Obavijesti

News

Komentari 2

Documenta: Prosvjedujemo zbog dodjele počasnog čina optuženom za ratni zločin

Documenta: Prosvjedujemo  zbog dodjele počasnog čina optuženom za ratni zločin

Documenta je u srijedu priopćenjem prosvjedovala zato što je predsjednik RH dodijelio počasni čin brigadnog generala Đuri Matuzoviću, jednom od zapovjednika HVO-a kojem se sudi za ratne zločine

VIDEO

Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću istaknula je u srijedu kako je Tužilaštvo BiH krajem 2016. podignulo optužnicu protiv Đure Matuzovića, Ive Oršolića, Tade Oršolića, Marka Dominkovića, Jose Nedića, Marka Blažanovića, Mate Živkovića, Ante Živkovića i Stjepe Đurića, a zbog njihova uhićenja prosvjedovali su Ministarstvo vanjskih poslova RH i lokalne vlasti Posavskog kantona u BiH.

Optuženici se terete da su u vremenskom periodu od druge polovice travnja 1992. do srpnja 1993. godine, za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba koji je trajao i na širem području općine Orašje, kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i zarobljeničkim centrima, Srednjoškolskom centru u Orašju i OŠ "Donja Mahala", počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolice.

Banožić: Milanović je poniženi nasilnik s Pantovčaka. Pokunjen i poražen se vratio iz Madrida
Banožić: Milanović je poniženi nasilnik s Pantovčaka. Pokunjen i poražen se vratio iz Madrida

Na teret im se stavlja i počinjenje zločina protiv čovječnosti - sudjelovanje u progonu stanovništva srpske nacionalnosti motivirano nacionalnim, etničkim, kulturnim i vjerskim razlozima.

Zbog istog mjesta i vremena počinjenja kaznenih djela ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti, kazneni postupak protiv Mirka Jurića spojen je s postupkom koji se vodi protiv navedene devetorice te im se sudi istovremeno.

Optužnica protiv Jurića, pripadnika Vojne policije 106. brigade HVO-a, kojom mu se na teret stavlja ubojstvo jedne osobe, mučenje i zlostavljanje nekoliko osoba kao i silovanje dvije osobe, podignuta je 23. ožujku 2017.

Suđenje pred Sudom Bosne i Hercegovine počelo je u kolovozu 2017. Do posljednjeg ročišta prije pandemije covida-19 u veljači 2020. svjedočilo je više od 100 svjedoka, suđenje je nastavljeno u veljači ove godine, a upravo je danas održano još jedno ročište, istaknuli su iz Documente.

'Poznati neprijatelj Ustava i zakona Mario Banožić našao se danas pozvanim tumačiti zakon'
'Poznati neprijatelj Ustava i zakona Mario Banožić našao se danas pozvanim tumačiti zakon'

Documenta je naglasila i da su zločini prema civilima zatočenim u zgradi nekadašnje Osnovne škole "Donja Mahala" bili predmet još jednog kaznenog postupka u kojem su pravomoćno utvrđene činjenice o nečovječnom postupanju prema civilima, za što je osuđen Mate Baotić, zapovjednik II odjela Vojne policije 106. brigade HVO-a.

Predsjednik Republike Zoran Milanović u srijedu je na svečanosti na Pantovčaku odlikovao 22 hrvatska branitelja i jednu postrojbu Oružanih snaga te za osobite zasluge u Domovinskom ratu dodijelio počasni čin brigadnog generala sedmorici časnika HV-a, među kojima je i spomenuti Đuro Matuzović.

Počasni čin daje pravo na oznake i odgovarajuće vojne počasti bez prava na zapovijedanje te nema nikakve financijske ili materijalne učinke za nositelje počasnih činova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina