Obavijesti

News

Komentari 29

Prisegnula: Plenković čestitao Merkel i pozvao ju u Hrvatsku

Prisegnula: Plenković čestitao Merkel i pozvao ju u Hrvatsku
14

Merkel je u srijedu svečano prisegla u Bundestagu, čime je 24. savezna vlada SR Njemačke stupila na dužnost, a demokršćanska političarka po četvrti put preuzela dužnost njemačke kancelarke

VIDEO

Hrvatski premijer Andrej Plenković uputio je u srijedu čestitku kancelarki njemačke savezne vlade Angeli Merkel, koja je četvrti put preuzela tu dužnost, uputivši joj ujedno poziv za službeni posjet Hrvatskoj, priopćeno je iz vlade.

"Želim Vam prije svega čestitati što ste, nakon pobjede na izborima, po četvrti puta postali kancelarka njemačke savezne Vlade. Veselim se nastavku bliske suradnje između Njemačke i Hrvatske na političkoj, gospodarskoj i kulturnoj razini, kao i na izgradnji zajedničkog europskog projekta temeljenog na vrijednostima koje dijelimo", kaže se u čestitki hrvatskog premijera.

"Imajući na umu činjenicu da će Hrvatska i Njemačka, jedna za drugom, 2020. predsjedati Vijećem Europske unije, siguran sam da ćemo u predstojećem razdoblju imati priliku za intenzivniju suradnju i koordinaciju u pogledu prioritetnih europskih tema. Želio bih iskoristiti ovu prigodu i uputiti Vam poziv za službeni posjet Hrvatskoj, u vremenu koje Vam najbolje odgovara“, dodao je Plenković u poruci.

Merkel je u srijedu svečano prisegla u Bundestagu, čime je 24. savezna vlada SR Njemačke stupila na dužnost, a demokršćanska političarka po četvrti put preuzela dužnost njemačke kancelarke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon toga je zajedno s članovima svoje vlade otišla u nekoliko stotina metara udaljenu rezidenciju njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera na prisegu novih članova kabineta.  

Petry poklonila Merkel knjigu o korumpiranim političarima

Bivša čelnica njemačke nacionalno-konzervativne i euroskeptične političke stranke Alternativa za Njemačku Frauke Petry poklonila je knjigu Angeli Merkel o tomu na koji način vlast i moć korumpiraju političare nakon što je kancelarka prisegnula četvrti put. 

Petry je napustila stranku AfD, uz objašnjenje da je postala preekstremna, no i dalje je članica Bundestaga u kojemu je osvojila mjesto izravnim mandatom.

Iznenadan odlazak Petry iz Alternative za Njemačku uslijedio je samo dva dana nakon što je AfD postala treća najsnažnija stranka u zemlji. 

Poznata po oštrim kritikama upućenim kancelarki Merkel, Petry je iskoristila prigodu i danas joj uručila knjigu u kojoj se govori o razočaranju politikama i političarima. 

Naslov knjige je "Euforija: nedodirljivi svijet političara", čiji je autor poznati njemački novinar Juergen Leinemann. Izdana je 2004. 

U njoj se preispituju vjerodostojnost političara i njihova reputacija. "Gdje oni zapravo žive? Znaju li išta o svakodnevnom životu ili s vremenom izgube dodir sa stvarnošću?", piše u predgovoru knjige.

Leinmann, poznat po biografiji o bivšemu kancelaru Helmutu Kohlu u knjizi analizira i na koji način vlast i moć mijenjaju političare. 

"U jednom trenutku svi oni žele izmijeniti svijet, bar malo..., no većina ih na kraju podlegne iskušenju, pa iskoriste političke ovlasti kao platformu za jačanje vlastita ega", napisao je Leinmann. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag