Obavijesti

News

Komentari 26

Djed Alme i Noama: Ubili su im mamu, a tata je još zarobljen... Sretni smo što su se unuci vratili

Djed Alme i Noama: Ubili su im mamu, a tata je još zarobljen... Sretni smo što su se unuci vratili
4

Djeca su u zatočeništvu provela više od 50 dana, a očevi su im i dalje zatočeni u Gazi. Majke su im ubili u Izraelu 7. listopada

VIDEO

Nakon oslobađanja izraelskih talaca i njihova povratka kući mnoge su obitelji odahnule barem malo, iako su mnogima očevi i muževi još u Hamasovu zatočeništvu.

Renana Gomeh, majka Yagila i Ora Yaakova, nakon njihovog je oslobađanja izjavila kako je to kraj ružnog sna. No njihov otac, njen bivši suprug Yair, i dalje se nalazi u zatočeništvu Hamasa.

- U ime svojih sinova Ora i Yagila, u svoje ime te ime cijele obitelji Yaakov želim zahvaliti državi Izrael i svima koji su uključeni u napore da ih oslobodimo i vratimo kući. Ne mogu ni početi objašnjavati kakav je osjećaj što smo opet zajedno, osjećam se kao da je ovo kraj ružnog sna. Konačno možemo početi zajednički život. Međutim, nije gotovo dok ne bude gotovo, još ima toliko talaca u Gazi, uključujući njihova oca Yaira. Želimo da se svi vrate kući - izjavila je Renana Gomeh, a njeno su svjedočanstvo, kao i obitelji ostalih talaca, 24sata dobila od Foruma obitelji talaca i nestalih osoba.

Noam (17) i Alma (13) Or bili su zarobljeni 50 dana, a njihov otac Dror (48) i dalje je u Hamasovu zatočeništvu. Njihovu majku Yonat ubili su tog dana. Noamov i Almin stariji brat Yahli, koji tog dana nije bio doma, uspio je preživjeti napad na njihov dom u kibucu Be'eri.

'Svoje unuke nisam htio previše zapitkivati'

Njihov djed s majčine strane, Hanan Bsora'i, rekao je da se njihovo stanje polako stabilizira.

- Razgovarao sam s Almom, ona je sretna što se vratila kući, osjeća olakšanje nakon svega što su doživjeli tijekom boravka u zarobljeništva. Almu i Noama otpustili su iz bolnice i nalaze se kod drugog djeda, s očeve strane, u Tel Avivu. Dugo smo čekali njihov povratak, njihovo oslobađanje iz kandži okrutnih, monstruoznih Hamasovih terorista. Svoje unuke nisam htio previše zapitkivati da ih ne uznemirim. Nisam želio pokvariti radost zbog njihova oslobađanja. Bilo mi je dovoljno znati da su fizički i emocionalno stabilni i da su izašli iz zatočeništva na svojim nogama. Hamasov psihološki terorizam nije prestao do posljednjeg trenutka. Čekamo Drora i oplakujemo Yonat, koja je brutalno ubijena. Ono što je učinjeno ne može se poništiti - rekao je Hanan.

Yelena Magid, teta Rona Krivoija, koji je u nedjelju oslobođen iz zatočeništva Hamasa u Pojasu Gaze, ispričala je da joj je nećak rekao kako je u jednom trenutku tijekom zatočeništva uspio pobjeći od otmičara iz zgrade u kojoj su ga držali, a koja je bombardirana i srušena. Prema Yeleni, Ron se skrivao sam nekoliko dana i pokušavao doći do granice Pojasa Gaze, sve dok ga stanovnici Gaze nisu uhvatili i vratili teroristima.

- Pokušao je doći do granice, ali mislim da se vjerojatno izgubio tamo na terenu jer nije mogao shvatiti gdje se nalazi i kojim putem treba pobjeći - kazala je Magid.

Yair Rotem, ujak 13-godišnje Hile Rotem Shoshani, koja je u subotu oslobođena, dok je njena majka Raaya naknadno puštena u srijedu, kazao je da su ih odvojili dva dana prije Hilina oslobađanja.

- Bile su s Emily Hand cijelo vrijeme, no potom su dva dana prije oslobađanja djevojčica Raayu odveli. Mislim da su im natuknuli da će doći do prekida vatre i da će ljudi biti pušteni, a onda su se pojavili i rekli da uzimaju Raayu. Hila je uspjela zagrliti majku, a majka je plakala - izjavio je.

Majku i kćer te Emily Hand (9), koja je prespavala kod Hile, zarobili su Hamasovi teroristi i neko vrijeme mislilo se da su mrtve.

Ravnateljica dječje bolnice Schneider, dr. Efrat Harlev, na sastanku putem videopoziva na kojem su sudjelovala i 24sata otkrila je što su sve djeca proživjela.

- Bila su izgladnjela, blijeda, nisu smjela stajati, bili su pod zemljom. Vratili su se poput sjena, bez ikakve mimike, niti su plakala niti su se smijala - rekla je.

Avigail (4), Hamasovi teroristi ubili su roditelje 7. listopada, kad su nju oteli. Djevojčicu su otpustili iz bolnice i otišla je živjeti s tetom i tetkom, braća su joj preživjela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...