Obavijesti

News

Komentari 4

Dobio umjetno srce: Vuče ga u kovčežiću i zove Fifi

Dobio umjetno srce: Vuče ga u kovčežiću i zove Fifi
7

Goran Krstanović (41) prvi je pacijent s umjetnim srcem. Dobio ga je prije četiri tjedna. S nijm može živjeti i do tri godine i čak se potpuno oporaviti

VIDEO

Uz glasne tika-taka otkucaje koji mu dopiru iz pojasa, Goran Krstanović (41) iz Zagreba šeta hodnicima Kliničke bolnice Dubrava i vozi svoje srce u torbi. Njegov Fifi, kako ga od milja zove, električna je pumpa za srce koja radi umjesto Goranovog bolesnog. To je prva takva električna pumpa koju su liječnici ugradili pacijentu u Hrvatskoj, i to prije točno mjesec dana.
Do prije godinu i pol ovaj optimistični inženjer prometa i geodezije, inače zaposlen u ZET-u, bio je potpuno zdrav i bavio se sportom. Dvije viroze koje je prebolio unutar mjesec dana prouzročile su upalu srčanog mišića i Goran se morao suočiti s činjenicom da mu srce otkazuje. Hitno je stavljen na transplantacijsku listu za novo srce. Nakon više mjeseci neizvjesnosti, liječnički tim Klinike za kardiokirurgiju na čelu s prof.dr. Željkom Sutlićem predložio mu je ugradnju električne pumpe. Za Gorana se rodila nova nada. I tako je Fifi postao njegov stalni pratitelj, a na snažni zvuk otkucaja koji dopiru iz pumpe Goran se brzo navikao. Podsjeća ga, kaže, na djetinjstvo i staru vekericu koja mu je upravo tako kucala noću pokraj kreveta. S električnim srcem koje radi umjesto njegovog, Goran može živjeti do tri godine, a postoje šanse da njegovo srce u tom periodu ponovno samo počne nesmetano raditi. Za sada, Goranu je najvažnije obećanje liječnika da će za blagdane biti kod kuće, gdje ga čekaju supruga, kći i sin.

Sa srcem u torbi živio je i Zlatan Jerabek (66) iz Požege. Njemu su liječnici u svibnju 2007. godine u Njemačkoj ugradili ispod srca pumpu veličine kutije cigareta. Pumpa mu je sa 8800 okretaja u minuti pokretala srce i pumpala pet litara krvi. Nažalost, Zlatan Jerabek umro je ljetos, ali od karcinoma pluća. Da ga nije zadesila ta bolest, rekli su liječnici, mogao je živjeti još dugo. Njegova žena darovala je 80.000 eura vrijednu pumpu KB-u Dubrava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela