News

Komentari 0

DNŽ uzvratila oporbi: 'Projekt ceste Korčula – Račišće nije štetan za lokalno stanovništvo'

DNŽ uzvratila oporbi: 'Projekt ceste Korčula – Račišće nije štetan za lokalno stanovništvo'

Do sada u projekt nisu trošena sredstva niti Dubrovačko-neretvanske županije, niti države ni fondova EU, priopćili su

Iz Dubrovačko-neretvanske županije reagirali su u utorak na tvrdnje Kluba vijećnika Srđ je Grad - Nova Ljevica - Možemo! - Zaokret da je projekt ceste Korčula – Račišće štetan za lokalno stanovništvo, te su istaknuli da ga Županijska uprava za ceste, kad bi bilo tako, ne bi nastavila.

Iz Dubrovačko-neretvanske županije projekt Županijske uprave za ceste ocijenili su dobrim i veoma vrijednim te napomenuli kako je razvijan u suradnji s građanima i uz potporu Grada Korčule, Gradskog kotara i svih mjesnih odbora.

Podsjetili su kako će se projektom rekonstruirati cesta u dužini od 12 kilometara, s biciklističkom i pješačkom stazom te javnom rasvjetom, koja povezuje Korčulu i Račišće.

„Do sada u projekt nisu trošena sredstva niti Dubrovačko-neretvanske županije, niti države ni fondova EU. Trenutno stanje projekta je da su prikupljene ponude za izvođenje radova, a zbog dopune građevinske dozvole i poskupljenja troškova izvlaštenja, očekujemo novi ugovor o financiranju“, ističe se u priopćenju Dubrovačko-neretvanske županije.

Županijski vijećnici koalicije Srđ je Grad - Nova ljevica - Možemo! - Zaokret danas su zatražili ostavku dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića i ravnatelja Županijske uprave za ceste Ive Kaštelana zbog krivotvorenja podataka u projektu rekonstrukcije ceste Korčula – Račišće.

Igra Šain Kovačević podsjetila je kako je ravnatelj Kaštelan na Županijskoj skupštini u prosincu 2021. rekao da je u tijeku javna nabava za odabir izvođača radova, nadzor i tehničku pomoć te je najavio početak radova u 2022. godini.

„Iznenadili smo se kada smo od Središnje agencije za financiranje i ugovaranje dobili informaciju da je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt raskinut u srpnju 2021., i to na zahtjev Županijske uprave za ceste. Dakle, pet mjeseci kasnije, na Županijskoj skupštini taj se raskid taji i traje javna nabava premda novca nema”, istaknula je Šain Kovačević.

Marko Giljača pozvao je župana Dobroslavića da preda ostavku te je protiv njega i Kaštelana najavio prijavu mjerodavnim institucijama Hrvatske i EU-a.

Sastavljamo prijedlog optužbe, a Upravnom sudu u Splitu podnijet ćemo prijavu o ocjeni zakonitosti akata na sjednici Županijske skupštine, dodao je. Također će podnijeti prekršajnu prijavu u vezi sa Zakonom o proračunu, a odvjetnici razmatraju i mogućnost podizanja kaznene prijave. Još 16. siječnja slučaj su prijavili Uredu europskoga javnog tužitelja u Hrvatskoj.

Najčitaniji članci