News

Komentari 91

Dizalica od šibica: Potrošio je 20 kg ljepila i 3 tisuće vijaka

Dizalica od šibica: Potrošio je 20 kg ljepila i 3 tisuće vijaka

Traži sponzore: Mladi konstruktor iz Donjeg Lapca pazio je i na najsitnije detalje svoje dizalice. Volio bi napraviti i veću verziju dizalice, ali nema dovoljno novca

Šibica po šibica i tako točno 175.518 puta. Đorđe Balać (18) u 80 dana mukotrpnog slaganja napravio je najveću maketu u Hrvatskoj. Njegova dizalica visoka je 7140 milimetara.

- Trebalo mi je puno šibica, 20 kilograma ljepila, 8 kilograma laka, 3000 vijaka. A o živcima da ne pričam - prisjetio se Đorđe iz Donjeg Lapca. Napravio je model najveće mobilne dizalice na svijetu. Originalna LIEBHERR LTM 9.1 11200 teška je 1600 tona, a Đorđeva 50 kilograma. Na sedam metara visine može podići više od 30 kilograma. Đorđe priznaje kako je izrada bila naporna.

- Gotovo tri mjeseca budio sam se oko osam ili devet, odlazio u hladnu garažu i tamo svakog dana sjedio do ponoći. Za maketu mi je bilo potrebno oko od 8000 kuna. Često sam zaboravio otići na ručak, a prijatelje sam viđao samo kad su me došli zezati ‘da što opet radim sa šibicama’. No mislim da se isplatilo - zadovoljan je Đorđe, koji je do sada radio brojne makete kamiona i raznih bagera.

Kaže da bi volio napraviti i veću dizalicu, samo da ima novca. Nezaposleni programer samo vremena ima napretek.

- Ne mogu naći posao. Volio bih raditi nešto što ima veze sa šibicama. Bilo bi lijepo kad bi čovjek mogao živjeti od onog što voli raditi - zaključio je Đorđe.

Najčitaniji članci