Obavijesti

News

Komentari 65

Dječak (13) lakše je ozlijeđen, na vagonu vlaka primio je žicu

Dječak (13) lakše je ozlijeđen, na vagonu vlaka primio je žicu
2

Karlovac: Dječak (13) prije deset dana preživio je strujni udar od 25.000 volti na Željezničkom kolodvoru. S prijateljima se vraćao kući te su se popeli na vagon...

VIDEO

Stajao sam na teretnom vagonu i uhvatio se za žicu. Počelo me tresti. Htio sam je pustiti, ali nisam mogao. Prijatelji su mi viknuli da pustim, ali mišići su mi se ukočili. Struja me tresla. Osjećao sam jaku bol i pao u nesvijest, govori trinaestogodišnjak iz Karlovca. 

Prije deset dana preživio je strujni udar od 25.000 volti na Željezničkom kolodvoru u Karlovcu. Te subote dječak se s dva prijatelja vraćao iz trgovačkog centra. Put do kuće skratili su prelazeći preko kolodvora.

- Jedan je rekao: ‘Ajmo se popeti na vagon’ i ja sam prvi krenuo. Instinktivno sam se primio za naponski vod. Uopće nisam razmišljao. Kad sam osjetio struju u tijelu, shvatio sam što sam učinio. Bilo me jako strah - prisjeća se dječak.

U tih 20-ak sekundi uspio je reći: “Ne mogu se pustiti, strgat će me! Ja umirem, reci mami i tati da ih volim”. To je rekao i pao u nesvijest. Najteže mu je ozlijeđeno stopalo, koje je opečeno, a ima i manje opekline ruku koje su već sanirane. Nakon šest dana pustili su ga kući.

- Prijatelj je shvatio što mi se događa kad je vidio vatru iz tenisice. Od šoka se nije sjetio broja Hitne pa je nazvao vatrogasce - govori dječak, koji se nakon nesreće osjeća odlično.

Nakon udara struje kolovođa je odmah isključio struju, a ubrzo je došla i Hitna pomoć. Dječakov otac (44) smatra da je čudo što je njegov sin preživio.

- Samo ga je Bog spasio. Svi smo plakali i molili se. Išao sam vidjeti gdje je nastradao jer mi nije bilo jasno za što se uhvatio. Kad mi je njegov prijatelj pokazao naponski vod, nisam mogao vjerovati - kaže otac. 

Stručnjak za visoki napon iz HEP-a kaže da je dječak preživio spletom sretnih okolnosti.

- Od udara struje najčešće dolazi do zastoja srca i pucanja kapilara. Vodič je bio dječak, a na tenisici je došlo do proboja jer struja traži najkraći put do zemlje. Sretna okolnost je i što je stajao na uzemljenom vagonu pa se dio energije rasprostro na uzemljenje vagona - objasnio je.

Sreća je i da je zrak bio suh. Kako kaže, do udara može doći i bez diranja žica, a kad je zrak vlažan, struja može probiti i na petnaestak cm udaljenosti.

I Dejan se oporavio od 25.000 V

Dejana Aleksića iz Ogulina je 8. prosinca 2006. spržila struja od 25.000 volti na krovu vagona. Imao je tada 14 godina. Bilo mu je opečeno više od 80 posto tijela, a šansi da preživi gotovo nije imao. No o njemu se brinuo plastični kirurg dr. Antun Kljenak iz bolnice u Klaićevoj koji mu je transplantirao kožu posebnim metodama. Tri mjeseca nakon nesreće Dejan je otišao kući iz bolnice bez ijednog ožiljka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu