Obavijesti

News

Komentari 6

'Do ljeta u prodaju zadnje dvije državne turističke nekretnine'

'Do ljeta u prodaju zadnje dvije državne turističke nekretnine'
1

Marić je podsjetio da je posljednjom prodajom tri velika turistička kompleksa, a uz Maestral, riječ je o crikveničkom Jadranu i Hotelu Makarska, državni proračun uprihodio otprilike 600 milijuna kuna

VIDEO

Ministar državne imovine Goran Marić rekao je u srijedu da će do ljeta posljednje dvije turističke nekretnine u državnom vlasništvu biti ponuđene na prodaju, a riječ je o dječjem selu na području Baške vode i dječjem lječilištu u Krvavicama.

U emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" Marić se osvrnuo na jučerašnje potpisivanje ugovora o prodaji Hotela Maestral, kazavši da se radi o  posljednjem velikom turističkom kompleksu koje je prodavalo Ministarstvo državne imovine.

Ugovor o prodaji i prijenosu  68,94 posto dionica Hotela Maestral iz Dubrovnika tvrtki PND Strategija, u vrijednosti 153,5 milijuna kuna, potpisali su u utorak ministar Marić, direktorica PND strategije Matea Mateković i ravnatelj CERP-a Milan Plećaš.

Marić je podsjetio da je posljednjom prodajom tri velika turistička kompleksa, a uz Maestral, riječ je o crikveničkom Jadranu i Hotelu Makarska, državni proračun uprihodio otprilike 600 milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Također, kazao je da su u pripremi za prodaju još dva velika projekta na području Baške Vode. Riječ je o devastiranom bivšem dječjem selu, za koje je izvršena procjena vrijednosti te su razriješeni imovinsko-pravni odnosi. Do ljeta će, kaže Marić, to bivše dječje selo ići na natječaj, a cijena će biti iznad sto milijuna kuna.

Kako je kazao, također do ljeta u prodaju će ići i dječji hotel u obližnjim Krvavicama. To su u resoru Ministarstva državne imovine dvije posljednje turističke nekretnine, izjavio je Marić.

Mjesečno se očekuje 100-njak novih ugovora o zakupu državnih poslovnih prostora

Na pitanje je li napokon riješena situacija s bespravnim zakupom državnih poslovnih prostora i bespravnim korištenjem stanova u vlasništvu države, a radi se najčešće o nekretninama u najužim gradskim jezgrama, Marić je ocijenio da je u tom segmentu 28 godina vladalo bezakonje. 

Kazao je da je postojalo više kategorija, pa su neki, među kojima ima i zvučnih, javnih, imena, imali stanarsko pravo te su stekli pravo na otkup nekretnine po povlaštenim, kako je rekao, mizernim cijenama. No, ni to nisu plaćali, a radilo se, naglasio je, o ratama od samo stotinjak kuna. "Mi smo pokrenuli procese i sada svi uredno plaćaju", izjavio je Marić.

Nadalje, bespravnih korisnika poslovnih prostora i stanova u državnom vlasništvu ima na tisuće, no i tu se, kaže Marić, situacija popravlja. Marić je kazao da su ti bespravni korisnici poslovnih prostora, isto tako u samim gradskim središtima, često iznajmljivali prostor trećim osobama i za to ubirali mjesečnu rentu od 30-ak, 40-ak ili čak 60 tisuća kuna.

"Državi nisu plaćali ništa, a u središtu su Zagreba naplaćivali nekretninu nekad i do 60 tisuća kuna mjesečno. Sad ti korisnici plaćaju Hrvatskoj iste takve iznose. Samo u siječnju sklopljeno je 120 takvih ugovora", rekao je Marić, dodavši da svaki mjesec očekuje više od 100 novih ugovora o zakupu poslovnih prostore, a što će se na državni proračun reflektirati u milijunima kuna.

Vezano uz bespravno korištenje stanova naveo je da su mnogi takvi korisnici već iseljeni i prijavljeni DORH-u. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina