Obavijesti

News

Komentari 71

Plenković: Nema potrebe za referendumom unutar HDZ-a

Plenković: Nema potrebe za referendumom unutar HDZ-a
6

Ponavljam još jednom, smisao konvencije Vijeća Europe je zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji i trebamo otkloniti sve ove teme koje su u eteru a ne stoje, istaknuo je predsjednik HDZ-a

VIDEO

 Predsjednik Vlade i predsjednik HDZ Andrej Plenković izjavio je u subotu u Stonu da nema potrebe za raspisivanjem referenduma unutar HDZ-a u vezi s Istanbulskom konvencijom (IK), dodavši kako je bitni smisao te konvencije Vijeća Europe zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji.

"Ne, nema nikakve potrebe za bilo kakvim unutarstranačkim referendumom oko ovog pitanja (IK)", odgovorio je Plenković na novinarska pitanja kako komentira neke prijedloge iz zadarskog HDZ-a da se glede Istanbulske konvencije raspiše referendum u HDZ-u.

 Dodao je kako ne postoji dokument HDZ-a "u bilo kojoj fazi otkad postoji ova konvencija (IK), koji bi rekao da je HDZ protiv:"

"Dakle, to je temeljno", rekao je Plenković.

Smatra kako treba samo još malo na županijskoj razini i u HDZ-ovim organizacija pojasniti bit konvencije.

"Ponavljam još jednom, smisao konvencije Vijeća Europe je zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji i trebamo otkloniti sve ove teme koje su u eteru a ne stoje", istaknuo je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Plenković.

 Dodao je kako nema nikakvog učinka te konvencije u smislu da se u naš pravni poredak uvodi treći spol, u smislu da se priznaju istospolni brakovi, u smislu da u našem obrazovnom sustavu u nastavnim programima morate imati homoseksualne sadržaje ili nešto tako.

"To su sve netočnosti i nema nikakve pravne obveze koju bi Hrvatska u vezi tim preuzimala", naglasio je Plenković.

 Rekao je i kako mu se čini da postoji strah "od nadzornog tijela jedne konvencije koji se zove GREVIO", dodavši da veliki broj ključnih, najvažnijih konvencija Vijeća Europe ima nadzorna tijela.

"U krajnjoj liniji, Europski sud za ljudska prava je sud, ali je također nadzor provedbe konvencija borbe protiv korupcije, torture, nehumanog i ponižavajućeg ponašanja. Imamo takvih tijela koliko hoćete, Hrvatska je stranka  tih konvencija i nitko se ne uzrujava," kazao je Plenković.

Što se tiče samo pojma "roda" ili "rodnog identiteta", podsjetio je, on postoji u našem sustavu veće desetak godina. Napomenuo je kako ne vidi što bi "to dodatno mogla isproblematizirati jedna konvencija čija je svrha duboko kršćanska."

Plenković je u sklopu današnjeg posjeta Pelješcu i Stonu posjetio tradicionalnu manifestaciju "Dani malostonske kamenice."

Plenković u Stonu razgovarao sa školjkarima i ribarima

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u subotu je u Stonu posjetio manifestaciju "Dan malostonske kamenice", gdje je na sastanku sa školjkarima i ribarima istaknuo da Vlada konkretnim potporama potiče školjkare kako bi njihova aktivnost bila što uspješnija, osobito u vrijeme turističke sezone.

"Školjkari i ribari su me izvjestili kako ide proizvodnja kamenica i dagnji u Malostonskom zaljevu, gdje se proizvodi 60 posto cjelokupnih količina kamenica u Hrvatskoj," izjavio je novinarima premijer Plenković nakon sastanka.

 Također je rekao da Vlada stvara zakonski okvir, ali i konkretnim potporama potiče školjkare kako bi njihova aktivnost bila što uspješnija, osobito u vrijeme turističke sezone.

 Na upit jesu li ga školjkari izvijestili o planu izgradnje turističkog kompleksa u malostonskom zaljevu koji bi mogao ugroziti školjkarstvo u zaljevu, premijer Plenković je rekao da o tome danas nije bilo riječi, nego se razgovaralo općenito o studijama zaštite okoliša.

 "Postoji problem koji školjkari imaju s predatorima i razgovarali smo kako pomoći novom tehnologijom da se taj problem riješi", dodao je.

 Sastanku premijera Plenkovića sa školjkarima i ribarima nazočili su i župan dubrovačko-neretvantski Nikola Dobroslavić te predstavnici četiriju općina iz Malostonskog zaljeva.

'Do kraja godine riješit ćemo sve žalbe oko Pelješkog mosta'

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u subotu je posjetio Pelješac gdje je nazočio otvorenju obnovljene i dograđene osnovne škole u Orebiću te je izrazio uvjerenje da će se žalbe u odnosu na natječaj za izgradnju Pelješkog mosta brzo riješiti i da će se projekt nastaviti sukladno planovima.

Osnovna škola u Orebiću, koju pohađa 240 učenika, obnovljena je i dograđena financijskim sredstvima iz fondova EU iz kojih je u tu svrhu izdvojeno 35 milijuna kuna, iz uobičajenih fondova te iz Razvojne banke Vijeća Europe za društvenu infrastrukturu. Škola ima nove kabinete, sportsku dvoranu i igralište.

Premijer Plenković pohvalio je napore ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, istaknuo je kako socijalna infrastruktura dobiva veliki interes te dodao kako očekuje da se po tom modelu financira obnova i izgradnja i druge 74 škole koje imaju suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja i druge dozvole.

Ova će škola sigurno zadržati mlade, omogućiti rad, razvoj i obrazovanje te osigurati bavljenje kulturom i sportom u velikoj sportskoj dvorani, rekao je Plenković.

Plenković o Stieru: Nisam ni znao da je išao u Argentinu...
Plenković o Stieru: Nisam ni znao da je išao u Argentinu...

Poručio je da je važno staviti naglasak na obrazovanje jer je to budućnost zemlje.

Smatra da je ulaganje u kvalitetu obrazovanja od najranijih dana ključ za hrvatsku budućnost i prilagodbu ubrzano mijenjajućem svijetu.

Pelješki most ide dalje 

Plenković je rekao i kako je ovo godina u kojoj vjeruje da će Državna komisija za javne nabave riješiti pitanja žalbi koje se odnose na natječaj za izgradnju Pelješkog mosta.

'Genijalni' uspjeh Kušćevića i Plenkija: Uhljebili nemoguće...
'Genijalni' uspjeh Kušćevića i Plenkija: Uhljebili nemoguće...

- Nakon toga i nakon dobivenih 357 milijuna eura bespovratnih financijskih sredstava od EU i suglasnosti Europske komisije koja je shvatila da izgradnja mosta nema upliva u pitanje razgraničenja između Hrvatske i Bosne i Hercegovine i da se nedvojbeno gradi na hrvatskom teritoriju s te strane nastavljamo se projektom i  vjerujem da ćemo ga sukladno planu realizirati ako ne do kraja mandata ove vlade, sigurno na početku idućeg mandata Hrvatskog sabora i Vlade i time konačno riješiti stratešku stvar i za Pelješac i za Dubrovačko-neretvansku županiju - rekao je Plenković te ocijenio da će se time osigurati bolja, kvalitetnija i brža povezanost osobito u ljetnim mjesecima kad se kilometarske kolone i gužve stvaraju prilikom prolaska kroz BiH i Neum.

Orebiću treba nova trajektna luka 

Za Orebić je posebno važno i rješavanje pitanja trajektne luke, a premijer Plenković je o tom projektu razgovarao sa županom i drugima predstavnicima.

Prisegnula: Plenković čestitao Merkel i pozvao ju u Hrvatsku
Prisegnula: Plenković čestitao Merkel i pozvao ju u Hrvatsku

U ljetnim mjesecima redovi na trajektu prema Korčuli i gužve ozbiljan su problem za razvoj turizma i za normalno funkcioniranje općine i život ljudi, rekao je te dodao da se o tome razgovarale Hrvatske ceste i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture jer bi izgradnja nove trajektne luke trebala omogućiti kvalitetniji, održiviji i ugodniji boravak i stanovnicima i gostima, kojih ne Pelješcu ne fali i ima ih preko 100.000, rekao je Plenković.   

Ustvrdio je da će Uprava za otoke u Ministarstvu regionalnog razvoja i novi zakonski okvir biti poticajni za otoke pa i za Pelješac.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa