News

Komentari 8

'Desant na Udbinu': Iz aviona iskočilo čak 160 padobranaca

'Desant na Udbinu': Iz aviona iskočilo čak 160 padobranaca

U sklopu međunarodne vojne vježbe ''Serrated Edge'' 160 američkih vojnika padobranaca izvelo je zračni desant na vojarnu u Udbini, izvijestio je MORH

U sklopu međunarodne vojne vježbe ''Serrated Edge'' u srijedu je izvršen padobranski desant na prostor vojarne Josip Jović u Udbini, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo obrane (MORH).

Iz četiri zrakoplova C130J iskočilo je više od 160 vojnika padobranaca, pripadnika Kopnene vojske SAD, koji su se nakon završenog padobranskog desanta cestovnim putem uputili prema vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju gdje će nastaviti obučne aktivnosti.

Zračni desant na Udbinu

Obučna aktivnost "Serrated Edge" održava se od 20. do 31. siječnja na slunjskom vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju i udbinskoj vojarni Josip Jović.

Na vježbi sudjeluje oko 300 pripadnika 54. inženjerijske bojne iz sastava 173. brigade kopnene vojske SAD-a (USAREUR), a cilj obuke je certificiranje vodova/desetina i uvježbavanje manevarskih formacija pripadnika savezničkih oružanih snaga.

- Riječ je o suradnji između oružanih snaga RH i oružanih snaga SAD-a koja uključuje njihovu obuku, a mi kao zemlja domaćin pružamo potporu. Trenutno je tu jedan inžinjerijski vod, a kasnije će se uključiti i jedan vod minobacača iz sastava Hrvatske kopnene vojske, kazao je čelnik tima za koordinaciju vježbe pukovnik Andrija Žarinac.

Dodao je da je ovo druga godina suradnje sa 173. brigadom čiji su pripadnici i prošle godine sudjelovali na jednakoj obuci.

- Danas je 163 pripadnika izvršilo padobranski desant i zadaća je uspješno odrađena, ustvrdio je nadnarednik Zachary Moore zadovoljan potporom koju im tijekom vježbe pruža Hrvatska vojska.

Neke od obučnih aktivnosti koje će pripadnici brigade provoditi u vojarni Josip Jović su postavljanje žičanih zapreka, postavljanje vježbovnog minskog polja, popravljanje kratera na uzletno-sletnoj stazi i izrada protutenkovskih rovova.

Na vojnom poligonu Eugen Kvaternik provest će se uvježbavanje rušenja elemenata i materijala, izrada prolaza u minskim poljima, izrada borbenih položaja i drugo.

Oružane snage RH na vježbi pružaju potporu zemlje domaćina  i stvarnu logističku potporu te sudjeluju s jednim Inženjerijskim vodom Gardijsko-mehanizirane brigade. Na vježbi ukupno sudjeluje do 60 pripadnika Hrvatske vojske, a Hrvatsko ratno zrakoplovstvo osigurava zdravstvenu potporu s jednim helikopterom.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

 

Najčitaniji članci