News

Komentari 0

Deutsche Bahn planira prijevoz pšenice iz Ukrajine u Njemačku

Deutsche Bahn planira prijevoz pšenice iz Ukrajine u Njemačku

Deutsche Bahn je objavio da će svoju mrežu za dopremu humanitarne pomoći transformirati za dovoz žitarica iz Ukrajine u njemačke luke Rostock, Hamburg i Brake blizu Bremerhavena

Njemačka državna željeznička kompanija Deutsche Bahn objavila je da planira prevoziti pšenicu teretnim vlakovima iz Ukrajine u njemačke luke nakon što je ruska invazija zaustavila izvoz žitarica preko Crnoga mora.

Ukrajina je jedan od najvećih izvoznika pšenice, a više od 90 posto izvoza išlo je preko Odese i Mariupolja na Crnom moru.

No, ruska invazija zaustavila je taj izvoz, ostavivši nasukane desetke brodova i oko 20 milijuna tona žitarica zaglavljenih u silosima u Odesi, što je dovelo do skoka cijena prehrambenih proizvoda.

Deutsche Bahn je objavio da će svoju mrežu za dopremu humanitarne pomoći transformirati za dovoz žitarica iz Ukrajine u njemačke luke Rostock, Hamburg i Brake blizu Bremerhavena.

Kompanija u tu svrhu planira uvesti nekoliko teretnih vlakova tjedno, a velik dio žitarica prevozili bi preko Rumunjske i Poljske, rekli su u Deutsche Bahnu, dodajući da još ne mogu precizirati koliko će žitarica moći prevesti.

"Prevest ćemo što je više moguće žitarica", rekao je glasnogovornik tvrtke za njemačku novinsku agenciju dpa koja je prva objavila vijest.

U ukupnoj proizvodnji pšenice na svijetu Ukrajina sudjeluje sa sedam posto, no kad je riječ o visokokvalitetnoj pšenici, njezin se udio penje na čak petinu svjetske proizvodnje.

Najčitaniji članci