News

Komentari 139

Dječak (4): Odlučio sam postati smetlar jer mi je smeće grozno

Dječak (4): Odlučio sam postati smetlar jer mi je smeće grozno

Čisti parkove: Luka (4) gotovo svaki dan poslije vrtića skuplja smeće u parkićima i na tržnici u Španskom u Zagrebu. Razvrstava otpad, a ima i svoj kompost...

Luka Došen (4) iz Zagreba nema dvojbe što će biti za maškare. Kao i svake godine, bit će smetlar.

No i kad prođu poklade, ovaj mali čuvar okoliša svoje smetlarsko odijelo, koje je posebno za njega sašila krojačica, neće objesiti o klin.

- Kad je imao deset mjeseci, pokazala sam mu kako se baca smeće i kako ga odvozi smetlarski kamion. Tu je počela njegova ljubav prema koševima za smeće, koja se poslije razvijala. Gotovo svaki dan nakon vrtića skupljamo papiriće po kvartu - govori Lukina mama Ivana Ivušić Došen te dodaje kako se uz malog ekogenijalca cijela obitelj počela više brinuti o okolišu.

Luka je u travnju prošle godine bio najmlađi sudionik Zelene čistke na zagrebačkom Jankomiru, a radio je kao i odrasli.

- Plažu kraj vikendice na moru očistio je od bačene cigle jer ga je jako ljutilo što drugu godinu zaredom nitko to nije maknuo - rekla je mama.

U svom vrtiću osmislio je i ekološku igru za djecu kako bi ih naučio razvrstavati otpad, a u vrtić je odnio i kantu u koju skuplja kompost.

- Odlučio sam biti smetlar jer je smeće grozno. Plastične vrećice su opasne jer, ako se bace u more, kitovi će umrijeti - objašnjava nam Luka te dodaje da će, kad naraste, imati kamion i brod za čišćenje, ali i kamion za čišćenje kanalizacije.

U stanu posebno mjesto zauzima njegova kanta za razvrstavanje otpada.

- Papir i staklo se ne smiju bacati u isti koš jer nisu iste sirovine i to nije pristojno - kaže Luka, kojeg posebno ljute odrasli koji bacaju papiriće na pod.

- On je sretan kad počisti parkić. To ga raduje, a nama je bitno da je on sretan - govori Ivana.

Najčitaniji članci