News

Komentari 0

DIV Grupa najavila rast izvoza

DIV Grupa najavila rast izvoza

DIV Grupa je u četvrtak izvijestila da su stupanjem na snagu protudampinške carine na uvoz čeličnih spojnih elemenata koji su proizvedeni u Kini konačno dobili priliku za ravnopravnu tržišnu utakmicu

Te su najavili da će udvostručiti izvoz standardne vijčane robe na iznad 60 milijuna eura godišnje, a planiraju i daljnja ulaganja od 100 milijuna eura godišnje.

U priopćenju DIV Grupe se navodi kako je Europska komisija (EK) danas u svom glasniku objavila odluku o definitivnom uvođenju protudampinške carine na uvoz čeličnih spojnih elemenata u zemlje Europske unije, a koji su proizvedeni u Kini.

"Nakon višegodišnjeg postupka istraživanja, analize u kojem je postupku kao jedan od najvećih proizvođača standardne vijčane robe aktivno kroz udrugu europskih proizvođača Europski institut za industrijske spojne elemente sudjelovala i DIV Grupa, EK je donijela uredbu o primjeni zaštitne carine do 86,5 posto kako bi neutralizirala nelojalnu konkurentnu poziciju proizvođača iz Kine, a kojom su europski proizvođači, u hrvatskom slučaju DIV Grupa konačno dobili priliku za ravnopravnu tržišnu utakmicu", istaknuli su iz DIV Grupe.

Podsjećaju i kako su ulaganjem u proizvodne pogone ukupno vrijedne 55 milijuna eura, koje su realizirali i otvorili još 2013., za vrijeme kada je na snazi bila slična uredba koja je povučena 2016. , omogućili tada zapošljavanje oko 500 zaposlenika u gradu Kninu.

Nakon ukidanja te prve zaštitne carine zbog proceduralne greške, DIV Grupa je, kako objašnjavaju, kroz udrugu europskih proizvođača aktivno sudjelovala u pripremi vraćanja zaštitne carine te nastavka perioda rasta proizvodnje, zapošljavanja i izvoza u zemlje EU, što se pokazalo kao dugotrajan ali uspješan pothvat.

"Nakon gotovo šest godina mukotrpnog održanja statusa održivog proizvođača u kojem smo unatoč nelojalnoj konkurenciji uspjeli unaprijediti svoj sustav upravljanja kvalitetom i sigurnošću, pred nama je konačno period ostvarivanja ranije planirane maksimalne profitabilnosti nakon povrata tako velike investicije", istaknuli su iz DIV Grupe.

Najavili su i kako je pred njima, imajući na umu njihove trenutne kapacitete i potrebe tržišta u zemljama EU, novo razdoblje u kojem će svoje planove moći realizirati s maksimalnim vrijednostima proizvodnog učinka, osiguravajući svojim kupcima unutar EU kontinuiranu konkurentu opskrbu standardnim spojnim elementima, čime će isti osim konkurente cijene imati i mogućnost znatno kraćih vremena isporuke odnosno dobave, izbjegavajući danas vrlo nestabilne, skupe i dugotrajne transportne rute i puteve.

DIV grupa će, kako su naveli, svoje poslovanje obogatiti daljnjim ulaganjem u dodatne nove proizvodne kapacitete, već razrađene do visine od 50 milijuna eura te poglavito u maksimiranje izlaznih veličina u postojećim resursima čime će biti u mogućnosti povećati uspješnost svog ukupnog poslovanja gradeći temelje daljnjeg rasta.

U DIV Grupi procjenjuju da će se njihov izvoz samo standardne vijčane robe u budućem razdoblju udvostručiti na više od 60 milijuna eura godišnje, s dugoročnim planom i daljnjim ulaganjima i iznad 100 milijuna eura godišnje, čime će i njihov kninski pogon znatno dobiti na značaju ne samo u Hrvatskim nego i u europskim i svjetskim okvirima.

Najčitaniji članci