News

Komentari 65

Demografski slom u 2020.: U Hrvatskoj nikad manje brakova i rođene djece, najviše umrlih

Demografski slom u 2020.: U Hrvatskoj nikad manje brakova i rođene djece, najviše umrlih

Demograf Stjepan Šterc rekao je kako je prošle godine u Hrvatskoj zabilježena najmanja rodnost, najveća smrtnost i najveći prirodni pad stanovništva

Prošle se godine u Hrvatskoj oženilo najmanje parova ikad u zadnjih 70 godina koliko o tome postoje podaci. Vjenčalo se samo 15.000 parova, čak 23 posto manje nego godinu prije. Najviše je tome kumovala epidemija i epidemiološke mjere. 

Zanimljivo je i da se nikad veći postotak brakova nije sklopio kod matičara. I 2019. je bilo više građanskih nego crkvenih vjenčanja, ali samo 50 više. Tijekom epidemije je "da" pred matičarom reklo 2200 ljudi više jer je u doba epidemije tako jednostavnije. 

- Nekako je zadnjih godina trend da se povećava broj sklopljenih brakova u građanskom obliku. Za vrijeme lockdowna i onog perioda kada Crkve nisu sklapale brakove, mi smo ih sklapali. Broj je ovisio o odlukama Stožer, pa je u jednom trenutku bilo moguće da bude njih 5, pa 10 pa 15 - rekla je rekla je pomoćnica pročelnika za građanska stanja Asja Ettinger za RTL

Rođeno je i manje beba, čak 300 manje. 

Demograf Stjepan Šterc rekao je kako je prošle godine u Hrvatskoj zabilježena najmanja rodnost, najveća smrtnost i najveći prirodni pad stanovništva. 

- Prirodni pad stanovništva je na razini gotovo 21 tisuću osoba. Pazite, a nema ni jedne reakcije s vrha. Jest da je to potencirano virusnom krizom, činjenica je da bismo mi imali najveći prirodni pad i da nije bilo koronakrize - rekao je. 

Prema podacima Ministarstva uprave, u maticu umrlih lani je upisano 59.814 osoba. To je više mrtvih nego što je izbrojao Zavod za statistiku: prema njihovim podacima bilo ih je 56.677, što je 7,5% umrlih više u odnosu na prosječan broj umrlih za razdoblje 2015. − 2019.

Šterc je upozorio kako Hrvatska godišnje gubi devet tisuća učenika. 

- Primjer smo jednog klasičnog demografskog sloma - kaže.