Obavijesti

News

Komentari 2

Demografska kriza: Kinu čeka pad stanovništva do 2025.

Demografska kriza: Kinu čeka pad stanovništva do 2025.

Ta azijska država suočava se s demografskom krizom i s radnom snagom koja brzo stari, gospodarskim usporavanjem i najnižim rastom stanovništva u zemlji tijekom desetljeća

Broj stanovnika u Kini počet će padati do 2025., unatoč prekidu s dugogodišnjom politikom jednog djeteta, koji je trebao potaknuti rađanje u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, priopćilo je tamošnje ministarstvo zdravstva.

Ta azijska država suočava se s demografskom krizom i s radnom snagom koja brzo stari, gospodarskim usporavanjem i najnižim rastom stanovništva u zemlji tijekom desetljeća.

Prošle je godine stopa nataliteta pala na najnižu razinu u povijesti i taj će se trend nastaviti.

"Stopa rasta stanovništva znatno se usporila. Ući će u fazu negativnog rasta tijekom 14. petogodišnjeg plana" (2021.-2025.), upozorilo je ministarstvo zdravstva u najnovijem izvješću, prenosi agencija France Presse.

'Postoje naznake koje govore da su uvjeti rada za Kineze na mostu nalikovali robovskim...'
'Postoje naznake koje govore da su uvjeti rada za Kineze na mostu nalikovali robovskim...'

Kina je posljednjih godina ublažila svoju dugogodišnju strogu politiku kontrole rađanja. Godine 2016. dopustila je parovima da imaju dvoje djece, a od prošle godine i troje.

No te odluke nisu dovele do baby buma i većeg rađanja. Parove u tome obeshrabruju rastući troškovi života, stanovanja i posebno obrazovanja djece.

“Naša politika pomoći pri porodu nije savršena, postoji veliki raskorak u odnosu na stanje demografskog razvoja i očekivanja stanovništva”, istaknuli su u Ministarstvu zdravlja.

Kako bi se potaknulo rađanje, ministarstvo se zalaže za smanjenje financijskog pritiska na parove kroz stambenu, obrazovnu i poreznu politiku.

Dio ogromne kineske rakete se srušio na tlo, evo gdje je pao
Dio ogromne kineske rakete se srušio na tlo, evo gdje je pao

Tako veliki grad Hangzhou, na istoku zemlje, od ponedjeljka nudi obiteljima s troje djece kredite s većim iznosima za kupnju prve kuće.

I u drugim područjima pokrenuta je politika podrške posljednjih mjeseci, navode državni mediji.

U 2021. Kina je zabilježila 10,62 milijuna rođenih, što je najniža razina od 1978., pokazuju službeni podaci.