Obavijesti

News

Komentari 76

Diplomat u čijoj su kući pronašli migrante: 'Iznajmio sam kuću Indijcu, nisam znao što rade'

Diplomat u čijoj su kući pronašli migrante: 'Iznajmio sam kuću Indijcu, nisam znao što rade'

Policija traži Indijca (35), kojemu je diplomat (64) iznajmio kuću u zagrebačkim Gračanima. On je doveo sunarodnjaka (28), a navodno i ostale migrante. Diplomata su ispitali i pustili

VIDEO

Nisam kriv, kuću sam iznajmio jednom Indijcu te smo o tome sklopili i ugovor. Nisam znao za što koristi kuću niti da u njoj borave ilegalci, kako doznajemo branio se pred istražiteljima djelatnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova 64-godišnjak, kojega je uhitila zagrebačka policija zbog sumnje u krijumčarenje ljudi.

Podsjetimo, zagrebačka policija objavila je kako sumnjiči troje ljudi, 64-godišnjaka te dva Indijca stara 35 i 28 godina za kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj. I dok su 64-godišnjaka i 28-godišnjaka uhitili, za trećim osumnjičenikom policija još traga.

Zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova u obiteljskoj kući u Zagrebu skrivao migrante
Zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova u obiteljskoj kući u Zagrebu skrivao migrante

Upravo je s tim 35-godišnjakom koji je u bijegu, djelatnik MVEP-a sklopio ugovor o najmu, a on je u kuću doveo i 28-godišnjeg sunarodnjaka. Kako doznajemo, taj je 28-godišnji Indijac upravo svog sunarodnjaka označio kao glavnog organizatora.

- On je dovodio te ljude i smještao ih u kuću te sve organizirao. Ja sam samo zvao taksije koji su te ljude vozili do Slovenije - navodno se branio 28-godišnji Indijac.

Dojavu o migrantima koji se skrivaju u kući u zagrebačkim Gračanima, policija je dobila 27. prosinca 2023. Počeli su je opservirati, a ubrzo zatim i ušli unutra. Zatekli su 28-godišnjaka te četvoricu državljana Bangladeša i petoricu državljana Pakistana, prema kojima je policija postupila, kako su naveli, sukladno Zakonu o strancima. 

Općinsko kazneno državno odvjetništvo nakon ispitivanja dvojice osumnjičenika predložilo je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu da dvojici državljana Indije odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja djela, što je sud i prihvatio. Hrvatskog državljanina (64) su nakon ispitivanja pustili na slobodu.

Sve do dolaska policije, ispričali su susjedi, nisu imali pojma da se u kući događa nešto protuzakonito.

-  Mislila sam jednostavno da su to novi ljudi koji tu rade, dok jedan dan nije došla policija. Znali su telefonirati u vrtu, a čim su nas vidjeli da izlazimo automatski su se micali. Sve je bilo zatvoreno na kući, a oko nje su se počele gomilati hrpetine smeća.. Naravno da me strah, stalno si razmišljaš što se zapravo moglo dogoditi - zaključuje susjeda. 

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova potvrdili su da znaju za provođenju izvidnih radnji nad njihovim službenikom.
- Nakon eventualnog podizanja optužnice poduzeti ćemo zakonom propisane radnje sukladno Zakonu o kaznenom postupku, odnosno Zakonu o državnim službenicima - rekli su nam. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...