Obavijesti

News

Komentari 10

Deset godina (u)laganja: Kako je vozač izgubio 20 mil. dolara

Deset godina (u)laganja: Kako je vozač izgubio 20 mil. dolara
1

Godine 2008. zlatna guska pala je u Belanovo krilo kada je, prema sudskim spisima, Yeung 'stigao u Ukrajini kako bi potencijalno našao mladenku, no ubrzo je angažirao Belana i za savjetnika o ulaganjima'

VIDEO

Kroz deset godina, hongkonški biznismen i vozač trkaćih automobila (GTA) Jacky Yeung uložio je u zgrade, putničku agenciju i rudnike, u iznosu od 20 milijuna dolara, sudeći prema sudskim dokumentima. Jedinu dividendu koju je dobio bio je slomljeni ego.

Yeung je bio meta složene urote ljudi koji su ga vidjeli kada je tulumario svijetom, od Dubaija do juga Francuske. U prevaru su bili uključeni lažni vladini dužnosnici, raskošne plavuše, pa čak i jedna automobilska utrka. Krajnji izvršitelj urote bio je Valentyn Belan, mali ukrajinski prevarant s velikim ambicijama, piše New York Post.

Prošlog listopada Belan (39) priznao je krivnju za prijevaru, a Okružni sud SAD-a u New Yorku osudio ga je na devet godina zatvora. 

Phoenix: 'Bio sam sebičan. Bio sam prevarant. Teško je bilo...'
Phoenix: 'Bio sam sebičan. Bio sam prevarant. Teško je bilo...'

Priča je počela u ukrajinskom Khersonu gdje je Belan upravljao takozvanom bračnom agencijom koja je osnovana kako bi spajala strance, često imućne muškarce s potencijalnim mladenkama.

Godine 2008. zlatna guska pala je u Belanovo krilo kada je, prema sudskim spisima, Yeung 'stigao u Ukrajini kako bi potencijalno našao mladenku, no ubrzo je angažirao Belana i za savjetnika o ulaganjima'.

Godinu kasnije, Yeung je, na nagovor Belana, uložio u putničku agenciju te kupio sedam zgrada i sportski teren za nekih 9 milijuna dolara. Nijedna nekretnina zapravo nije bila kupljena.

Belan je Yeunga navlačio tako što mu je svaki mjesec osigurao oko 50.000 dolara za koje je Ukrajinac tvrdio da je prihod od najma.

Zatim je Yeunga pritisnuo da uloži u rudnik rijetke zemlje koji bi osigurao metale za elektroničke uređaje, no to je opet bio sam plod prevarantske mašte.

Prevaranti ilegalno prodavali čak i streaming utakmica uživo
Prevaranti ilegalno prodavali čak i streaming utakmica uživo

A kakva je to maška bila... Kako bi uvjerio Yeunga u svoju vjerodostojnost, Belan je 2010. godine organizirao utrku trkaćih auta u Ukrajini i upoznao ga s ministricom u vladi na njezinom imanju. Ona je, u stvari, bila žena koju je Belan unajmio za ulogu, a imanje je zapravo bilo hotel.

Belan je također doveo lažnog kolegu investitora koji je predočio dokumente koji su tvrdili da je 'ministrica' kupila firmu za iskop rijetkih ruda za oko 500.000 dolara.

Yeung je 'pao' na sve to.

Od 2011. do 2013. godine Yeung je na Belanov bankovni račun uplatio ukupno 4,5 milijuna dolara. Vozač tvrdi da je prodao svoj dom i svoje luksuzne automobile Bentley i McLaren kako bi namaknuo sredstva za ulaganje.

Do 2014. godine, Belan je uvjeravao Yeunga da proda zgradu u svom vlasništvu kako bi financirao još jednu rudarsku investiciju. Belan je čak rekao "kupcima" za zgradu da će oni direktno platiti Belanu, koji će novac upotrijebiti za kupnju dionica mina.

Prevara 'zlatni lančić': Ljudima iz džepa izbio skoro 40.000 kn
Prevara 'zlatni lančić': Ljudima iz džepa izbio skoro 40.000 kn

Kao dokaz prodaje, Belan je poslao Yeungu fotografiju sebe s hrpama novca. Ali nije bilo kupaca; umjesto toga, preneseno vlasništvo nad zgradom od 13 milijuna dolara otišlo je Belanu.

Šarada se polako raspadala zahvaljujući Belanovoj djevojci, Eleni Chumachenko. U srpnju 2018. Belan je svoja dva mlada sina odveo u LA i odbio je svojoj djevojci, majci njihove djece dati da ih vidi. Ona se potom osvetila.

Tamo je Belan odbio pustiti Chumachenkoa da vidi njihovu djecu. Stoga se osvetila.

Iskusni prevarant: Mourinho se švercao u košari prljavog rublja
Iskusni prevarant: Mourinho se švercao u košari prljavog rublja

- Da izvrši pritisak na njega, Olena je nazvala Yeunga i rekla mu da joj je Belan ukrao djecu i da joj ne dopušta da ih vidi - rekao je izvor. Yeung je tada pitao Elenu o njegovim ulaganjima, a ona je odgovorila kako nema pojma o čemu govori.

Yeung je potom napokon posumnjao u Belana, a kontaktirano je tužiteljstvo Južnog okruga New Yorka.

Odvjetnik obrane, Belan, presudio je da je Yeungov i Belanov odnos 'kompliciran, dvosmislen, višeslojan', a sve se svelo na staroškolsko lukavstvo i naivnost.

Gospodin Yeung jednostavno je bio zaslijepljen prilikama koje su se možda činile predobro da bi bile istinite.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa