Obavijesti

News

Komentari 84

Divjak: Idioti su pokrenuli hakerski napad, rješavamo sve

Divjak: Idioti su pokrenuli hakerski napad, rješavamo sve

Zasad smo pripremljeni za prva dva tjedna ovakve nastave, no očekujem da će se to i produljiti uz dodatne mjere. Iskustvo iz Domovinskog rata pomoglo je da se dobro organiziramo, poručila je ministrica

VIDEO

Ministrica Blaženka Divjak u ponedjeljak je u obilasku zagrebačke OŠ Jabukovac potvrdila da je Carnet pod kibernetičkim napadom, te da je sve prijavljeno policiji. Napad traje još od petka, ali je jutros sve kulminiralo. 

- Ne želim koristiti grube riječi, neprimjerene za školu, ali evo, ima i ovakvih neodgovornih pojedinaca u ovoj situaciji kad svi moramo pokazati solidarnost. Sve se rješava, u pomoć su nam pritekli svi naši partneri, te se situacija već počela popravljati. Nije dobro to što postoje neodgovorni pojedinci, ovdje konkretno pojedinici koji doslovno s devijantnim i idiotskim ponašanjem rade probleme, u tijeku je kibernetički napad na Srce i Carnet - kazala je Divjak. 

Pokretanje videa...

01:57

Kako je izvijestila, danas će još trajati podjela opreme. Nastavnici nisu ugroženi, njihov dolazak na posao je odluka Nacionalnog stožera, te moramo svi biti odgovorni i disciplinirani, istaknula je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Do srijede ćemo doći do 400.000 korisničkih računa, koliko ima učenika u višim razredima i nastavnika. Što se tiče materijala za virtualne učionice, napravljeno ih je dosta da pokrijemo prvi tjedan, a pozivamo i dalje učitelje, te ostale koji imaju svoje materijale da ih plasiraju. Trebat će nam tristotinjak digitalnih materijala, ako ne i više, ovisno o rasporedu. Ubrzano se spremamo za idući tjedan, tako da ćemo skupiti dva tjedna, no situacija se razvija ubrzano i mijenja se iz sata u sat, pa bi sve to moglo biti i duže - istaknula je.

Najviše problema s opremom u Zagrebu

Kako je kazala, problema s podjelom opreme učenicima bilo je najviše u Zagrebu, te je istaknula kako su školski tableti školama isporučeni već početkom godine, te da su trebali biti podijeljeni. 

- Očekujem odgovornost i disciplinu. Postoji što treba napraviti i to treba napraviti u zadanim rokovima. Vidite da se situacija ubrzano mijenja i ne očekujemo da nam bude bolje, već da u sljedećih tjedan, dva, tri imamo dodatne mjere. Stoga treba sve napraviti da bude na vrijeme - kazala je.

Hakeri napali online nastavu u Hrvatskoj! 'Idiotsko ponašanje'
Hakeri napali online nastavu u Hrvatskoj! 'Idiotsko ponašanje'

Što se tiče pokrivenosti signala, istaknula je kako je zbog problema uz online nastavu pripremljen i "bakcup", televizijski program, te će se svi materijali stavljati na YouTube. 

Raspored državne mature neće se mijenjati, a televizijski program podređen je upravo maturantima, kako bi bili spremni za esej iz Hrvatskog jezika koji će biti 16. svibnja.

- Nema razloga da bilo što mijenjamo, u ova dva tjedna digli smo sustav, što je bez presedana, za to su potrebne puno duže pripreme, barem dvije godine, a ne dva tjedna. Mi pripadamo u najspreminije države što se tiče suočavanja s koronavirusom, u obrazovanju. Čini se da nam iskustvo iz Domovinskog rata, gdje smo ostvarili opću mobilizaciju i pobijedili, sigurno da nam je to ostavilo pozitivan trag, da i ovo krizno vrijeme prođemo i završimo ovu školsku godinu - istaknula je.

'Ovo zahtijeva izvanredne napore'

Na pitanje je li i ovaj obilazak škole neodgovorno ponašanje, te zašto su nastavnici prisiljeni dolaziti u škole te se izlagati riziku zbog epidemije, ministrica je istaknula kako su poduzete sve mjere prema uputama Nacionalnog stožera, te sadašnje upute diktiraju dolazak svih na radna mjesta. 

- Poruka je nastavnicima da ovo izvanredno stanje koje zahtijeva izvanredne napore. Poruka je da trebaju biti u školi, upute Civilnog stožera još uvijek su na snazi i nema potrebe za bilo kojim drugim mjerama osim da se radi i bude na radnom mjestu, uz higijenske mjere. No u prvo vrijeme je dobro da se u školi proces ustabilili, koristi oprema i podrška, a da ravnatelji onda naprave planove što se od opreme može koristiti kod kuće. Ne očekuje se da se bude u školi osam sati, nego prema planu ravnatelja, a poslije ćemo vidjeti kako dalje - zaključila je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu