Obavijesti

News

Komentari 42

Detalji optužnice za ubojstvo Tomislava Sablje: 'Bio je ljut, vikao je da će nekoga roknuti'

Detalji optužnice za ubojstvo Tomislava Sablje: 'Bio je ljut, vikao je da će nekoga roknuti'
6

Optuženi Kristijan Knego (37) Dorian Mraković (26) tvrde da je sve bila nužna obrana jer je Sabljo imao pištolj. Ispitali su 30 svjedoka i naložili brojna vještačenja. Kreće suđenje na Županijskom sudu u Zagrebu

VIDEO

Je li u slučaju smrti Tomislava Sablje (41) riječ o nužnoj obrani, kako to tvrdi Kristijan Knego (37), ili je Knego postupao s ciljem da ga usmrti, a Dorian Mraković (26) u tome mu je pomogao, kako to smatra tužiteljstvo, utvrđivat će Županijski sud u Zagrebu, gdje im danas počinje suđenje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zagreb: U noćnom klubu ubijen Uskokov optuženik Tomislav Sabljo 01:35

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu tereti Knegu da je 22. travnja ove godine oko 4.20 sati u prostorijama noćnoga kluba Ritz u Ulici Florijana Andrašeca u Zagrebu kao voditelj zaštitara, a nakon što je saznao da je Tomislav Sabljo ušao u klub s vatrenim oružjem, kako bi izazvao sukob s njim i u pogodnom trenutku ga usmrtio, pozvao Josipa J., Ivana M. i Jadranka J., a od zaštitara Doriana Mrakovića zatražio da mu iz auta donese svoj pištolj Browning, što je Mraković i učinio. Potom su Knego, Mraković, Jadranko J. te Alen B., kojeg je Jadranko doveo, ušli u klub, nakon čega je Jadranko prišao Sablji i s njim ušao u verbalni sukob, tijekom kojeg je Sabljo dohvatio revolver Rossi i prislonio ga Jadranku na trbuh. Nakon što je Goran Vidović, koji je s ubijenim bio u društvu, Sablji uzeo revolver te nakon što je sukob Sablje i Jadranka prestao, u 4.39 sati Sablji prilaze Knego i Mraković. Knego u prilasku, navodi tužiteljstvo, repetira pištolj pa, kad Sabljo od Vidovića prima revolver, ispaljuje u njega četiri hica, od kojih je Sabljo preminuo na mjestu.

Sabljo se naguravao na šanku

Knego je u svojoj obrani naveo kako mu je žao što se to dogodilo, no da je u pitanju bilo tko će izaći živ iz toga kluba.

- Kao zaštitar radim više od 18 godina i sve sam situacije rješavao na miran način, a tako sam pokušao riješiti i ovu situaciju. Te večeri na posao sam došao oko 22 sata te sam negdje tijekom noći zamijetio da je u klub došao Tomislav Sabljo s društvom - pričao je Knego.

Sabljo je bio dečko s Knežije, a neprijateljski mu klan 'ZG-Srbi' s tetovažama: 'Ideš u Kanadu'
Sabljo je bio dečko s Knežije, a neprijateljski mu klan 'ZG-Srbi' s tetovažama: 'Ideš u Kanadu'

Saznao je da se redar J. L. zakačio sa Sabljom te da postoji mogućnost da Sabljo ima oružje kod sebe.

- Htio sam izbjeći tenzije, pa sam rekao Marku da zamijeni Josipa te izašao i nazvao Jadranka J. da dođe u klub smiriti Sablju te Ivana M. Pitao sam Josipa što je to bilo sa Sabljom, a on je rekao da ga nije pustio u VIP bez narukvice te da je Sabljo bio bezobrazan, arogantan i bahat. Pitao sam ima li Sabljo pištolj, a on je rekao da to nije vidio - prisjećao se Knego.

Pitao je Doriana ima li oružje kod sebe jer je znao da je lovac i nosi oružje uvijek sa sobom te mu rekao da je Sabljo možda naoružan u klubu.

- Rekao je da ima u autu i da ide po pištolj. Dorian je izašao, a ja sam se fokusirao na Sablju, koji je bio agresivan, stalno se naguravao s nekim iz svoga društva, mahao rukama... - kazao je.

Izašao je iz kluba dočekati Jadranka i Ivana te mu je prišao Dorian, od kojeg je uzeo pištolj i vratio se u klub.

- Čuo sam da netko panično viče: 'Šank, šank!' i vidio Sablju kako se nagurava s nekim iz svojeg društva. Vikao je: 'Di je pištolj, daj mi pištolj'. Vidio sam kako mu s lijeve strane prilazi netko sa sivim revolverom te, ne znajući što će dalje biti, izvukao oružje, repetirao ga u pod i držao ga za dršku. Sabljo se derao da će nas sve pobiti i pokušavao uzeti pištolj. Vidio sam kako netko vadi pištolj iz džepa i daje ga Sablji u ruku - rekao je Knego.

Napravio je korak unazad i povikao: "Baci pištolj!"

Tomislava Sablju ispratili su obitelj, kumovi i suradnici koji su često punili novinske stupce
Tomislava Sablju ispratili su obitelj, kumovi i suradnici koji su često punili novinske stupce

- Vidio sam kako se Sablji diže desna ruka prema meni, kako je pištolj usmjeren prema meni... Ispalio sam hitac i poslije mi je sve u magli - tvrdi Knego, koji Sablju zna iz medija te nisu imali nikakvu "povijest".

Krivnju za djelo poriče i Mraković. On je na posao u Ritz došao oko ponoći.

- Imali smo jednu intervenciju. U jednom trenutku Knego me pitao imam li pištolj u autu. Rekao sam mu da imam, a Knego je rekao da ga donesem. Pitao sam ga zašto, a on je odgovorio da samo donesem. Otišao sam do auta po pištolj i pred klubom vidio nekoliko dečki koje ne poznajem. Knego me pozvao sa strane i rekao da mu dam pištolj. Podigao sam jaknu, a Knego je uzeo pištolj - ispričao je Mraković.

Napomenuo je kako mu uopće nije palo na pamet da bi Knego mogao napraviti neku glupost jer je zaštitar, voditelj, šef u Bilić-Eriću te nije dijete.

- Vraćali smo se prema svojim pozicijama u klubu, a za Knegom je išao ovaj čovjek koji je bio ispred kluba. Nisam imao pojma da će se Knego s nekim sukobiti niti da bilo tko u klubu ima oružje. Knego mi je rekao da netko zove 'šank'. Tamo je bilo nekakvo naguravanje... Vidio sam da netko uzima jaknu sa separea i da ima pištolj u ruci. Uhvatila me panika, počeo sam se odmicati natrag... Planirao sam, čim se sve smiri, tražiti od Knege pištolj i otići kući. Čuo sam pucnjavu, ali nisam vidio tko puca - govorio je Mraković, koji je u panici prvo legao, a zatim se sakrio u garderobi. Izašao je iz kluba, gdje mu je gazda rekao da je Knego pucao u čovjeka.

'Pitao sam Knegu je li normalan'

- Knego je stajao s oružjem u ruci. Pitao sam ga je li normalan i što je to učinio, a on je odgovorio da je ovaj potegnuo pištolj na njega. Uzeo sam mu pištolj, pospremio ga i pobjegao. Bio sam u tolikom strahu da nisam znao kuda vozim, nisam se znao ni vratiti doma. Nije mi bio plan ništa prikrivati nego sam bio u panici. Nazvao sam svog odvjetnika i poznanika iz policije i sam došao javiti se - kazao je Mraković, koji je policajcima donio oružje te im ostavio auto.

Tijekom istrage tužiteljstvo je ispitalo 30-ak svjedoka te naredilo mnoga vještačenja.

Prema iskazima zaštitara koji su bili u klubu, Sabljo je radio probleme od dolaska u klub.

- Oko 3 sata do mene je došao muškarac kojeg nisam poznavao i pokušavao je ući u VIP poziciju. Primio sam ga za ruku kako bih ga zaustavio jer nije imao VIP narukvicu. Bio je bahat i pitao znam li tko je on, na što sam mu rekao da ne može ući u VIP bez narukvice. Gazda Mario rekao je da je sve u redu, pa sam ga pustio, nakon čega me pitao jesam li zapamtio njegovo lice - kazao je redar J. L.

Kriminalist o snimci iz Ritza: Zasad sve upućuje da je riječ o prekoračenju nužne obrane
Kriminalist o snimci iz Ritza: Zasad sve upućuje da je riječ o prekoračenju nužne obrane

Suvlasnik Ritza Mario Gavrić također je rekao da je Sabljo bio neugodan i pijan, da je u više navrata silom pokušavao doći do DJ-a te da je Jumi, s kojim se prvo ljubio i grlio, prislonio pištolj na prsa. Ta se situacija smirila, no Sabljo je i dalje pokušavao doći do pištolja.

- U trenutku kad se Sabljo dokopao pištolja i uperio ga prema Kristijanu, on je zapucao. Nisam vidio pištolj u Kneginim rukama sve dok nije ispalio hitac - govorio je Gavrić.

Jadranko J., zvani Juma, kazao je da je Sablju u jednom trenutku doslovno prebacilo.

- Počeo je nepovezano pričati, govorio 'kog treba roknut', bio je ljut. Prišao mi je s pištoljem u ruci i zabio mi ga u trbuh i pitao: 'Što ćemo sad, hoćeš da te roknem?'. Nije bio svoj, kao da to nije on. Vidović mu je uspio uzeti pištolj iz ruke te ga odvući na stranu. Koji tren kasnije čuo sam pucnjavu - prisjetio se Jadranko.

Goran Vidović Sabljin je dugogodišnji prijatelj. Poznaju se više od 20 godina te su i u rodbinskim odnosima. Tog 21. travnja našao se sa Sabljom u Areni Zagreb, bili su zajedno na Velesajmu na reliju, u restoranu pa u noćnom klubu. Potom su otišli u Ritz, gdje na ulasku nisu imali problema. Dok je razgovarao s nekim dečkom, vidio je Sablju kako se prepire s Jumom.

Vidovića, koji je Sablju pokušavao smiriti i nagovarao ga da ide kući spavati, također je počeo hvatati za vrat, gurati i pokušavao mu je uzeti pištolj iz hlača.

- Izvukao sam ga iz džepa i držao u ruci kako mi ga slučajno ne bi uzeo, no iščupao mi je pištolj iz ruke, a Knego je odmah počeo pucati - prisjećao se Vidović te ustvrdio da Sabljo u Knegu uopće nije imao uperen pištolj. Također, već nakon prva dva ispaljena metka Sabljo je počeo padati na pod te nije predstavljao nikakvu opasnost.

Sabljo je u pucnjavi zadobio ukupno pet prostrijelnih ozljeda i jedno okrznuće, a vještaci su suglasni da su ozljede prouzročila najmanje četiri streljiva.

Vještačenje Mrakovićeva mobitela pokazalo je da je bio u WhatsApp grupi u kojoj su članovi nešto prije 4 sata slali poruke "Sabljo kreten", "Trebat trunut u zatvoru", "A on se tu glupira", "Umalo gabula" i slično. Upravo te poruke, prema tužiteljstvu, dokazuju da je Mraković znao da je Sabljo u klubu i da postoji neki sukob, te je unatoč tome oko 4.30 Knegi dao pištolj kojim je počinjeno ubojstvo, a kasnije ga i iznio iz kluba.

VIDEO Udaljili policajce iz službe jer su na pretresu kod Sablje jeli sir i čvarke: 'Samo krkaj, Roki!'
VIDEO Udaljili policajce iz službe jer su na pretresu kod Sablje jeli sir i čvarke: 'Samo krkaj, Roki!'

Psihijatrijsko-psihologijsko vještačenje pokazalo je da Knego u kritično vrijeme bio ubrojiv.

Tužiteljstvo smatra kako svi ovi dokazi i iskazi svjedoka upućuju na to da je Knego svojim postupcima zapravo isprovocirao sukob, što isključuje mogućnost da je riječ o samoobrani, no konačna odluka bit će na sudu. Knego i Mraković i dalje se nalaze u istražnom zatvoru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...