Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

Dobro dječje srce: 'Želim da čokolade jedu svi siromašni'

Lara Draganić, učenica 4. razreda osnovne škole u Varaždinu, socijalnoj samoposluzi darovala je čak 275 čokolada za djecu čiji roditelji ne mogu priuštiti ni taj slatkiš

Foto: 24sata/24sata
14 komentara

Desetogodišnja Lara Draganić iz Varaždina četvrti je put donirala čokolade Socijalnoj samoposluzi Varaždin, koje je marljivo prikupljala za djecu čiji roditelji ne mogu kupiti čokoladice.

- U socijalnu samoposlugu donijela je 275 čokolada u utorak, baš na svoj 10. rođendan. Sve je to uspjela sakupiti od Božića, kad je donijela 375 čokolada, koje smo tad, kao što ćemo i sad, podijeliti djeci koja nemaju. Lara čak volontira nekoliko puta mjesečno ovdje i jedna je od najmlađih volontera. Ona to radi tako savršeno, s radošću i puno razumijevanja. Iako je dijete, shvaća i suosjeća s ljudima koji nemaju - kaže Mateja Bakulić, koja volontira u Socijalnoj samoposluzi, a koja je uzor maloj Lari.

Teta Mateja Laru od milja zove ČokoLara, a za idući Božić planira zajedničku veću donaciju čokolada s Larom. Larina mama Maja kaže da njezinoj djevojčici, učenici 4. razreda 3. Osnovne škole u Varaždinu, u skupljanju čokolada pomažu bratići, susjedi, prijatelji.

Želi biti kuharica

- Svi već znaju za njezino sakupljanje čokolada i umjesto drugih poklona, Lara si zaželi čokolade. Dobro pazi na rok trajanja, a sama ne pojede ni jednu. Ove godine je od bake Ljiljane za rođendan naručila 30 čokolada i sve ih je odnijela u Socijalnu samoposlugu. Velik uzor joj je teta Mateja - kaže Larina mama Maja. 
Dodaje da je Lari životna želja postati kuharica i otići u Pariz. Stoga već sad intenzivno uči francuski jezik i sakuplja novac za put. Štoviše, igra i nagradnu igru u kojoj je nagrada putovanje u Pariz. ‘Opsjednuta’ je time, baš kao i pomaganjem djeci i onima koji nemaju još od kada je u vrtiću gledala crtić o mišiću koji kuha u Parizu. Vrlo je skromna i pažljiva djevojčica koja već sad u tim godinama shvaća ozbiljnost života.

'Kad pomažem, osjećam se lijepo'

- Svako dijete ima pravo na sretno djetinjstvo. Dobro se dobrim uvijek vraća. Bolje da ja pomognem drugima nego da netko mora pomagati meni. Kad pomažem drugima, osjećam se lijepo - razmišlja skromna Lara, koja je kao i svako drugo dijete, ali s jakom empatijom za druge.

Lara voli pomagati mami u kuhinji, posebno peći kolače i torte, ali zna već i neka jednostavna jela sama napraviti.

- Učim je da bude samostalna. U školi ima sve petice, išla je na natjecanje iz matematike. Kada dobije četvorku, onda je žalosna. Vrlo je pravedna i uvijek hoće da sve bude pošteno. Nema odstupanja i u tome joj je uzor njezin tata Dražen. Rođena je svega tri i pol sata nakon njegovog rođendana - kaže mama Maja. Njezina djevojčica ima tri prijateljice, a najbolja joj je Ema, s kojom kani u Pariz. Lara će kuhati i peći kolače, a Ema će biti znanstvenica.

- Ima i vrlo dobrog prijatelja još iz vrtića, a idu zajedno i u razred i on joj nosi isto čokolade, ali i cvijeće. Skupljanjem čokolada zarazila je i bratiće Frana, Tina i Marka. Neki dan su dobili čokolade na dar, a ona im je rekla: “Zar ne da vi to nećete jesti”, “to ide za donaciju”. Dečki su, normalno, donirali čokolade - kaže njena majka Maja.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message