Obavijesti

News

Komentari 410

Dižu, samo dižu: Cijene goriva divljaju, a Vlada ne intervenira

Dižu, samo dižu: Cijene goriva divljaju, a Vlada ne intervenira
1

Cijene barela nafte na svjetskom tržištu pale su u ponedjeljak, no u Hrvatskoj su cijene goriva još jednom porasle. Spremnik benzina skuplji je za četiri kune...

VIDEO

Tri najveća svjetska proizvođača, Rusija, SAD i Saudijska Arabija, povećavaju proizvodnju nafte i zato je cijena barela pala. No u Hrvatskoj su ponovno narasle cijene goriva, a Vlada još ne intervenira.

Prema podacima Ministarstva gospodarstva, prosječna cijena benzinskih goriva danas je iznosila 10,63 kune, dok je prosječna cijena dizelskih goriva 10,07 kuna. Prije mjesec dana cijena benzina bila je niža oko 60 lipa, dok je prosječna cijena dizela bila gotovo 70 lipa niža. Prema podacima portala cijenegoriva.info, prvi put od listopada 2014. godine eurodizel je prešao cijenu od 10 kuna po litri. Na međunarodnim tržištima, nakon šest tjedana rasta, cijene barela nafte znatno su pale u ponedjeljak.

'Pratimo rast cijena goriva, vidjeti ćemo što s trošarinama'
'Pratimo rast cijena goriva, vidjeti ćemo što s trošarinama'

- Cijena barela na svjetskom tržištu nema veze s kretanjem cijena goriva u Hrvatskoj. Cijene goriva kod nas određuju tečaj dolara prema kuni i cijene derivata na mediteranskom tržištu. Kad cijena barela nafte strelovito raste, takav je trend i na mediteranskoj burzi. No kad pada, onda mediteranska ne slijedi taj trend te treba više vremena i zato kod nas nema još pada cijena goriva. Nadam se da će se to, ako se nastavi taj trend pada cijena nafte na globalnom tržištu, odraziti na mediteransku burzu i da će i kod nas pasti cijene goriva - rekao nam je Tin Bašić s portala cijenegoriva.info. Naftni stručnjak Davor Štern kaže da treba proći jedno vrijeme da se cijene goriva u Hrvatskoj usklade s cijenom barela nafte.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Gorivo opet otišlo gore: Litra 50 lipa skuplja nego u travnju
Gorivo opet otišlo gore: Litra 50 lipa skuplja nego u travnju

- Kad se cijene barela nafte mijenjaju od 1 do 2 dolara, onda treba mjesec do dva da se usklade cijene goriva u Hrvatskoj. Naravno, sve ovisi o geopolitičkoj situaciji koja se sad malo smirila. Također je teško procijeniti daljnje kretanje cijena jer ovise o globalnom tržištu - rekao je Štern. Što se tiče Vlade i hoće li intervenirati sa snižavanjem trošarina, ministar financija je nedavno rekao kako kretanje cijena nafte na svjetskom tržištu ne odstupa značajnije od onoga što je originalno predviđeno u kalkulacijama za proračun i projekcijama za ovu godinu.

Gorivo je opet poskupjelo: Za Eurosuper 95 i do 10,70 kuna!
Gorivo je opet poskupjelo: Za Eurosuper 95 i do 10,70 kuna!

- Rezultat toga je i rast maloprodajnih cijena goriva, benzina i dizela. Međutim, nisu izašle iz onih okvira koje smo si u nekom projekcijskom razdoblju stavili - rekao je Zdravko Marić i podsjetio da je kod cijena goriva bilo nekoliko psiholoških granica – nekad je ona bila 7, pa 8, a sad i 10 kuna po litri.

- Imamo mehanizme, a ako do toga dođe, ako procijenimo da je potrebno, država uvijek može na taj način uskočiti - rekao je Marić. Inače, na trošarinu koja je porez još se naplaćuje PDV. Vozači plaćaju i naknadu za željeznicu, a od svake litre goriva više od pola novca uzme država.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 410
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a