Obavijesti

News

Komentari 11

Devet godina je držao obitelj u podrumu: 'Neki više ne govore'

Devet godina je držao obitelj u podrumu: 'Neki više ne govore'
1

Policija je spasila oca i petero djece koji su devet godina bili zatočeni u kući u Nizozemskoj, a uhitili su vlasnika kuće, Josefa Brunnera, 58-godišnjaka iz Austrije koji ih je tamo zatočio

VIDEO

Austrijancu Josefu Brunneru (58) sudit će se jer je obitelj držao zatočenu, a Daily Mail piše kako su susjedi otkrili da je Brunner živio pokraj ove nesretne obitelji prije 16 godina. Policiju je o svemu obavijestio 25-godišnjak, za kojeg se kasnije otkrilo da se zove Jan Zon van Dorsten (25), koji je po pomoć, nakon što je godinama bio zatočen u kući, došao u kafić. 

- Odmah se vidjelo da ne zna gdje je ni što radi. Rekao je da je pobjegao i da treba pomoć. Imao je dugu kosu, prljavu bradu, na sebi je nosio staru odjeću i izgledao je zbunjeno. Priznao je i kako na farmi živi s braćom i sestrama i kako mu je dosta takvog života - rekao je medijima konobar Chris Westerbeek.

(Na slici: Jan Zon van Dorsten koji je godinama bio zatočen, no pobjegao je i otišao po pomoć)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U srijedu su procurile prve fotografije Jana Zona van Dorstena koji je spasio obitelj tražeći pomoć u pivnici. Policija je potvrdila da je Jan živio u malom, zatvorenom prostoru devet godina. No, slučaj je postao zagonetniji kad se u srijedu otkrilo da je Jan od lipnja imao pristup internetu i bio je aktivan na društvenim mrežama. Tijekom tog je vremena uglavnom objavljivao poruke za podizanje ekološke svijesti i općenito fotografije prirode, koja mu očito puno znači.

Majstor iz Austrije šesteročlanu obitelj držao je zatočenu u svojoj kući u podrumu devet godina. Geert van Dorsten i njegovo petero odrasle djece u podrumu kuće čekali su navodni smak svijeta.  Brunner je napravio tajnu sobu i tamo ih zatočio, a Daily Mail je otkrio kako neki od unesrećenih zatočenika više ne mogu govoriti. Policajci su rekli kako im je bilo vrlo teško razumjeti žrtve zbog problema s govorom. Dodali su da je obitelj spavala i jela na podu u sobi bez prozora. No policajci kažu kako obitelj nije bila pothranjena i da su izgledali "normalno". 

Bivša susjeda Sandra Soer izjavila je kako je Geertova žena preminula 2004. pod čudnim okolnostima. Kasnije je Geert otkrio kako je imala rak debelog crijeva, ali nitko to nije znao, niti znaju gdje je pokopana. Otkrila je i sve što zna o otimaču.

- Nikada nije imao ženu. Nikada nije imao djevojku. Nikada nije išao u barove, bio je vrlo misteriozan - rekla je bivša Brunnerova susjeda pa dodala kako nije znala  gdje su se preselili kad su otišli iz tog kvarta.  

Susjeda kaže kako je bila zatečena nakon što je otkrila da je obitelj u kontaktu s Josefom koji nikada nije bio prijateljski nastrojen niti je ikada pozdravljao susjede.  Geert je bio vlasnik dućana s igračkama i selio se po selima u Zwartsluisu, prije nego što se preselio u tu kuću u Ruinerwoldu, gdje se cijela priča odvila.

Obitelj van Dorsten živjela je poput hobita ''u toj straćari'' prije no što ih je ovaj tjedan razotkrio najstariji sin i spasio cijelu obitelj. Daily Mail otkrio je kako je Bruneer ilegalno živio u prikolici nedaleko od kuće u kojoj je zatočio šesteročlanu obitelj. Svaki tjedan išao je u Lidl kupovati namirnice za svoje zatočenike. 

Osoba koja je radila nedaleko od kuće u kojoj se sve odvilo otkrila je kako joj je bilo čudno jer je Brunner često prolazio s velikim količinama toaletnog papira, velikim kutijama hrane...  Susjedi kažu kako je Brunner postavio nadzorne kamere po posjedu i zaključavao ogradu. Isto tako često su ga znali vidjeti kako gleda kroz dalekozor. Neki tvrde da je tjerao ljude koji su se zadržavali preblizu kući u kojoj je držao žrtve. 

Brunner, o kojem se dana pisalo kao o Austrijancu Josefu, pojavit će se u četvrtak na sudu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor