik. Nije glup i bio je jako oprezan. Nosio je rukavice i pazio je da nigdje ne ostavi otiske - kaže izvor blizak policiji i dodaje:

- Ne znam je li imao kontakt s ubijenima prije ubojstava, ali signal s njegova mobitela pokazao je da je često bio u njihovoj blizini u tjednima prije zločina - dodao je izvor.

Kohberger appears at hearing in Latah County District Court in Moscow

Optuženog su poznanici opisali kao čudaka i rekli su da se nije promijenio u tjednima nakon ubojstva.

'MISLIO JE DA JE NAJPAMETNIJI'

- Svaki kontakt ostavlja trag. To vam samo pokazuje njegovu aroganciju. Pročitao je nešto u knjigama i misli da je pametniji od policije. Iskustvo na kraju pobijedi nauku na kraju dana - veli profesor kriminalistike i umirovljeni policijski narednik Joseph Giacalone

Obitelji traže neki odgovor, nije im jasno zašto su njihovi bližnji stradali. Nitko ne zna motiv iza ovog užasnog čina. Sve su glasnije teorije kako je htio pokazati da se može izvući nekažnjeno...

Sumnja se i kako je Bryan studirao kriminalistiku kako bi bio spremniji za svoje zločine...

Kako pišu američki mediji, Kohberger je bio na doktoratu iz kaznenog prava na Sveučilištu Washington State u Pullmanu, manje od 10 milja od Moskve. 

- Prethodno je bio student jednog od najboljih forenzičkih stručnjaka u zemlji i stručnjak je za serijske ubojice te je proveo akademska istraživanja psihologije kriminalnog ponašanja i tražio da u jednoj u internetskoj anketi sudjeluju zločinci kako bi objasnio njihov način razmišljanja, osjećaje i motivaciju za zločine koje su počinili. Postoji barem jeziva mogućnost da je ubojstvo počinjeno potaknuto osumnjičenikovim intelektualnim maštarijama, svojevrsna moderna verzija Raskoljnikova iz romana Dostojevskog, koji je ubio da se dokaže kao superiorno biće nesputano religijom ili konvencionalnim moralom, pisao je za Express James B. Foley, bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"