Obavijesti

News

Komentari 13

Divjak odbili žalbu: Hrvatski studiji upisat će se u registar

Divjak odbili žalbu: Hrvatski studiji upisat će se u registar
1

Barišić ističe da je 'time propao zadnji u nizu pokušaja ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak i čelnika Nezavisnoga sindikata znanosti i visokoga obrazovanja

VIDEO

Visoki trgovački sud RH odbio je žalbu Ministarstva znanosti i obrazovanja protiv upisa Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, a ujedno je potvrdio Rješenje Trgovačkoga suda u Zagrebu, kojim je taj Fakultet upisan u sudski registar, priopćio je u ponedjeljak dekan Fakulteta.

Rješenje, kojim je kao neosnovanu odbio žalbu Ministarstva protiv upisa Fakulteta hrvatskih studija u sudski registar, te potvrdu ranijeg Rješenja Trgovačkoga suda u Zagrebu o upisu Fakulteta u registar - Visoki trgovački sud donio je 4. veljače 2020., naveo je dekan Fakulteta Pavo Barišić. 

Dekan je u priopćenju priložio i Rješenje Visokoga trgovačkoga suda RH. Rješenje o upisu javne ustanove Fakulteta hrvatskih studija postalo je tako pravomoćno, a pravna osobnost Fakulteta hrvatskih studija neprijeporna.

Barišić ističe da je 'time propao zadnji u nizu pokušaja ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak i čelnika Nezavisnoga sindikata znanosti i visokoga obrazovanja Vilima Ribića, Igora Radeke, Vesnice Garašić i Ane Petošić da onemoguće reformu Hrvatskih studija i spriječe njezino dovršenje uspostavom Fakulteta hrvatskih studija'.

Postavlja se pitanje, tvrdi dekan, krajnje nakane i pokretačkoga interesa koji stoje iza kontinuirana osporavanja i ometanja reforme Hrvatskih studija. Jer,  kako dodaje,    brisanjem Fakulteta iz sudskoga registra njegovi zaposlenici završili bi na ulici, a studenti izgubili pravo na studiranje. 

Dekan Barišić smatra kako je pitanje i krije li se u 'pokretačkom interesu ideološki zazor prema institucionalnoj reformi' koja je, među ostalim, obnovila izvorne zadaće Hrvatskih studija u odnosu na održanje i razvijanje hrvatskoga nacionalnoga i kulturnoga identiteta.

Podsjeća da je u pokušaju brisanja Fakulteta hrvatskih studija iz sudskoga registra resorno Ministarstvo angažiralo Državno odvjetništvo, implicirajući time nezakonitost postupanja osnivača i novoga Fakulteta. 

No, ocjenjuje dekan Barišić, 'sudski je pravorijek iznio na vidjelo nezakonitost rada ministrice Divjak koja već više od dvadeset mjeseci odbija izdati potvrdu o pozitivnoj akreditacijskoj preporuci'. 

- Njezino postupanje prema najmlađemu fakultetu u zemlji, u momentu kada mu je bila dužna pružiti resornu potporu, začudan je primjer opstrukcije i progona. Nečuveno je da državni dužnosnici i službenici nadležnoga Ministarstva nastoje onemogućiti osnivanje samostalnoga visokoga učilišta nacionalnih studija. U nekoj drugoj državi to bi bilo nezamislivo - smatra dekan Barišić. 

- Ministarstvo i Sindikat u osporavanju i ometanju reforme Hrvatskih studija koristili su i medijske manipulacije kojima su imputirali nezakonito postupanje - tvrdi dekan.

Dodaje kako je najnovija odluka Visokoga trgovačkoga suda osobito porazna za Nezavisni sindikat znanosti i visokoga obrazovanja jer u svoju korist nije dobio niti jednu odluku, dok je protiv njegovih zahtjeva doneseno 27 sudskih odluka.

- Bolno stanje pravosudnoga salda Nezavisni sindikat ublažava dogmom prema kojoj se sudovi koji donose nepovoljne presude automatski osuđuju za nestručnost i korupciju - smatra Barišić.

Ističe kako o stručnim kompetencijama pravnih timova Ministarstva i Sindikata dovoljno govori činjenica da su se u pobijanju upisa pozvali na zakonske odredbe koje u vrijeme podnošenja prijave nisu bile na snazi.

- Rješenje Visokoga trgovačkoga suda uklonilo je napokon i posljednji prigovor na zakonitost osnivanja Fakulteta hrvatskih studija. To je radosna vijest kako za studente i nastavnike tako i za brojne podupiratelje i zagovornike ove jedinstvene visokoškolske ustanove koja je posvećena nastavi i proučavanju hrvatske kulture, društva i identiteta. Fakultet hrvatskih studija promiče i njeguje poučavanje i istraživanje kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo te pitanja nacionalnoga, regionalnoga i europskoga identiteta - zaključuje dekan Barišić. 

Valja se nadati, dodao je,  da će nakon ove sudske potvrde o zakonitosti osnutka ustanove, Fakultet hrvatskih studija neometano ostvarivati svoju misiju i razvijati dragocjene sveučilišne djelatnosti u europskom prostoru visoke naobrazbe i znanosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava