Obavijesti

News

Komentari 158

Detalji istrage: Osim Adventa istražuju i Bandićevog vozača

Detalji istrage: Osim Adventa istražuju i Bandićevog vozača
4

Brojna otkrića 24sata o potencijalnom pogodovanju pri dodjeli kućica i za Advent i ranije na Trgu bana Jelačića zainteresirala su i istražitelje Uskoka

VIDEO

Neslužbeno smo doznali da je Uskok otvorio spis i već krenuo u izvide oko potencijalno štetnih poslova kojima je cilj pogodovanje tvrtkama i pojedincima. Detaljnije informacije ne žele davati dok traju izvidi, ali saznajemo da nije obuhvaćena samo manifestacija Advent u Zagrebu, koji se službeno otvara u subotu.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

01:21

Ali istražitelje također zanima i davanje kućica na Trgu bana Jelačića tvrtki Zdravka Krajine, dugogodišnjeg vozača Milana Bandića, te tvrtki povezanoj s Ratimirom Jurekovićem, savjetnikom u Uredu za poljoprivredu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uskok nam nije ni potvrdio ni opovrgnuo te informacije.

- Izvidi su sukladno zakonskim odredbama tajni, zbog čega ne dajemo informacije provodimo li ih ili ne - službeno su nam odgovorili iz Uskoka.

Od studenog se valjaju afere s unosnim poslovima s kućicama u središtu Zagreba. Advent je samo najveća manifestacija na kojoj se vrte milijuni. Turistička zajednica koju vodi Martina Bienenfeld i Grad Zagreb koji vodi njezin nadređeni Milan Bandić uveli su model u kojem je čak 228 lokacija kućica dodijeljeno bez natječaja šest tvrtki. Oni plate prosječno 3317 kuna Zagrebu, a iznajmljuju ih dalje ugostiteljima po cijenama od 23.000 kuna, pa čak i do 100.000 kuna.

Brojni ugostitelji, koji u konačnici i koriste kućice te sve to plaćaju, izuzetno su nezadovoljni ovakvim modelom.

- Ubijamo se od posla, a oni kupe vrhnje i svake godine dižu cijenu. Ne želimo više plaćati tu hobotnicu, nego poštene i transparentne natječaje - kaže nam jedan od njih.

Većinu od dosad odobrenih 228 kućica drže tvrtke Demo Rebus Denisa Mohenskog (čak 50 kućica), Katapult promocija, Katapult Event, Svibanj projekt, Pepermint i Dobra nota. Grad nam je odgovorio da se svatko može prijaviti za Advent, ali to nije tako. Sve mora ići preko tih tvrtki. Svjedoči nam to i još jedan ugostitelj koji kaže da na Adventu kroz rad sa suprugom prehranjuje obitelj.

- Ogorčen sam jer godinama sudjelujem na Adventu. Predlagao sam i program te da ću sve sufinancirati, ali ne. Mi moramo raditi preko posrednika i šefica turističke zajednice me uputila na tvrtke Katapult - kaže nam taj ugostitelj.

Pod lupom Uskoka bit će i sumnjive dodjele iz studenog. Kako smo detaljno pisali, Bandić je odobrio postavljanje 51 kućice tvrtki Eko sajam svojega vozača Zdravka Krajine. On je plaćao dnevno 30-ak kuna za kućicu, a iznajmljivao ju je za 700 kuna. Kućice je zatim preuzela po istome modelu tvrtka Etno sajam, povezana s Uskokovim osumnjičenikom Ratimirom Jurkovićem i zaposlenikom Zagreba. I Krajina i Jureković su promijenili svoj iskaz na sudu u korist Bandića u aferi Agram. I još dvije svjedokinje koje su govorile kako su davale mito dobile su pravo zakupa kućice u studenom.

Ovaj model je vrlo sličan golemoj muljaži za Advent za koju je Uskok još 2016. godine dignuo optužnicu, a suđenje još traje. Promijenili su se samo igrači, a Gradska uprava je promijenila propise kako ne bi bili potrebni natječaji za manifestacije.

USKOK uskače na Advent: Već pokrenuli izvide u 'Aferi kućice'
USKOK uskače na Advent: Već pokrenuli izvide u 'Aferi kućice'

Zagrepčani se sjećaju velikog bijelog šatora u središtu Grada. Uskok je utvrdio da su već spomenuti Ratimir Jureković i ugostitelj Josip Katić, uz pomoć ravnatelja Koncertne direkcije Josipa Nalisa, smislili shemu za zaradu. A sve je blagoslovilo isto povjerenstvo koje danas odobrava kućice. Prvo su, kako bi izbjegli natječaj, prebacili nabavu šatora na gradsku ustanovu. A onda su tvrtke povezane s ugostiteljem Katićem i još nekim pojedincima ušle kao partneri Koncertne direkcije. Na kraju su u šatoru mogle poslovati Katićeve tvrtke. Okrenuli su najmanje 4,1 milijun kuna. Katić je zato ispao iz svih kombinacija.

- Bila je potrebna nova osoba za Advent, a tu je onda ušao Demo Rebus vlasnika Denisa Mohenskog. Veza je bio upravo vozač Krajina - kaže nam čovjek iznimno upućen u cijelu akciju.

S druge strane, preko Turističke zajednice su još ranije ušli njihovi igrači.

Zagrebačka oporba je zadovoljna što se Uskok napokon uključio u aferu Kućice.

- Na primjeru kućica je i laiku jasno da se gradskom imovinom upravlja da profit završava u džepovima Bandićevih prijatelja, podobnih i svjedoka. Upropastili su Zagrepčanima blagdane - kaže zastupnik Renato Petek.

I on i zastupnica Anka Mrak Taritaš nadaju se da istrage neće trajati unedogled.

- Kućice su dokaz da Bandić u Zagrebu radi što hoće. Za bankomat inače trebate imati pin, a on za gradsku blagajnu ne treba nikakav pin - kaže Mrak Taritaš.

Milan Bandić inače odbija komentirati ovaj slučaj, a novinarima poručuje da ga poštuju i da “ne dijeli on kućice”.     

GLAS: Bandić je institucija

Gospodin Gradonačelnik (više) ne želi razgovarati s javnošću. On je institucija, gotovo spomenik samom sebi, i ništa profano njega ne zanima. Za sve što ga želimo pitati, a tiče se neugodnosti iz stvarnoga života, on nas upućuje na nadležni ured.
Tako je i na pitanja o lopovluku oko adventskih kućica odgovor o pravnom temelju za neposrednu dodjelu frendovima, rodbini i drugovima u (pravosudnoj) nevolji obnarodovao gradski ured s najdužim nazivom. Oni taj posao „u četiri oka“ pravdaju čl. 24. Odluke o davanju u zakup i na drugo korištenje javnih površina, koji propisuje mogućnost gradonačelnika da neposredno dodjeljuje lokacije. Pri tom se u uredu s najdužim nazivom potajno nadaju da odluke nitko ne čita i da će im vjerovati na riječ.

Ako otvorimo tu Odluku (Službeni glasnik Grada Zagreba 9/15) i pročitamo je do kraja, vidjet ćemo da, iza čl. 24., postoji i čl. 25., koji neposredno tretira dodjelu lokacija za prigodnu prodaju i ugostiteljsku djelatnost povodom uskrsnih i božićnih blagdana.

Članak 25.
Lokacije - mjesta za postavljanje privremenih građevina za prigodnu prodaju i ugostiteljsku djelatnost povodom uskrsnih i božićnih blagdana daju se na privremeno korištenje javnim natječajem ili neposrednom dodjelom pravnoj osobi u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Grada Zagreba.

I što bi sad obični čovjek (građanin vulgaris) trebao zaključiti? Osim što kradu, a riječ je o iznosu većem od deset milijuna kuna samo na ovom događaju, bez da trepnu vas još i slažu. I sve to u formi službenog dopisa., objavio je GLAS na Facebooku. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 158
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović