Obavijesti

News

Komentari 0

Deset posto dječaka i četiri posto djevojčica od 11 godina već je iskusilo pijanstvo

Deset posto dječaka i četiri posto djevojčica od 11 godina već je iskusilo pijanstvo

Alkohol je u Hrvatskoj društveno prihvatljiv - uz njega se slavi i žaluje, djeci je dostupan kod kuće. Djeci se na "maloj norijadi" zaplijenilo pune boce "žestice", po koju su roditelji kasnije došli, i kući vratili gotovo sve

VIDEO

Alkohol je veliki javnozdravstveni problem Hrvatske - prejeftin je i predostupan, k tome i reklamiran, čak je deset posto dječaka odnosno četiri posto djevojčica u dobi od samo 11 godina već okusilo pijanstvo, a djevojke u dobi od 13 do 15 godina su po konzumaciji alkohola već pretekle svoje muške vršnjake - upozorili su danas stručnjaci sa okruglog stola o konzumaciji alkohola u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva. 

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv alkoholizma i Dana klubova liječenih alkoholičara 1. travnja 2024. godine, poručuju kako je alkohol izravno vezan i uz sedam vrsta karcinoma, između ostalog i uz nastajanje karcinoma dojke, u rangu je opasnosti kao što su duhan ili azbest, no neke vrste alkohola i dalje se reklamira, a alkohol je itekako dostupan mladima. 

Kako je ispričala dr. Ivana Portolan Pajić iz Ministarstva zdravstva, prije par godina je ministarstvo u suradnji s policijom obilazilo "male norijade" u Zagrebu, okupljališta osmaša na zadnji dan škole. U dva su parka u Zagrebu među njima zaplijenili 21 neotvorenu bocu žestokih pića. Djeca su se bunila pa im je rečeno kako mogu svojim roditeljima reći da dođu po pića. 

- Što mislite, po koliko su boca došli roditelji? Po njih 18, otkrila je Portolan Pajić. Kako je dodala, u Hrvatskoj je alkohol društveno prihvatljiv - uz njega se slavi, žaluje, a mladi to promatraju od malih nogu. 

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc.dr.sc. Ivana Pavić Šimetin naglasila je kako društvo ne bi smjelo tolerirati ni gutljaj alkohola mladih prije 18. godine, a dostupnost alkohola mladima treba itekako otežati. 

- Kod nas je alkohol dostupan već u obiteljskim domovima, a izvan kuće pogotovo. Podaci govore da je deset posto dječaka i četiri posto djevojčica od 11 godina iskusilo pijanstvo. Najlarmantnije je bilo 2006. i 2010., da bi između 2014. i 2018. bilježili pad, makar manji nego druge države, u kojima je alkohol zbog cijene i zabrana mladima manje dostupan. U 2022. opet bilježimo porast, i pogotovo porast među djevojčicama odnosno djevojkama: u dobi od 11 godina je nekad u doticaju s alkoholom bilo četiri do pet puta više dječaka nego njihovih vršnjakinja, a sad ih je samo dvaput više. U dobi od 13 do 15 godina djevojke su čak pretekle muške vršnjake u doticaju s alkoholom, istaknula je Pavić Šimetin. Na pitanje koji su uzroci tome, odgovorila je kako se trend pripisuje pandemiji i potresima, stresnim situacijama na koje su djevojke očito više reagirale. Događa nam se i lagani porast hospitalizacija zbog mentalnog zdravlja u dobi 10-18 godina, dok podaci sa sistematskih pregleda kažu kako je u riziku od poremećaja mentalnog zdravlja deset posto djevojaka, i upola manje mladića. 

- Alkohol je direktno povezan sa sedam vrsta karcinoma, među njima i karcinomom dojke, dok ga se u trudnoći nipošto ne bi trebalo uzimati. Na svakoj bi boci trebala biti upozorenja o štetnosti. Može izazvati i preko 60 kroničnih nezaraznih bolesti, i jedan je od uzroka kraćeg očekivanog trajanja života, kraćeg u Hrvatskoj nego što je u prosjeku u EU, upozorila je prof.dr.sc. Danijela Štimac Grbić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Dodala je, kao i ostalis tručnjaci, da alkohol ne bi smio biti reklamiran, niti bi ga se smjelo povezivati sa sportskim događanjima

- Ako zaista želimo nešto učiniti, onda to moraju biti jasna zakonska ograničenja reklamiranja alkohola, konkretno piva, u medijima. Treba imati dovoljno političke snage za to. Nema razlike da pivo bude izuzeto, alkohol je alkohol, bez obzira u kojem obliku dolazi, naglasio je i prof.dr.sc. Zoran Zoričić, dr. med., specijalist psihijatar iz KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.