Obavijesti

News

Komentari 178

Der Spiegel: Hrvatski policajci bičuju i tjeraju migrante u BiH

Der Spiegel: Hrvatski policajci bičuju i tjeraju migrante u BiH

Za osobe u tamnim odorama tvrdi se da su hrvatski policajci koji prisilno tjeraju ljude iz Hrvatske u BiH, no na snimkama je nemoguće razaznati oznake MUP-a RH...

VIDEO

Njemački magazin “Der Spiegel” objavio je snimke za koje tvrde da prikazuju brutalnost hrvatske policije prema migrantima koji iz BiH pokušavaju prijeći u tu državu. Video je nastao u ožujku 2020. godine u blizini mjesta Poljana.

Za osobe u tamnim odorama tvrdi se da su hrvatski policajci koji prisilno tjeraju ljude iz Hrvatske u BiH, no na snimkama je nemoguće razaznati oznake MUP-a RH.

Novinari Spiegela tvrde i da hrvatski policajci primjenjuju psihičko i fizičko nasilje te da koriste bičeve, palice i kamenje. Videosnimak navodnog zlostavljanja objavljen je i na YouTube kanalu organizacije Border Violence Monitoring.

Podsjetimo, nedavno je i Guardian pisao o napadima policije na migrante na granici BiH i Hrvatske. Navode da osim premlaćivanja i pljačkanja njihove imovine prijavljen je i jedan slučaj seksualnog zlostvaljanja. Navodeći izvješće Danskog vijeća za izbjeglice, baziranom na svjedočenjima migranata koji su bili meta navodnih napada u periodu između 12. i 16. listopada, počinitelji su, piše list, pripadnici hrvatskih policijskih snaga.

Humanitarni radnici su opisali fotografije i medicinske zapisnike o ovim napadima kao “mučne” i “šokantne”. Generalna tajnica Danskog vijeća za izbjeglice Charlotte Slente kazala je da je više od 75 migranata u periodu od jednog tjedna prijavilo “nehumano postupanje, premlaćivanja, pa čak i seksualno zlostavljanje”.

Prema riječima migranata nasilna vraćanja se odigravaju na hrvatskom teritoriju, u blizini bh. pograničnog grada Velika Kladuša, točnije naselja Šiljkovača, gdje se nalazi improvizirano šatorsko naselje u kojem je sklonište pronašlo 700-tinjak izbjeglica i migranata.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) odbacilo je optužbe Guardiana o nasilju nad migrantima.

U MUP-u kažu da su “navedeni časopis i konkretni novinar i ranije pisali o navodnim postupanjima hrvatske granične policije i optuživali ih za različite vrste nehumanih postupanja prema osobama koje nezakonito prelaze državnu granicu, ne navodeći pritom nikakve činjenice niti dokaze ili barem osnovne informacije” koje bi se mogle provjeriti.

Dodaju da, s druge strane, nikada nisu izvještavali ni o jednom slučaju u kojem su hrvatski policajci spašavali živote ljudi, žena i djece s teških i nepristupačnih terena te u iznimno teškim zimskim uvjetima.

“Ministarstvo unutarnjih poslova, po iznošenju ovih optužbi, odmah je pokrenulo odgovarajuće provjere navoda jer nam je interes i cilj, s jedne strane, otkloniti svaku sumnju u postupanje hrvatskih policajca te, s druge strane, sankcionirati i ukloniti nepravilnosti ukoliko je do njih došlo”, kažu u MUP-u.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 178
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa