News

Komentari 98

Detalji dramatične akcije: Kako su HGSS-ovci spasili planinara i psa koji ga je grijao cijelu noć

Detalji dramatične akcije: Kako su HGSS-ovci spasili planinara i psa koji ga je grijao cijelu noć

Nakon što su spasioci unesrećenog i psa izvukli iz jame, pothlađenog planinara prvo su utoplili i imobilizirali. Pas North koji je prošao bez ozljeda, ni tad se nije želio odvojiti od vlasnika

Najtežu i najsloženiju operaciju spašavanja odradili su u noći na nedjelju pripadnici HGSS-a i nakon gotovo 13 sati izvukli ozlijeđenog planinara, koji se pri spuštanju s Vaganskog vrha otklizao sa svojim psom Northom, aljaškim malamutom, niz padinu u dubinu od 150 metara. S unesrećenim planinarom su nasreću bila dva prijatelja, koji su odmah pozvali pomoć i cijelo vrijeme bili u kontaktu sa spasiocima.

Pročelnik HGSS-a Gospić Josip Brozičević navodi kako su planinari bili iskusni te su imali svu potrebnu opremu, no splet nesretnih okolnosti doveo je do ove nesreće.

- Planinari su se velebitskim planinarskim putem popeli na Vaganski vrh. Pri spuštanju pas se bojao prijeći po zaleđenoj površini. Njegov vlasnik primio ga je kako bi ga prenio. U trenutku kad ga je htio spustiti na tlo, pas je počeo kliziti po zaleđenom tlu. Bio je na povodcu i zavezan za vlasnika, a kako se otklizao u jamu, za sobom je povukao i svog vlasnika - ispričao je Brozičević.

HGSS-ovci su u 18.30 primili dojavu, a 27 spasioca iz Gospića, Zadra, Splita i Istre do unesrećenog planinara i psa koji su se otklizali u jamu probijali su se pet sati. Akciju su na nepristupačnom terenu, na najvišem vrhu Velebita, otežavali snijeg i led, kao i odroni te polomljena stabla koja su prepriječila staze.

- Pas je u jami bio cijelo vrijeme sklupčan uz vlasnika, čuvao ga je i grijao svojim tijelom te tako spriječio značajnije pothlađivanje planinara koji je pri padu zadobio teški prijelom potkoljenice i skočnog zgloba. Psihički i fizički izgledao je dosta prisebno - naveo je Brozičević.

Nakon što su spasioci unesrećenog i psa izvukli iz jame, pothlađenog planinara prvo su utoplili i imobilizirali mu ozlijeđenu nogu. Njegov pas North, koji je prošao bez ozljeda, ni tad se nije ni na trenutak želio odvojiti od vlasnika. Sklupčao se na njemu dok je bio na nosilima, dok su ga spasioci po iznimno teškom terenu, strmom i zaleđenom, spuštali s planine. Transport je počeo u 0.20 sati.

- Kad smo krenuli s transportom, vidjeli smo da neće biti moguće transportirati unesrećenog i psa zajedno. Budući da je pas bio neozlijeđen, preuzeo ga je jedan od spasioca, ali je i tad bio u neposrednoj blizini vlasnika - ispričao je Brozičević.

Ozlijeđeni planinar nakon više od sedam sati transporta predan je Hitnoj pomoći i odvezen u Opću bolnicu Gospić, a zatim u zadarsku bolnicu, gdje je operiran.

HGSS-ovci upozoravaju da je u zimskim uvjetima planinarenje iznimno opasno, bez obzira na to koliko kvalitetnu opremu planinar ima i koliko se dobro pripremi za rutu. Ova nesreća pokazala je da je dovoljan samo jedan krivi korak nakon kojeg nema nazad. Vaganski vrh gotovo svakodnevno pohode planinari, a izuzetak je tek period kad na planini vladaju najteži zimski vremenski uvjeti. 

Najčitaniji članci