Obavijesti

News

Komentari 88

Djeci iz Nazorove hitno treba dom: 'I ja želim imati mamu...'

Djeci iz Nazorove hitno treba dom: 'I ja želim imati mamu...'
17

Oni imaju teške traume i posljedice iz života prije doma. Tek su na početku života. Uz pomoć terapijskog psa, liječnika i terapeuta lijepo napreduju...

VIDEO

Astra, prekrasni aljaški malamut, mirno je ležala na podu sobe za rehabilitaciju i čekala svoju najdražu prijateljicu. Prišla sam joj i pomazila je, ali je ona samo gledala prema vratima i hodniku u domu za djecu u Nazorovoj. Odjednom je podignula glavu, a kroz nekoliko sekundi ušetala je trogodišnja djevojčica, koju ćemo za potrebe ovog teksta nazvati Tea. Osjetila ju je i prije nego što ju je vidjela iza zida. Osmijeh na curičinu licu se ni s čim ne može usporediti.

Astra je odmah ustala i krenula prema njoj. Rep joj je nezaustavljivo radio od sreće, a uzbuđenje i zavijanje je sve više raslo. Tea, od koje je Astra i veća, samo je pružila rukice i zagrlila svog terapeutskog psa. Djevojčica je u domu gotovo godinu dana i nikad se neće vratiti u svoju biološku obitelj. Boluje od kronične bolesti, ali je jako vesela i vedra, te uz rad fizioterapeuta, radnog terapeuta, odgojiteljica i Astre vrlo lijepo napreduje.

U kontinuiranom je praćenju pedijatra ambulante u sklopu Doma i redovito ide na preglede i kontrole u bolnicu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Djevojčica (5) me pitala: ‘Teta, imaš li ti mamu i voliš li je?'
Djevojčica (5) me pitala: ‘Teta, imaš li ti mamu i voliš li je?'

Lijepo napreduju

Društvo, osim Astre, pravio joj je Filip. Dječak ima samo dvije godine i, isto kao Tea, nikad se neće vratiti u biološku obitelj. Zbog teškog zanemarivanja i fizičke traume doživljene u biološkoj obitelji on je svoj novi život počeo u Domu. Ima zdravstvene i razvojne posljedice te fizičke traume, a sve to je rezultat obiteljske nebrige. Filip pomalo kasni u razvoju za drugom djecom, ali također, uz stručnu pomoć koju dobiva, i on lijepo napreduje.

- Dodaj mi crvenu loptu, ajde. Hoćeš sad plavu? - govori mu teta koja je “zaronila” s njim u bazen pun šarenih loptica. Iako ne pogađa još boje, kasni u razvoju govora, vidi se da uživa u igri, baš kao i Tea sa svojom Astrom. Razumiju sve što se od njih traži, a kroz igru uče jako puno i “hvataju” sve što im nedostaje u dosadašnjem razvoju. Njih dvije slažu skupa kockice, a pas svaki put od djevojčice dobije i keksić kao nagradu. Curicu to najviše od svega veseli. Dok god je veliki čupavac kraj nje, ona je sigurna i ne skida osmijeh s lica. Druže se oni s i drugom dječicom koja su ostavljena u Domu na pragu života. I Filip i Tea hitno traže svoje nove roditelje, novi, topli dom. Nekoga svoga, s kim će “dočekati” Djeda Mraza, od koga će dobiti tortu za rođendan, trebaju maminu i tatinu pusu za dobro jutro i laku noć.

POGLEDAJTE GALERIJU:

17
| Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

Nemaju nikoga na svijetu

Njih dvoje osim teta nemaju nikog na svijetu. Tete u Domu su stalno uz njih, ali njima treba netko samo njihov, obitelj koja će ih prihvatiti i pružiti im život koji zaslužuju.

Djeca u domovima: "Lani je posvojeno samo jedno dijete..."
Djeca u domovima: "Lani je posvojeno samo jedno dijete..."

- Za početak bi bilo dovoljno da imaju i nekoga tko bi ih redovito posjećivao, da se kroz druženje i igru upoznaju, jedno i drugo steknu nova iskustva i osjećaje kao što je povjerenje, ljubav i privrženost - rekla nam je voditeljica Odjela skrbi o djeci od 0 do 7 godina Jelica Belošević. Ona u Domu za nezbrinutu djecu radi 40 godina. U njezinu dugogodišnjem radu više od 1500 djece je posvojeno i udomljeno. Trenutačno je u domu u Nazorovoj 63 mališana. Tea i Filip su najveći prioritet za udomljenje ili posvojenje zbog svojih sličnih, a opet različitih teških sudbina, a ponajviše zbog potrebe zdravog obiteljskog okruženja, koje će imati dodatni terapijski učinak. Usprkos teškoćama, ali s puno rada, ljubavi, vjere i želje, ova djeca mogu imati lijep život za svojim novim roditeljima. Sve informacije možete dobiti u Domu za nezbrinutu djecu Zagreb u Nazorovoj ulici.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.