News

Komentari 1

Dobili novi softver koji nalaz CT-a pluća 'izbaci' iz uređaja

Dobili novi softver koji nalaz CT-a pluća 'izbaci' iz uređaja

U bolnici na Jordanovcu stručnjaci među prvima u svijetu validiraju poseban sustav - softver za očitavanje CT-a pluća koji će radiolozima uštedjeti tisuće sati rada, piše u nedjelju Večernji list.

Ono na čemu se trenutačno radi u Klinici za plućne bolesti Jordanovac jest znanstveno tehnološki raritet u svjetskim razmjerima – softverski automatizirano očitanje nalaza, navodi dnevnik.

Slikovito rečeno, to znači da se na Jordanovcu, zahvaljujući softveru, kompjutorskom programu, nalaz CT-a pluća “izbaci” iz uređaja.

Riječ je o umjetnoj inteligenciji koja neprocjenjivo štedi vrijeme radiologa te ubrzava cijeli proces do dobivanja točne dijagnoze.

Treba naglasiti i da je taj program na Jordanovcu na validaciji, da se struka s njim upoznaje i procjenjuje njegov rad te da je to početak uvođenja umjetne inteligencije u radiologiju ne samo u nas nego i generalno.

Takav program ne provodi se u praksi trenutačno ni u jednoj bolnici u svijetu, a samo se pojedine upoznaju s njim, a među njima i spomenuta naša bolnica, donosi Večernji list.

Najčitaniji članci