News

Komentari 89

Ostavka ruske vlade: Priprema se teren za Putinov mandat

Ostavka ruske vlade: Priprema se teren za Putinov mandat

Ruski mediji javljaju kako je premijer Dmitrij Medvedev dao ostavku. Vladimir Putin u srijedu je predložio nekoliko ustavnih promjena, a sve bi mogle biti uvod u njegovu namjeru da što dulje ostane na vlasti...

Ruski premijer Dmitrij Medvedev dao je ostavku u srijedu ujutro, prenosi Tass.

Podsjetimo, Vladimir Putin u srijedu je predložio nekoliko ustavnih promjena, a sve bi mogle biti uvod u njegovu namjeru da i nakon što mu istekne predsjednički mandat 2024. godine ostane na vlasti.

Među prijedlozima je tako i onaj da se parlamentu daju dodatne ovlasti, pa bi parlament tako birao premijera i vladu, te uveo maksimalno dva predsjednička mandata.

POGLEDAJTE VIDEO:

Trenutno predsjednik bira premijera, odobrava ga parlament, koji potom formira vladu, piše Independent.

Sve ovo mogao bi biti signal da Putin namjerava ostati na vlasti kao premijer, odnosno da želi ponoviti mandat između 2008. i 2012. godine, kada je tobože obnašao premijersku funkciju pod predsjednikom Medvedevim.

Putin je među ostalim predložio jačanje uloge Državnog vijeća, vladinog tijela koje trenutno također vodi, a za koje mnogi vjeruju da bi mu moglo poslužiti kao tijelo preko kojeg će neformalno ostati na vlasti nakon 2024. godine. O svim ovim ustavnim promjenama Putin predlaže da se odluči na referendumu. Odbacio je sumnje da promjene znače će Rusija izaći iz predsjedničkog sustava, jer kako je naveo, predsjednik će imati ovlasti smjeniti premijera. Istovremneo, promjene će radikalno oslabiti moć Putinovog nasljednika, pa i parlamenta i drugih institucija.

Ova pomalo dramatična najava dogodila se na kraju Putinovog 80-minutnog godišnjeg obraćanja naciji, a samo sat vremena prije govora mislilo se da će se Putin najviše fokusirati na domaće teme, naročito ekonomiju. Suprotno očekivanjima, Putin je vrlo malo vremena posvetio stranim neprijateljima, a Ukrajinu nije čak ni spomenuo.
 

 

Najčitaniji članci