Obavijesti

News

Komentari 14

Dobio je 4,5 godine zatvora za 34 kg "trave" i 4,4 kg heroina

Dobio je 4,5 godine zatvora za 34 kg "trave" i 4,4 kg heroina
7

Daut Murati (60) je drogu, zajedno s punilima i vagicom skrivao u podzemnoj garaži u Maksimirskoj cesti u Zagrebu. Nik Koši, kojemu je Murati prodao 4,93 kg marihuane, radit će za opće dobro

VIDEO

Daut Murati (60) nepravomoćno je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu osuđen na 4 godine i 6 mjeseci zatvora zbog posjedovanja radi preprodaje 34,65 kilograma marihuane i 4,44 kilograma heroina. Produljili su mu pritvor te odredili jamstvo u iznosu od 400.000 kuna, što znači da ako uplati traženi iznos, pravomoćnu presudu može čekati na slobodi,

Njegov prijatelj Nik Koši (64), koji je od njega preuzeo 4,93 kilograma marihuane, nepravomoćno je dobio godina dana zatvora. Kazna zatvora će mu zamijeniti radom za opće dobro - za jedan dan zatvora morat će odraditi dva sata rada za opće dobro. 

Muratija su teretili da je od nepoznatih ljudi pribavio veće količine marihuane i heroina, koju je s ciljem daljnje preprodaje na ilegalnom narko tržištu do 10. rujna 2016. godine držao u podzemnoj garaži u Maksimirskoj cesti u Zagrebu. Kod njega su pronašli 39 paketa s ukupno 34,65 kilograma marihuane i 12 paketa s 4,44 kilograma heroina te 5 paketa s mješavinom "punila" za heroin i digitalnu vagu s tragovima droge. Optužnica tereti i njegova poznanika Nika Košija (64), koji je od Muratija 6. rujna preuzeo 4,93 kilograma marihuane. Uhitili su ga istog dana u Brezovičkoj cesti i zaplijenili drogu. Vrijednost sve zaplijenjene droge procijenjena je na šest milijuna kuna. 

U svojoj obrani Murati je kazao da mu je marihuanu poslao jedan rođak, kojemu je prije nekoliko godina prodao zemljište i koji mu je platio samo dio novca, dok je s ostatkom odugovlačio. U srpnju prošle godine rekao je da će mu umjesto novca poslati drogu i pronaći u Europi kupce za nju te da sve ima osigurano. 

- Što se tiče Košija, mi smo dugogodišnji prijatelji, obojica smo bili ugostitelji u Zagrebu te smo se znali viđati. On mi se požalio da je bolestan, da boluje od raka prostate, te da se liječi uljem kanabisa i da mu je marihuana potrebna za liječenje. Ja sam mu stoga predao pet kilograma marihuane i dogovorili smo se da će mi 1500 eura platiti kad bude imao - pričao je Murati.

Tvrdio je i da je heroin preuzeo i čuvao za prijatelja pod imenom Agron, čije prezime nije htio otkriti, a koji ga je nazvao u srpnju 2016. godine i zamolio da ode do motela Plitvice i tamo se nađe s jednim čovjekom. Nakon što su se našli, taj čovjek mu je objasnio da je imao nezgodu u kojoj mu je pukla felga, a u svakoj ima po kilogram heroina te da ne može tako prijeći granicu. 

- Ja u početku nisam htio na to pristati, ali Agron me molio da spasim tog čovjeka i na nekoliko dana prihvatim tu robu i smjestim je u svojoj garaži - branio se Murati.

Njegov branitelj Amir Midžić dodao je da je njegov branjenik lošeg zdravstvenog stanja, da ima srčanih tegoba te dijabetes. Dosad nikad nije bio u sukobu sa zakonom, a ima i malodobno dijete o kojem skrbi. 

- Čuli smo da me policija navodno prisluškivala godinu dana i nikad nisu presreli da bi ikome prodao ijedan gram droge. Iskreno se kajem zbog situacije u kojoj sam se našao. Sramim se, posramio sam i vlastitu obitelj te molim sud da bude blag u odmjeravanju kazne - dodao je Murati. 

I dok Murati tvrdi da droga nije njegova, njegov prijatelj Koši, priznaje da je kupio drogu, ali ne za preprodaju, već kako bi od nje proizveo ulje kanabisa za svoje potrebe. Naime, Koši je u spis dostavio medicinsku dokumentaciju iz koje proizlazi da je tri puta operiran zbog raka, a nakon četvrtke operacije stanje mu se poboljšalo te nije bilo remisije.

- Njemu se stanje poboljšalo upravo zato jer je započeo liječenje uljem kanabisa. Umjesto da i dalje kupuje ulje od preprodavača, on je htio pokušati sam proizvesti ulje potrebno za njegovo liječenje - objasnio je njegov branitelj Marko Ujević.

Sudski vještak dr. Davor Zdunić objasnio je da bi se od 4,93 kilograma marihuane koliko je Koši nabavio, moglo proizvesti 500 grama visokokvalitetnog ulja, koje bi bilo dovoljno za 500 dana intenzivnog liječenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature