Obavijesti

News

Komentari 1

Za male izbirljivce: Evo kako potaknuti djecu da jedu zdravu i uravnoteženu hranu

Za male izbirljivce: Evo kako potaknuti djecu da jedu zdravu i uravnoteženu hranu
3

Da je za pravilan razvoj djeteta važno jesti nutricionistički uravnoteženu hranu, dobro zna svaki roditelj. Pozivamo vas zato da nam do 17. rujna pošaljete zdravi i fini recept svojeg školarca jer smo za pobjedničko jelo osigurali super iznenađenja!

VIDEO

Na opće oduševljenje roditelja, ali i djece, nadamo se, ovaj je tjedan počela nova školska godina! Pred njima su sad razne obaveze, stres od testova i ponekad zamorne domaće zadaće, no uz to ih čeka mnogo toga pozitivnoga - onoga što će zapravo poslije u životu jedino pamtiti. Od druženja pod velikim odmorima i zezanja u klupama do mnogobrojnih izleta, petica u imeniku i učenja uistinu zanimljivih stvari. I kad se sve to zbroji, jasno je da je đačko doba najljepše razdoblje u životu, zar ne?

'Djeca znaju što je zdrava prehrana'

A da bi učenici maksimalno uživali u školskim klupama i pažljivo pratili nastavu, važno je da pritom jedu zdravu i nutricionistički uravnoteženu prehranu, koja će im dati svu potrebnu energiju i nutrijente. Zato smo, s namjerom da probudimo i povećamo svijest o takvoj prehrani, pokrenuli projekt "Budi chef škole", u kojem već drugu godinu zaredom pozivamo sve zainteresirane osnovnoškolce u Hrvatskoj da nam pošalju svoj omiljeni recept za zdrav i ukusan obrok.

Toddler,Boy,Playing,With,The,Dough,In,The,Kitchen,Dressed

Razlog zbog kojeg smo u natječaj primarno uključili učenike je taj što smo uvjereni da će se recept po mjeri školarca svidjeti svim đacima. S tezom da je odlično kad su djeca uključena u promišljanje o obroku, pa čak i u njegovu izradu, slaže se i Marija Luković, ravnateljica Osnovne škole "Gustav Krklec" u Zagrebu

- Danas djeca dobro znaju što je zdrava, odnosno nezdrava prehrana. Ako imaju priliku birati, naravno da će odabrati ono što više vole jesti. No ako samostalno mogu odabirati namirnice i kombinirati ih u zdrave jelovnike, sigurno će im motivacija biti veća da takvu hranu probaju te potaknu obitelj i vršnjake na isto - smatra Marija.

Zdravo može biti itekako fino

Premda želimo da sami osmisle recept za zdrav i ukusan obrok, vjerujemo da će našim malenim chefovima za slanje prijave ipak trebati mala pomoć, pa pozivamo i roditelje da se uključe tako što će snimiti ili fotografirati njihovo jelo te poslati pisani recept putem obrasca za prijavu. 

Upravo je to - ni ne sluteći da će pobijediti - učinila i naša prošlogodišnja pobjednica Lucija Šabarić iz Područne škole Kerestinec, čije je jelo partnerska škola projekta, OŠ "Gustav Krklec", uvrstila te godine na svoj jelovnik. Zašto su to učinili i što misle o ovakvom tipu angažmana djece kad je riječ o njihovoj prehrani, pitali smo ravnateljicu Luković. 

- Uključivanje djece u kreiranje zdravih obroka izvrstan je način da ih potaknemo na razmišljanje o uravnoteženoj prehrani te da na kreativan način osmisle recept za jelo koje će vršnjacima biti zanimljivo i koje će poželjeti probati. Iako prošle godine na natjecanju nije pobijedio obrok učenika iz naše škole, smatrali smo da će uključivanje pobjedničkog obroka biti poticajno našim učenicima i da će ih natjerati da promisle o tome koliko zdrava kuhinja može biti kreativna i fina - kaže.

Young,Hispanic,Kid,Sitting,On,The,Table,Eating,Healthy,Salad

Postani chef škole i osvoji party za razred!

Ova se ravnateljica također nada kako je uspjela svoje učenike motivirati da nastave isprobavati zdrave recepte unutar obitelji te da se prijave na natječaj i ove godine, a posebice zato što je Lucijina hrskava pileća salata sa zdravim dressingom bila pun pogodak!

- Reakcije su bile uistinu odlične, što zbog uvrštavanja novog recepta u školsku kuhinju, što zbog izvanrednog okusa, koji su zavoljeli svi učenici škole, ali i djelatnici - kaže nam Marija. 

Inače, na natječaj se školarci mogu prijaviti do 17. rujna, sami ili sa školskim prijateljem, ali u tom slučaju svaki sudionik mora izvršiti pojedinačnu prijavu. Prijave će pregledati stručni žiri, sastavljen od ravnatelja škole, nutricionista i poznatog chefa te će do 22. rujna odabrati najbolje recepte.

Finalisti će potom 30. rujna, u Rougemarin parku, uz podršku školskih prijatelja i obitelji, morati pripremiti svoj recept i dati ga na kušanje dječjem žiriju. Taj će žiri na kraju odabrati pobjedničko jelo i dodijeliti autoru jela titulu Chef škole. Izuzev titule, pobjednik s najboljim receptom osvaja party za svoj razred, a ovisno o uvjetima koji postoje u školi pobjednika, to jelo bit će uvršteno i u meni školske kuhinje, baš kao što je to bilo u OŠ "Gustav Krklec". 

Pripremili smo poneko iznenađenje i za ostale finaliste natječaja, zato brže-bolje prijavite svojeg školarca!

Sve detalje natječaja i pravila možete proučiti ovdje.

Organizator projekta su 24sata, a partneri Lidl Hrvatska i BRITA. Partnerske škole projekta su OŠ "Ivan Filipović" Zagreb te OŠ "Franjo Hanaman" Drenovci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa