News

Komentari 1

Djevojka (19) se sprema na samostalni let oko svijeta: 'Jako sam uzbuđena zbog rute'

Djevojka (19) se sprema na samostalni let oko svijeta: 'Jako sam uzbuđena zbog rute'

Obitelj Zare Rutherford godinama se bavi pilotiranjem, a ona će biti najmlađa žena koja je samostalno letjela oko svijeta. Letjeti će ultralakim Sharkom, koji je najbrži svjetski, lagani sportski zrakoplov

Za razliku od većine bivših školskih kolega, koji će putovati kako bi danima partijali, Zara Rutherford postavila si je izazov da samostalno leti oko svijeta, u nadi da će oboriti svjetski rekord.

Rutherford bi trebala poletjeti 11. kolovoza iz rodnog Brisela, a putovanje bi trebalo trajati do tri mjeseca.

Učenica, koja ima britansko i belgijsko državljanstvo, studirala je u školi St Swithun u Winchesteru. Najavila je svoj impresivan projekt na aerodromu Popham u blizini Winchestera i govorila o tome kako je pilotiranje niz godina u njihovoj obitelji.

- Svi su piloti u mojoj obitelji, letim čitav život i započela sam formalni trening s 14 godina, a licencu sam dobila prošle godine. Moji roditelji me apsolutno podržavaju. Mamu je doduše trebalo malo nagovarati, ali sada je ok s time, a otac mi pomaže u logistici - rekla je za britanske medije.

Trenutačna rekorderka u samostalnom letenju oko svijeta je Amerikanka Shaesta Waiz, koja je svoje putovanje završila 2017. godine u dobi od 30 godina. Najmlađi muški rekorder imao je svega 18 godina.

Rutherford se nada da će nakon studija informatike ili elektrotehnike postati astronautkinja.

- Odlučila sam pauzirati studij i letjeti oko svijeta, nisam niti znala da ću postati najmlađa žena koja je letjela oko svijeta. Naravno, ako uspijem - podijelila je Rutherford.

Rutherford će letjeti ultralakim Sharkom, koji je najbrži svjetski, lagani sportski zrakoplov, s dodatnim spremnikom za gorivo kao društvo na rezervnom sjedištu aviona.

Ruta će joj prijeći Atlantik, Grenland, Kanadu i Južnu Ameriku, Aljasku, prije nego što se vrati u Europu leti prema Rusiji i Indoneziji. Ruta je odabrana tako da ispuni zahtjeve Guinnessovih svjetskih rekorda kako bi njen let okarakteriziran kao 'let oko svijeta'.

- Nevjerojatno sam uzbuđena zbog ove rute i jedva čekam. Na putu će biti mnogo izazova, a najviše se radujem Južnoj Americi i Grenlandu - rekla je mlada pilotkinja.

POGLEDAJTE VIDEO: