Obavijesti

News

Komentari 68

Dječja paraliza u londonskoj kanalizaciji: 'Moguće da je virus mutirao te postao opasan'

Dječja paraliza u londonskoj kanalizaciji: 'Moguće da je virus mutirao te postao opasan'

Odmah je pokrenuta hitna kampanja imunizacije koja bi trebala osigurati da gotovo milijun djece primi cjepivo, uključujući i onu koja su se već cijepila

Nakon što su u uzorcima londonske kanalizacije otkrili virus, svoj djeci u dobi od jedne do devet godina koja žive na tom području ponuđeno je cjepivo protiv dječje paralize.

Krenula je hitna kampanja imunizacije koja bi trebala osigurati da gotovo milijun djece primi cjepivo, uključujući i onu koja su se već cijepila. Liječnici opće prakse će u sljedećih mjesec dana kontaktirati roditelje i skrbnike djece koja žive u tom gradu.

Kina diže uzbunu jer se pojavio novi virus koji je zarazio 35 ljudi
Kina diže uzbunu jer se pojavio novi virus koji je zarazio 35 ljudi

Donedavno su dječju paralizu u Velikoj Britaniji smatrali 'bolešću prošlosti'. Zaraza je 1950-ih bila česta u Europi, ali je nakon programa cijepljenja većinom uspješno iskorijenjena. Britanija je zadnji slučaj dječje paralize imala 2003. godine.

Nekoliko opasnih uzoraka

Stvar se zakomplicirala jer su otkriveni uzorci povezani s cjepivom protiv dječje paralize koje se koristi u drugim zemljama. U dijelovima svijeta gdje ta bolest nije iskorijenjena koristi se oralno cjepivo protiv te bolesti koje je sigurno, ali u sebi sadrži živi virus.

Brojni uzorci iz postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda Beckton u Newhamu u istočnom Londonu bili su između veljače i svibnja pozitivni na virus dječje paralize koji je izveden iz cjepiva (VDPV), piše BBC.

EMA traži da cjepivo Nuvaxovid nosi upozorenje o nuspojavama
EMA traži da cjepivo Nuvaxovid nosi upozorenje o nuspojavama

VDPV je soj oslabljenog virusa koji je sastavni dio oralnog cjepiva protiv dječje paralize (OPV), a s vremenom se može promijeniti i početi ponašati kao onaj prirodni. To znači da može mutirati i evoluirati te potencijalno ponovno izazvati pojavu dječje paralize.

Britanska zdravstvena agencija (UKHSA) navodi da većina otkrivenih uzoraka u Londonu sadrži siguran oblik cjepiva protiv dječje paralize, ali i da je nekoliko njih imalo virus koji je dovoljno mutirao da postane opasan. Stručnjaci Odbora za cijepljenje i imunizaciju su zato preporučili hitnu kampanju docjepljivanja za djecu od jedne do devet godina.

Cilj kampanje

Kampanja ima dva cilja: smanjenje rizika da se dijete zarazi virusom i poboljšanje razine kolektivnog imuniteta kako bi se virus teže širio. Liječnici će djeci ponuditi cjepivo koje sadrži 'mrtvi' virus, odnosno inaktivno cjepivo. 

Ovo je oblik cjepiva protiv dječje paralize koji Ujedinjeno Kraljevstvo koristi od 2004. godine.

Kako bi pronašli lijek za žutu groznicu, medicinska sestra iz Amerike žrtvovala je svoj život
Kako bi pronašli lijek za žutu groznicu, medicinska sestra iz Amerike žrtvovala je svoj život

Uzorci otkriveni u londonskim otpadnim vodama povezani su s onima koji su pronađeni u Jeruzalemu, Izraelu i državi New York u SAD-u, gdje je mlađa odrasla osoba dobila paralizu.

- Razumijem da su roditelji zabrinuti zbog otkrivanja virusa dječje paralize u Londonu, no za sada nikome nije dijagnosticirana ova bolest te je rizik za širu populaciju nizak- rekao je ministar zdravstva i socijalne skrbi Steve Barclay.

Simptomi i potencijalne komplikacije

- Polio u male djece je često blag. Simptomi, koji počinju 3 do 5 dana nakon infekcije, uključuju opće loše osjećanje, lagano povišenje temperature, glavobolju, grlobolju i povraćanje. Dijete se obično oporavi za 24 do 72 sata. Značajnija bolest vjerojatnija je u starije djece i odraslih- piše MSD.

- Simptomi, koji se obično pojave 7 do 14 dana nakon infekcije, uključuju povišenu temperaturu, jaku glavobolju, zakočenu šiju i leđa i duboku mišićnu bol. Ponekad se u pojedinim područjima kože javljaju čudni osjeti, poput trnaca ili neobične osjetljivosti na bol. Zavisno od toga u kojem su dijelu mozga i kralješnične moždine patološke promjene, bolest se može zaustaviti ili napredovati do slabosti ili kljenuti u nekim mišićima- dodaje.

Dječak pao u komu zbog izazova na internetu: Roditelji protiv, a doktori žele isključiti aparate
Dječak pao u komu  zbog izazova na internetu: Roditelji protiv, a doktori žele isključiti aparate

- Najteža komplikacija polija jest paraliza. Ponekad je zahvaćen dio mozga odgovoran za disanje, što uzrokuje slabost ili kljenut dišnih mišića. Tijekom epidemija 1940-ih i 1950-ih zbog te komplikacije počela su se koristiti željezna pluća, glomazni mehanički uređaj koji je pomagao pri disanju. Danas je smrt od polija rijetka- navodi MSD.