Obavijesti

News

Komentari 11

Dječja bolnica Srebrnjak prva je u Europi dobila testove koji u 30 minuta otkrivaju vrstu infekcije

Dječja bolnica Srebrnjak prva je u Europi dobila testove koji u 30 minuta otkrivaju vrstu infekcije
3

Američka tvrtka Beckman Coulter je bolnici donirala 200 testova zahvaljujući kojima će, od idućeg tjedna, za 30 minuta u trijaži hitnih pacijenata liječnici znati je li u pitanju infekcija virusom ili bakterijom

VIDEO

Riječ je o testovima za male pacijente s povišenom temperaturom, kod kojih će se odmah znati radi li se o virusu, bakteriji, miješanoj infekciji, ili da infekcije uopće nema. Ukoliko se u testnoj fazi koja počinje idući tjedan ovaj test pokaže uspješnim, ubuduće će u trijaži pacijenata služiti smanjenju sumnje na korona virus. 

Američka tvrtka Beckman Coulter, jedan od vodećih svjetskih proizvođača opreme i reagensa za protočnu citometriju, odabrala je Srebrnjak kao jedinu pedijatrijsku bolnicu u čitavoj Europi za ispitivanje tih testova. Već od sljedećeg tjedna, ostaci uzoraka krvi malih pacijenata uzetih za druge pretrage, testirat će se novom metodom, koja rezultat pokazuje za 30 minuta.  To bi svakako omogućilo i bolju trijažu pacijenata vezano uz COVID-19.

Kako pojašnjava dr. sc. Denis Polančec, voditelj Odjela za translacijsku medicinu na DBS, test pristigao iz Francuske iz razvojnog centra tvrtke Beckman Coulter, mogao bi u značajnoj mjeri ubrzati i olakšati dijagnostiku malih pacijenata jer će kroz samo pola sata - od trenutka uzimanja krvi do rezultata - pokazati u kojem smjeru treba ići daljnja obrada i liječenje, a značajno pridonosi smanjenju prekomjerne i neopravdane upotrebe antibiotika.

Test je prošao prve faze ispitivanja u Njemačkoj i Francuskoj na odraslim pacijentima, dok je zbog dobre ranije suradnje s tvrtkom Beckman Coulter, Srebrnjak odabran kao prva bolnica u Europi u kojoj će ispitati u pedijatrijskoj populaciji. Uzorci krvi ne uzimaju se posebno za ovaj test nego je riječ o djeliću krvi koji se uzima prije nego se uzorci bace nakon odvajnja potrebnih količina za sve ostale pretrage.

- Povjerenje da je jedna mala hrvatska bolnica dobila ovakvu mogućnost očituje se i u činjenici da je DBS od nedavno Korisnički referentni centar za protočnu citometriju tvrtke Beckman Coulter, što je priznanje na svjetskom nivou. U sklopu toga, na Odjel za translacijsku medicinu DBS uskoro stiže trenutno najmoćniji klinički citometar na tržištu, vrijedan 1.5 milijuna kuna, kojeg tvrtka ustupa na dvogodišnje besplatnu uporabu, ističe dr.sc. Polančec.

Bolnica je unatrag nekoliko dana uspjela postaviti i nove kontejnere i šatore u dvorištu bolnice, gdje će tijekom kasne jeseni i zime biti organizirana trijaža i dio hitnog prijema uz grijane čekaonice. Na taj se način planira suzbiti širenje virusa u bolnicu, u kojoj je zbog korone u samoizolaciji trenutačno troje zaposlenika. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa