Obavijesti

News

Komentari 28

Djevojčici (1) ''uređivali'' gene: Izliječili ju od teške leukemije?

Djevojčici (1) ''uređivali'' gene: Izliječili ju od teške leukemije?
3

Neizlječiv oblik leukemije Layli je dijagnosticiran kad je imala tri mjeseca. Isprobane terapije nisu pomogle, no roditelji nisu htjeli odustati. Odlučili su se na eksperiment

VIDEO

Djevojčica Layla Richards možda je uspješno izliječena od leukemije, nevjerojatna je vijest koja je odjeknula u gotovo svim svjetskim medijima. Liječnici bolnice Great Ormond Street su na 1-godišnjoj bebi isprobali do sada nikada korištenu metodu ''krojenjem'' gena.  Iako još ne mogu kategorički tvrditi da je malena potpuno izliječena, prvi rezultati su zapanjujući. 

Liječnici već u prvoj fazi nakon terapije stanje malene Layle nazivaju čudom. 

Djevojčici iz Londona neizlječiv agresivni oblik leukemije dijagnosticiran je kada je imala samo tri mjeseca. Liječnički tim odmah je prionuo liječenju no kemoterapija i transplantacija koštane srži nisu dale rezultata. Činilo se kako su sve opcije iskorištene te su roditeljima savjetovali da dijete upute na palijativnu njegu. 

Screenshot

No Laylin otac Ashleigh nije želio odustati. 

- Nisam želio tim putem, htio sam kockati s nečim što još nisu probali. Pogledajte ju danas, smije se i guguće, a tjedan dana prije terapije bila je toliko slaba. Bilo je strašno. Zahvalan sam za priliku koju je dobila - kazao je za BBC. 

Eksperimentalna terapija odrađena je u suradnji s kompanijom Cellectis. Riječ je o svojevrsnom dizajnu imunoloških stanica u kojem je korišten do sada najnapredniji i najsuvremeniji postupak ''uređivanja'' gena. Prethodne terapije pokušavale su pacijentu davati nove gene, a ova ''uređuje'' već postojeće. Mikroskopskim molekularnim škarama precizno se ''kroje'' geni unutar imunološke stanice donora te su dizajnirane tako da traže i 'ubijaju' samo stanice leukemije. Taj se pripravak zatim ubrizgava u pacijenta te se ponovno transplantira koštana srž kako bi se vratio imunološki sustav. 

gosh.nhs.uk

Sada, nekoliko mjeseci nakon što je izvršena revolucionarna terapija, Layla ne samo da je sa svojom obitelji, već u njezinom sustavu leukemije više nema. 

- Jedini način da saznamo je li liječenje uspjelo je da pričekamo godinu ili dvije, no ovoliki napredak je strašno velik korak naprijed u liječenju leukemije - kazao je dr. Paul Veys, liječnik u dječjoj bolnici Great Ormond Street.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...