Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
63 komentara

Đikić: Cjepiva za koronavirus neće biti još desetak mjeseci

Ugledni hrvatski znanstvenik, član Američke akademije znanosti i umjetnosti, Ivan Đikić smatra da svijet ne treba paničariti zbog koronavirusa, nego da treba biti dobro informiran...

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
63 komentara

Ivan Đikić je pojasnio za 24sata koji su daljnji koraci znanstvenika.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Prije svega, velika pohvala svim znanstvenicima diljem svijeta koji su se ujedinili u borbi protiv korona virusa. Veliki je korak što su virus uspjeli laboratorijski izolirati jer se sad mogu testirati lijekovi - kaže nam Đikić. 

Pogledajte video

Ističe kako se već testiraju lijekovi koji se koriste u liječenju HIV-a.

- Istražuje se mogu li ti lijekovi blokirati unutarnje procese kod korona virusa - pojašnjava Đikić. 

Osim postojećih lijekova i testiranja, kaže, zahvaljujući dosadašnjim otkrićima znanstvenika po pitanju ovoga virusa, ciljano se može djelovati na nekoliko stvari.

EVAKUIRANE U FRANCUSKU Hrvatice iz Wuhana: Svi smo u karanteni, dobro smo, paze nas

- Sad se može istražiti kako specifičnom imunoterapijom blokirati kontakt između proteina na korona virusu koji kontaktira stanicu i ulazi u nju. Radi se na imunoterapiji koja će omogućiti stanici da prepozna ovaj virus i blokira mu ulazak. Potom možemo pronaći antigene specifične za ovu vrstu virusa i na temelju njih stvarati nova cjepiva - rekao je Đikić ističući da će za to znanstvenicima trebati najmanje deset mjeseci do dvije godine. 

Kao treće, navodi mogućnost da se takozvanim DNK injekcijama virusa stvara imunološki odgovor na virus kod ljudi. 

- To vam isto djeluje kao cjepivo - dodaje Đikić.

Pedestrians walk in the Chinatown district of downtown Toronto | Autor: CARLOS OSORIO Foto: CARLOS OSORIO Opisao je i zbog čega je ovaj virus toliko opasan.

- Atipičan je jer se širi prije pojavljivanja simptoma bolesti, zbog čega obolijeva mnogo ljudi. Ujedno je specifičan jer se ne širi samo zrakom, nego i probavnim traktom - kaže nam Đikić ističući kako je zbog toga higijena izuzetno važna. 

Navodi kako su svi virusi koji naprave veliki skok u mutacijskoj promjeni i sa životinje pređu na čovjeka opasni za ljude.

- Naš imunološki sustav nema na to odgovor - dodao je. 

Ističe da je MERS virus bio puno smrtonosniji pa su ga uspjeli suzbiti. Uspjet ćemo i ovaj.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message