Obavijesti

News

Komentari 76

Dioničari dobili milijarde, a Hrvatska veliku neizvjesnost

Dioničari dobili milijarde, a Hrvatska veliku neizvjesnost
1

BAT je ovim potezom kupio TDR, tvrtke Istragrafika i Hrvatski duhani te lance iNovine i Opresa. Osim toga, TDR je BAT-u prodao i 25-postotni udio u Tisku

VIDEO

Predsjednik uprave Adris grupe Ante Vlahović i drugi, manji dioničari, imaju razloga trljati ruke. U subotu su u Londonu, diskretno, prodali giganta iz Kanfanara za 505 milijuna eura.

BAT je ovim potezom kupio TDR, tvrtke Istragrafika i Hrvatski duhani te maloprodajne lance iNovine i Opresa. Osim toga, TDR je BAT-u prodao i 25-postotni udio u Tisku. Novi vlasnik se kupoprodajnim ugovorom obavezao zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka preuzimanja i osigurati dodatnih 50 milijuna eura u slučaju prijevremenog zatvaranja tvornice.

- Za sve nas važno je da će proizvodnja u Kanfanaru biti nastavljena i da će radna mjesta biti sačuvana - pojasnio nam je Mato Zadro, predsjednik uprave TDR-a i dodao:

- Smatram iznimno važnom činjenicu da je ugledna kompanija prepoznala dodatnu vrijednost u našem integriranom poslovnom modelu koji uključuje otkup i preradu duhana, proizvodnju cigareta, ambalaže, distribuciju i maloprodaju.

Ipak, klauzula o 50 milijuna eura u slučaju ranijeg gašenja proizvodnje natjerava na oprez. Sve su naše kompanije nakon prelaska u strano vlasništvo bile suočene s dramatičnim promjenama. Recimo, HT je smanjio broj zaposlenih s 12.000 na 4500, a dramatična je kresanja prošla i Ina. U slučaju Kanfanara i TDR-a postoji još jedna opasnost. Ta tvornica, naime, održava na životu veliki broj kooperanata koji joj prodaju duhan Virginiju.

- Mi zasad ne znamo hoće li novi vlasnici zadržati kooperante - kaže dr. Ljubo Jurčić.

To je najvažnije. Proizvođači duhana Virginija naročito su brojni u Virovitici i okolici, od toga živi 10-ak tisuća ljudi. Otvoreno je pitanje koliko dugo će novi vlasnici zadržati proizvodnju u Kanfanaru jer vjerojatno imaju dosta kapaciteta drugdje pa postoji opasnost da ugase proizvodnju tu, a zadrže samo marke, koje će prodavati na tržištu. Novi vlasnik više nema emocionalan odnos prema proizvođačima duhana jer ga drugdje mogu nabaviti i jeftinije. Postoje i neke potencijalno pozitivne mogućnosti za Hrvatsku, no i one su još pod znakom pitanja.

- Na strani novih vlasnika je 505 milijuna eura - nastavlja Jurčić pa dodaje kako je moguće, ali još nije sigurno, da će taj novac otići u nove investicije.

- Pitanje je hoće li tih 505 milijuna eura otići u realno ili u financijsko tržište u Hrvatskoj - kaže Jurčić pa objašnjava kako prodavatelji svoj novac mogu uložiti u dionice u Hrvatskoj ili u inozemstvu. Također, mogu kupiti postojeće kapacitete, a mogu krenuti i u nove investicije. To bi bilo najbolje, a najgore bi bilo ako sav taj novac ode u investicije u inozemstvu, bilo u dionice ili u proizvodnju.

- U tom slučaju novac uopće neće ni ući u Hrvatsku - kaže nam Ljubo Jurčić.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić nije oduševljen ishodom kupoprodaje.

- Eto, to je novi doprinos izravnim stranim ulaganjima u Hrvatsku, s tog aspekta me veseli, ali ipak mi ne bi bilo žao ni da je ostao u hrvatskim rukama - rekao je Grčić dodajući da Adris grupa ulaže u druge poslove u Hrvatskoj, u turizam, uzgoj riba itd., a to je ono što Hrvatskoj treba. Glavni direktor HUP-a Davor Majetić rekao je kako je to dobra vijest za Hrvatsku, TDR, vlasnike i Adris grupu.

- Ne znam detalje ugovora, ali poznavajući upravu Adrisa uvjeren sam, to je novi korak razvoja TDR-a, tako da će to biti dobro i za radnike u Hrvatskoj i za razvoj same industrije - rekao je Majetić.

Konačnu odluku o transakciji donijet će 14. srpnja na sjednici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu