Obavijesti

News

Komentari 266

Djeci u školi kiša pada po glavi kroz krov, zahodi im ne rade...

Djeci u školi kiša pada po glavi kroz krov, zahodi im ne rade...
5

Nadležni, gdje ste? Ovo je škola ‘Nikola Andrić’ u Vukovaru, koju pohađa 230 učenika. Dokumentacija za obnovu čekala je pet godina i više ne vrijedi...

VIDEO

U Osnovnoj školi Nikole Andrića u Vukovaru vrijeme kao da je stalo 1991. Pročelje išarano rupama od šrapnela i granata, komadi žbuke prijete prolaznicima, prozori drveni, polutruli, zidovi raspucali, vlažni, dječje igralište napušteno i puno rupa.

Da na prozorima nema veselih dječjih crteža i malo zasađenog cvijeća, škola bi se činila kao napušteni objekt. No nju svake godine pohađa oko 230 učenika, koji prate dvojezičnu nastavu. Ravnateljica Josipa Kotromanović Sauka već 14 godina, iz vremena dok je tu još radila kao učiteljica, sebi govori kako iduće godine više neće tu ostati raditi jer su uvjeti grozni. No ipak je ostala.

Sad je postala ravnateljica pa je odlučila nešto poduzeti kako bi osnivač škole, Vukovarsko-srijemska županija, konačno potaknula obnovu. Naime, ova škola već 25 godina čeka da je obnove, dok su neke vukovarske škole već dva ili tri puta obnavljane.

- Škola je sagrađena krajem ‘60-ih, pa i to već govori koliko su dotrajale njene instalacije. Od mirne reintregracije u školu se ulagalo samo kad je stanje bilo alarmantno. Jedne smo godine bili zatvoreni nekoliko mjeseci jer nisu valjale električne instalacije. Ne mogu reći zašto je ova škola zaboravljena. Prije pet godina postojala je važeća projektna dokumentacija, njena valjanost je istekla u čekanju nekakvih radova, pa smo sad morali izraditi novu. Izradu dokumentacije potaknuo je bivši ministar Šostar, koji je u školi bio dva puta i ostao šokiran. Naš župan, koji je nadležan za ovu školu, nije samoinicijativno došao niti jedanput. Posjetio nas je samo u pratnji ministra - kaže ravnateljica Josipa Kotromanović Sauka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Škola nema 15 milijuna kuna za obnovu.

U zgradi ne valjaju vodovodne cijevi, nekoliko zahoda nije u funkciji, statika škole je narušena od granatiranja i ti su dijelovi predviđeni za rušenje. Prozori su truli, kroz sve otvore na prozorima u učionice ulazi kiša kad je ružno vrijeme.

Djeca ne smiju u dvorište zbog svoje sigurnosti.

- Prije svake zime imamo intervenciju u kotlovnici, trećina radijatora u školi je izvan funkcije. Nemamo niti jednu pametnu ploču, nemamo ni internet, pa ne možemo imati ni e-dnevnike. Sve te nedostatke koje djeca primijete mi nastojimo nadoknaditi kako ne bi osjetili da rade u drukčijim uvjetima nego djeca u drugim vukovarskim školama. Drago mi je da to roditelji prepoznaju pa za sada nisu ispisivali djecu, iako često pitaju kad će konačno biti obnova - kaže ravnateljica, koja je angažirala sve učenike i nastavnike u prikupljanju starog papira pa od tog novca kupuju opremu.     

Stara priča: Prebacuju odgovornost na druge     

Za financiranje i obnovu ove škole zadužen je njen osnivač, lokalna samouprava. Razgovarat ću s njima i vidjeti kakvo je stanje, rekao je ministar znanosti Pavo Barišić, čije ministarstvo nema nikakvog plana za pomoć školi. No odgovornost za obnovu županija prebacuje na ministarstvo.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 266
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'
'JASAN STAV OKO SDSS-A'

VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'

Domovinski pokret odbija prijedlog Mosta s kojim bi se stvorila velika koalicija koja bi srušila HDZ. 'To nije dobra ideja', rekao je Mario Radić