Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dobročinitelj Dražen matičnim stanicama Talijanu dao život

Iako nije bio u dobrom zdravstvenom stanju, karlovački policajac Dražen Živčić nije dvojio kad je stigao poziv da je baš on darivatelj koji može pomoći Talijanu

Andreja Thomas/24sata
Foto: Andreja Thomas/24sata
14 komentara

Već sam zaboravio da sam darivatelj, kad je došao prvi poziv da sam potencijalni donor matičnih stanica. Odmah sam se odazvao pozivu za transplantaciju, govori nam Dražen Živčić (42).

Ovaj karlovački policajac, voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa, još je 2007. s kolegama sudjelovao u humanitarnoj akciji MUP-a i Zaklade “Ana Rukavina”. Osam godina poslije, u svibnju, Dražen je primio poziv iz Registra kojim je obaviješten da je upravo on darivatelj matičnih stanica koje su prijeko potrebne Talijanu (62). Iako tada nije bio dobrog zdravlja, Dražen nije dvojio ni trenutka.

- Na KBC-u Rebro medicinsko osoblje je napravilo sve potrebne pretrage i analize prije same transplantacije. Inače sam i dobrovoljni darivatelj krvi, a kroz posao sam uvidio da i samo jedna doza krvi nekome može spasiti život, tako da mi je bilo sasvim normalno da tako postupim i sad. Sam postupak transplantacije je potpuno bezbolan - kaže karlovački policajac, suprug i otac 14-godišnjeg sina.

Dodaje kako bi se pozivu ponovno odazvao, a da bi to mogao nakon transplantacije trebaju proći dvije godine.

- Drago mi je da mogu pomoći, a najveća želja mi je da moje matične stanice čovjeku spase život. Svjestan sam da mu je ovo posljednja šansa, druge nema. Nikad ne znamo kome će to trebati, nama ili našim bližnjima - govori skromni Dražen kojemu je obitelj bila najveća potpora u procesu transplantacije.

Primatelj ga može kontaktirati nakon dvije godine

Tko je čovjek kojemu donira svoje matične stanice, Živčić ne zna. Ako transplantacija uspije, nakon proteka dvije godine, primatelj matičnih stanica moći će dobiti podatke darivatelja te ga kontaktirati ako želi.

- Draženova najveća želja je da transplantacija uspije te da čovjek ozdravi i dobije novu šansu za život. Ne postoje riječi kojima se može opisati ova gesta našeg kolege. Ponosni smo što u našoj Policijskoj upravi postoji čovjek koji je spasio nečiji život. Želimo da njegova plemenitost posluži kao primjer drugima - kažu nam u PU karlovačkoj.

Dražen želi da se u Hrvatskoj organizira još akcija za Registar darivatelja.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message