Obavijesti

News

Komentari 63

Žele Trumpov opoziv: 'Mora odgovarati za svoje postupke!'

Žele Trumpov opoziv: 'Mora odgovarati za svoje postupke!'
1

Američki predsjednik je navodno iskoristio predsjedničku funkciju i izvršio pritisak na ukrajinskog predsjednika da istraži sina demokratskog kandidata Joea Bidena

VIDEO

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi objavila je da Kongres službeno započinje istragu sa svrhom pokretanja opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa. 

- Predsjednik mora odgovarati za svoje postupke. Nitko nije iznad zakona - rekla je Pelosi. 

Šest odbora Kongresa započet će istragu za opozivom predsjednika. Pelosi je poručila da će istragu pokrenuti zbog optužbi da je Trump tražio političku pomoć od Ukrajine te dodala kako je time prekršio svoje ustavne ovlasti. 

Američki predsjednik Donald Trump odmah se oglasio na Twitteru. – Tako važan dan u Ujedinjenim narodima, toliko rada i uspjeha, a Demokrati su ga namjerno morali upropastiti viješću o lovu na vještice. Tako loše za našu zemlju – napisao je Trump.

– Pelosi, Nadler, Schiff i, naravno, Maxine Waters! Možete li vjerovati? – dodao je Trump.

Trump negira pritisak na Ukrajinu 

Američki predsjednik Donald Trump opovrgao je da je vršio pritisak na Ukrajinu da pokrene istragu o njegovom demokratskom suparniku Joe Bidenu, ali je oklijevao u odgovoru na pitanje hoće li objaviti sadržaj telefonskog razgovora koji, kako tvrde demokrati, predstavlja temelj za pokretanje postupka njegovog opoziva.

Trump: 'Da, s ukrajincima sam pričao o Bidenu i njegovu sinu'
Trump: 'Da, s ukrajincima sam pričao o Bidenu i njegovu sinu'

Na pitanje je li vršio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija tijekom telefonskog razgovora u srpnju da pokrene korupcijsku istragu o Bidenu i njegovom sinu u zamjenu za američku vojnu pomoć, Trump je odgovorio: "Ne, nisam".

Biden, bivši potpredsjednik, čiji je sin Hunter radio za kompaniju koja istražuje plin u Ukrajini, glavni je kandidat u demokratskoj utrci za predsjedničku nominaciju koji bi se mogao suočiti s Trumpom na izborima 2020.

Što se tiče objavljivanja sadržaja telefonskog razgovora, Trump je bio kontradiktoran.

Ukrajina: 'Potencijalna istraga o Bidenu bit će transparentna'
Ukrajina: 'Potencijalna istraga o Bidenu bit će transparentna'

"Možda bih to mogao učiniti, bio je to vrlo zanimljiv razgovor (...) nadam se da ćete vidjeti transkript razgovora i nadam se da će to biti uskoro", kazao je Trump, dodavši da objavljivanje sadržaja razgovora sa šefovima stranih država "nije veliki presedan".

Washington Post je u ponedjeljak objavio da je Ukrajini, tjedan dana prije telefonskog razgovora Trumpa i Zelenskija, uskraćena vojna pomoć u vrijednosti od 400 milijuna dolara, no dužnosnik administracije je za list objasnio da je ta odluka donesena zbog nedoumica vezanih uz korupciju u toj zemlji.

Donald Trump ignorirao Gretu: Njezin izraz lica govori sve...
Donald Trump ignorirao Gretu: Njezin izraz lica govori sve...

Zelenskij se oglasio iz Kijeva i kazao da se nada "svrsishodnom" razgovoru s predsjednikom Trumpom ovaj tjedan. Također je kazao da se nada skorašnjem sastanku s čelnicima Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke o sukobu u ukrajinskoj regiji Donbas.

"Želimo s tog sastanka izaći s nekim rezultatima glede specifičnih odredbi za okončanje rata i vraćanja našeg teritorija", rekao je Zelenskij.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.