News

Komentari 217

Dobili su otkaz jer se nisu htjeli testirati: 'Sve smo ih upozorili'

Dobili su otkaz jer se nisu htjeli testirati: 'Sve smo ih upozorili'

DUGO SELO Četvero radnika Centra za rehabilitaciju su dobili otkaz, tvrde da su diskriminirani: 'To nema nikakvog smisla'. Ministarstvo tvrdi da su ti ljudi mogli širiti zarazu

Odbijamo se testirati jer je to, kao prvo, izrazito neugodan, grub i invazivan medicinski postupak. Smatramo da mjera obaveznog testiranja dva puta tjedno za sve necijepljene nema nikakvog smisla, jer smo i sami svjedoci u našoj vlastitoj ustanovi da su najveću zarazu širili upravo pozitivni, a cijepljeni djelatnici kojima je ulaz omogućen i za koje ne postoji nikakva kontrola.

Izjavilo je to četiri zdravstvenih djelatnika, koji su službeno dobili otkaz u Centru za rehabilitaciju Stančić u Dugom Selu jer su se odbili testirati dva puta tjedno, a nisu cijepljeni niti su preboljeli COVID-19. Među njima su psiholog, logoped, rehabilitator i spremačica. Ministarstvo tvrdi da su bili upozoreni i da mogu širiti zarazu.

- Prije svega radi se o gruboj diskriminaciji i segregaciji na cijepljene, necijepljene, testirane, netestirane i zabrani rada zdravim osobama čime se krši ustav i brojni zakoni. Proizvođači cjepiva oslobođeni su odgovornosti za eventualne štete kao i sami provoditelji cijepljenja. Jasno je vidljivo u uputama HALMED-a da su cjepiva u kliničkoj fazi testiranja koja traju još nekoliko godina, odnosno, podatci o djelovanju i nuspojavama upravo se skupljaju na ljudima koji su pristali na cijepljenje - izjavili su nadalje otpušteni zdravstveni djelatnici.

'Necijepljeni više šire virus'

No stručnjaci se ne slažu s njihovim izjavama da covid potvrde nemaju smisla.

- Cijepljeni su puno manje zarazniji i virus šire u punoj manjoj mjeri nego necijepljeni. Da smo se na početku cijepili više od 70 posto sad ne bismo imali ovolike brojke. U bolnici završavaju ljudi, mahom, koji nisu cijepljeni, i to mladi. A oni cijepljeni su većinom stariji i s drugim bolestima. Cjepivo nije eksperimentalno već potvrđeno od nadležnih tijela. Zbog necijepljenih su bile mutacije virusa, koji su sve otporniji. Cjepivo nam je jedino oružje - rekao je Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva. S njim se slaže i ravnatelj KBC Sestre Milosrdnice, Damir Vagić.

- Kao otorinolaringolog mogu potvrditi da bris nosa nije invazivan proces, a cjepivo je spas u ovoj situaciji - kaže dr. Vagić.

- Ja sam se iskreno nadala da će oni promijeniti svoju odluku. Međutim, do toga nije došlo. I poslodavac nije imao drugog izbora", kazala je za RTL Sanjica Grbavac, ranvateljica Centra za rehabilitaciju Stančić.

Najčitaniji članci