Obavijesti

News

Komentari 176

Do kraja godine ide paket zakona: Zabrana prilaska se ukida, nasilnici će ići u zatvor?

Do kraja godine ide paket zakona: Zabrana prilaska se ukida, nasilnici će ići u zatvor?
1

Ministar Ivan Malenica priprema nove zakonske izmjene koje bi trebale oštro kažnjavati zlostavljače žena, ali udruge se boje kako će suci reagirati

VIDEO

Hoće li napokon odzvoniti obiteljskim nasilnicima, koje bi se konačno trebalo oštro kažnjavati. U prvih osam mjeseci ove godine ubijeno je 12 žena, redom od strane sadašnjih ili bivših partnera. Ako je suditi prema najavama Ministarstva pravosuđa i uprave, to bi se i trebalo dogoditi. Obiteljski nasilnici završit će u zatvoru, u svakoj situaciji koja upućuje na opasnost od ponavljanja djela nasilnika. Mjera opreza koje hrvatski suci često vole izricati poput zabrane prilaska, više se ne bi mogla izreći u slučajevima kaznenog djela nasilja, kada je osnova za izricanje opasnost od ponavljanja kaznenog djela.

Ministar Ivan Malenica najavio je osnivanje interdisciplinarne radne skupine koja će razmotriti cjelokupan zakonodavni okvir suzbijanja nasilja nad ženama.

Do kraja godine ide paket zakona

- Cilj je razmotriti sve elemente nasilja u obitelji, nasilja protiv žena, da revidiramo sankcije i svako kazneno djelo koje se u tom segmentu nalazi. Radna skupina razmotrit će sva pitanja te će se do kraja godine iznaći kvalitetan paket zakona - kazao je u ministar.

U okviru radne skupine razmatrat će se izmjene Zakona o kaznenom postupku, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona i Zakona o sudovima.

Uz strože propisivanje sankcija za kaznena i prekršajna djela nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, isto tako će se revidirati i odredbe o izricanju mjera opreza, uvest će se nova specijalizacija sudaca i stručno usavršavanje na temu nasilja nad ženama i nasilja u obitelji koja će se u suradnji s udrugama civilnoga društva provoditi u okviru Pravosudne akademije.

Udruge koje se bave zaštitom žena i djece, koje su žrtve obiteljskog nasilja, upozorile su na dodatnu traumatizaciju žrtava nasilja u postupcima koji slijede samom nasilju.

Mamula: Pozdravljam ozbiljna nastojanja Ministarstva pravosuđa i uprave 

Koordinatorica Ženske sobe Maja Mamula pozdravila je konkretne prijedloge zakonskih izmjena.

- Stvarno pozdravljam ozbiljna nastojanja Ministarstva pravosuđa i uprave koja su najavili i za koje već poduzimaju nužne korake, kao i uključivanje Državnog odvjetništva u sve promjene koje su najavljene - rekla je Mamula za 24sata dodavši da su udruge na sastanku s ministrom govorile o provođenju pojedinačne procjene za zaštitu prava žrtava kaznenih djela, do tog kako se prema njima odnose prema žrtvama različite institucije, policija, centri za socijalnu skrb.

Razgovarali smo i sa Sanjom Sarnavkom, dugogodišnjom aktivistkinjom u borbi za zaštitu žena i djece od nasilja.

- Ove najave da se nasilnike stavi iza rešetaka su posljedica sastanka koje smo mi udruge imale s ministrom Malenicom gdje smo rekle da su nas prvi put slušali. No kod nas je jedna stvar mijenjanje zakona, druga stvar je praksa, dok se stvarno ne uvede edukacija DORH-a, a na pravi način, a ne na kvazi gdje se ne govori o stvarnim problemima, ne možemo znati što će biti. No ovo je izuzetno pozitivan korak. Što se sudaca tiče čini mi se da odbijaju razumjeti i čuti probleme, a koji su razlozi trebalo bi vidjeti, jesu li toliko uronjeni u patrijarhalne vrijednosti pa imaju više razumijevanja za nasilnike nego za žrtve, pitam se - kazala je Sarnavka za 24sata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 176
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa