Obavijesti

News

Komentari 23

'Djeca su alergična na sunčevu svjetlost i zatočeni smo u kući'

'Djeca su alergična na sunčevu svjetlost  i zatočeni smo u kući'

Braća iz Engleske ne smiju izlaziti van kuće bez nekoliko slojeva zaštitne kreme, kape, marame, sunčanih naočala, rukavica... Imaju tešku alergiju na sunce

VIDEO

Braća Vincent i Zakkery iz Barnesleyja u Engleskoj imaju rijetku alergiju medicinskog naziva Erythropoietic Protoporphyria (EPP) odnosno alergični su na - sunce, prenosi Mirror. Ne smiju izlaziti van kuće bez nekoliko slojeva zaštitne kreme, kape, marame, sunčanih naočala, rukavica...

Vincent ima dvije godine, a Zakkery tek deset mjeseci. Imaju i stariju sestru Laetitiju koja nema nikakvih medicinskih problema.

- Praktički smo zatočeni u kući - kaže majka Lisa Mason (32).

Čak ni u kući dječaci nisu potpuno sigurni

Majka objašnjava da ih ne smije izlagati suncu i da mora stalno paziti da im je tijelo potpuno pokriveno. - Čak i kad su u kući moramo paziti kako ne bi sunce prodiralo kroz prozore - kaže majka.

Njihova kuća je opremljena posebnim LED svjetlima, jedinima koji ne štete Vincentu i Zakkeryju.

- Stavili smo zaštitni premaz preko prozora, ali smo nedavno shvatili da ni to nije dovoljno. Morali smo ih prekriti teškim zavjesama - dodaje majka Lisa.

Bilo je teško dijagnosticirati EPP jer ga ima samo 300 ljudi na svijetu

Kad je Vincet imao samo šest mjeseci izbio mu je osip preko lica dok se igrao u vrtu. Majka ga je unijela u kuću kako bi ga pregledala, ali je osip bio samo na licu.

- Nakon sat vremena se osip potpuno povukao. Čim smo izašli vani osip se ponovo pojavio. Nisam tad znala što se događa. Kad se Zakkery rodio razvio je alergiju na neku vrstu hrane, a uskoro smo shvatili da je i on jako osjetljiv na svjetlo  - priča majka.

Lisa i njen muž Andrew (43) su dugo vremena obilazili liječnike dok nisu dobili pravu dijagnozu - EPP. Još nisu otkrili što je uzrok njihove osjetljivosti na svjetlo, a jedino što im preostaje je činiti sve u njihovoj moći da djecu izlažu što manje sunčevoj svjetlosti. 

Svaki izlazak iz kuće znači opekotine, osip, crvenilo...

- Teško mi je jer se djeca ne mogu igrati vani, vjerojatno ćemo ih morati i školovati kod kuće. To mi je srceparajuće. Svaki izlazak vani znači osip, opekotine, znojenje, crvenilo, teško disanje... I to se dogodi nakon samo par minuta vanjskog svijeta, a treba im nekoliko sati ili dana da se oporave - priča majka Lisa.

- Ponosna sam na cijelu obitelj kako hrabro podnose situaciju. Zezamo se da su male mumije kad izlaze vani. Starija sestra ima puno razumijevanja i jako smo ponosni na nju - dodaje Lisa.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)