Obavijesti

News

Komentari 0

Dodijelili nagrade Žuti okvir: 17 dobitnika dobilo je priznanje za rad na održivom razvoju

Dodijelili nagrade Žuti okvir: 17 dobitnika dobilo je priznanje za rad na održivom razvoju
9

Žuti okvir dodjeljuje se u sklopu sveobuhvatnog projekt Održiva Hrvatska, ima podršku Ureda predsjednika Republike Hrvatske i održava se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba

VIDEO

Prestižna dodjela nagrada Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2022. godinu i ove je godine održana u hotelu Hilton Garden Inn, a brojni uzvanici podržali su nastavak ovog hvalevrijednog projekta održanog već četvrtu godinu zaredom.

Žuti okvir dodjeljuje se u sklopu sveobuhvatnog projekt Održiva Hrvatska, ima podršku Ureda predsjednika Republike Hrvatske i održava se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

Kao medijski lider u promicanju ideje održivog življenja National Geographic Hrvatska svečanu nagradu dodjeljuje u 17 kategorija održivog razvoja koje su definirali Ujedinjeni narodi radi promicanja i nadahnuća onih koji doista pridonose stvaranju održive sadašnjosti i bolje budućnosti, onih koji skromno kroče žutim tepihom i koje možda ne znamo, a bez njih dobre sutrašnjice ne bi ni bilo.

Časopis National Geographic Hrvatska proteklih je mjeseci pozivao čitatelje da nominiraju svoje kandidate, a stručni žiri odabrao je dobitnike u navedenim kategorijama za 2022. godinu. Dodjelu je vodio glavni urednik National Geographica Hrvatska Hrvoje Prćić, koji je ujedno bio i član ocjenjivačkog suda Žutog okvira za održivi razvoj, znanost i obrazovanje uz Mariju Vizner, glavnu urednicu stručnog časopisa Hrvatska vodoprivreda, te Roberta Kakarigija, znanstvenog eksperta ekotehnologije i održivog razvoja.

“Umjesto gorućega grma, suočavamo se s gorućim planetom – biblijskom je alegorijom António Guterres, glavni tajnik UN-a, opisao stanje Zemlje na nedavno održanoj međunarodnoj klimatskoj konferenciji COP27 u Egiptu, koja ipak nije donijela konkretne i učinkovite mjere te sveopće suglasje u borbi protiv globalnog zatopljenja, zagađenja i klimatskih promjena. I dalje su glavne smjernice 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda o kojima su se u kolovozu 2015. usuglasile 193 zemlje u želji da se oni ostvare do 2030. godine. I dok ih mnogi u svijetu zanemaruju, oduševljava me što ih u Hrvatskoj sve više pojedinaca, skupina, udruga i institucija slijedi na sve inovativnije načine. Dokaz je stotinjak nominacija za nagradu Žuti okvir već četvrtu godinu zaredom! Zakoračimo svi tim žutim tepihom!” istaknuo je Hrvoje Prćić, glavni urednik National Geographica Hrvatska.

Dodjelu je otvorila mlada glazbenica i kantautorica Gina koja je uz pratnju Tomislava Presečkog na gitari izvela svoju novu pjesmu „Ne trebam riječi“ i oduševila sve uzvanike.

Počasni gosti Filip Ćurko, izaslanik gradonačelnika Zagreba, pobjednici Žutog okvira za održivi razvoj, znanost i obrazovanje iz prijašnjih godina - Leonarda Šmigmator, studentica Medicinskog fakulteta u Zagrebu, volonterka Hrvatskog Crvenog križa i Fridays For Future, izv. prof. dr. sc. Sanja Kalambura iz Veleučilišta Velika Gorica, Goran Ladišić, jedan od osnivača Projekta O2, Damir Zurub, višestruki svjetski prvak u podvodnoj fotografiji i predsjednik ronilačkog kluba „Roniti se mora“ - te članovi žirija Marija Vizner i Robert Kakarigi dodijelili su priznanja i čestitali dobitnicima. Nagrade su uručene zaslužnim pojedincima, inicijativama, udrugama, tvrtkama, institucijama i gradovima koji su tijekom godine najviše pridonijeli održivosti u Hrvatskoj, kao i očuvanju budućnosti, održive zajednice i ravnopravnog čovječanstva. Ove godine dodijeljena je još jedna nagrada kao posebno priznanje za primjer dobre prakse kompaniji Sobočan d.o.o. za doprinos povećanju energetske učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije u industriji.

Medijski lider u promicanju ideje održivog življenja National Geographic Hrvatska održao je prestižnu dodjelu nagrada Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2022. godinu. Žuti okvir dodjeljuje se u sklopu sveobuhvatnog projekta Održiva Hrvatska, ima podršku Ureda predsjednika Republike Hrvatske i održava se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba. Nagrade su dodijeljene na osnovi 17 ciljeva održivog razvoja koje su definirali Ujedinjeni narodi. Žutim okvirom nagrađene su tvrtke, pojedinci, udruge i ustanove te gradovi koji su u Hrvatskoj najviše pridonijeli održivosti, razvoju zemlje znanja, zaštiti okoliša i ljudskih vrijednosti.

Dobitnike je odabrao stručni ocjenjivački sud Žutog okvira u kojem su bili glavni urednik časopisa National Geographic Hrvatska Hrvoje Prćić, glavna urednica stručnog časopisa Hrvatska vodoprivreda Marija Vizner te znanstveni ekspert ekotehnologije i održivog razvoja Robert Kakarigi.

Dodjela je održana u hotelu Hilton Garden Inn, a počasni gosti, izaslanik gradonačelnika Zagreba Filip Ćurko i pobjednici Žutog okvira iz prijašnjih godina - Leonarda Šmigmator, studentica Medicinskog fakulteta u Zagrebu, volonterka Hrvatskog Crvenog križa i Fridays For Future, izv. prof. dr. sc. Sanja Kalambura iz Veleučilišta Velika Gorica, Goran Ladišić, jedan od osnivača Projekta O2, Damir Zurub, višestruki svjetski prvak u podvodnoj fotografiji i predsjednik ronilačkog kluba „Roniti se mora“ - te članovi žirija Marija Vizner i Robert Kakarigi dodijelili su priznanja i čestitali dobitnicima.

Ovo su pobjednici u 17 ciljeva održivog razvoja:

KATEGORIJA 1: Iskorjenjivanje siromaštva

Udruga „Dar dobrote“ Našice

Glavna djelatnost ove udruge koja okuplja brojne volontere projekt je socijalne samoposluge u Našicama, čime su nadahnuli i mnoge druge gradove da pođu njihovim stopama te tako pomogli brojnim potrebitim obiteljima i pojedincima.

KATEGORIJA 2: Iskorjenjivanje gladi

Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari

Udruga je osnovana 2014. godine s ciljem da unaprijedi i potakne poljoprivredu i ekološku proizvodnju te osnaži OPG-ove uz poticanje otvaranja novih, pri čemu će razvijati cjelogodišnji ruralni turizam i smanjiti depopulaciju ruralnog područja, osnažiti ulogu sela u gospodarskom i kulturnom području, očuvati prirodnu i kulturnu baštinu te brendirati područje Ravnih kotara.

KATEGORIJA 3: Zdravlje i dobrobit

Crveni nosovi klaunovidoktori

Misija Crvenih nosova klaunovadoktora je pomoću umjetnosti profesionalnog klauniranja, humora i smijeha vratiti ljudima u teškim i kriznim situacijama i okolnostima osjećaj radosti, sreće i optimizma.

KATEGORIJA 4: Kvalitetno obrazovanje

Carnet - projekt ATTEND

Projekt ATTEND “Podrška ostvarenju jednakih mogućnosti u obrazovanju za učenike s teškoćama u razvoju” ima cilj poboljšati obrazovanje djece s teškoćama u razvoju osiguravanjem pristupa digitalnim asistivnim tehnologijama, kao i adekvatnom i učinkovitom korištenju tih tehnologija u obrazovnim aktivnostima djece s teškoćama u razvoju.

KATEGORIJA 5: Rodna ravnopravnost

Udruga Bijeli krug Hrvatske

Osnovni je cilj ove udruge zaštita žrtava kaznenih djela i prekršaja s elementima nasilja bez obzira na dob i spol. Bijeli krug pruža žrtvama pravnu, psihološku i emocionalnu podršku, obavlja individualne tretmane sa žrtvama radi smanjenja sekundarne viktimizacije, održava radionice za osnaživanje žrtava, surađuje s institucijama radi poboljšanja položaja žrtve te provodi projekte prevencije nasilja među djecom i mladima.

KATEGORIJA 6: Čista voda i higijenski uvjeti

Hrvatske vode - projekt „Hrvoje iz zavičaja - očuvanje voda i običaja“

Projekt pod nazivom „Hrvoje iz zavičaja – očuvanje voda i običaja“ koji su inicirale Hrvatske vode čine četiri edukativne slikovnice: „Život uz rijeku – poplave“, „Voda izvor života – zaštita voda“, „Voda i čovjek – korištenje voda“ i „Nova Hrvojeva zgoda: od otpadne – čista voda!“. Preko nastave hrvatskoga jezika i kulture projekt se proširio u čak 22 države svijeta.

KATEGORIJA 7: Pristupačna i čista energija

Hrvatska udruga za vodik

Aktivnosti Hrvatske udruge za vodik - čistog energenta budućnosti promocija su i doprinos stvaranju uvjeta za uvođenje održivih vodikovih tehnologija u Hrvatskoj te još mnogo toga povezanog s implementiranjem vodika kao energenta.

KATEGORIJA 8: Dostojanstven rad i gospodarski rast

Udruga ”Žene kosovske doline”

Udruga se ne bavi samo ženama, nego općenito radom na boljitku interesa sela Općine Biskupija očuvanjem tradicijske kulture, znanja i gospodarstva, pružanjem pomoći starim i nemoćnim, a cilj je njihova PROGRAMA ZAPOŠLJAVANJA ŽENA omogućiti pristup zapošljavanju ženama pripadnicama ranjivih skupina, osnažiti ih provođenjem dodatnih edukativnih aktivnosti, riješiti konkretne društveno-socijalne probleme te umanjiti socijalnu isključenost i rizik od siromaštva.

KATEGORIJA 9: Industrija, inovacije i infrastruktura

Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu - projekt Muza

Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ponosi se inovativnom mobilnom kućicom gotovo nulte energije – MUZA (Mobilna, Učinkovita, Zdrava, Arhitektura) – u sklopu svog projekta “The nZEB Roadshow” usmjerenog na širenje te razmjenu znanja i iskustava uza zgrade gotovo nulte energije (NZEB).

KATEGORIJA 10: Smanjenje nejednakosti

Osnovna škola Orehovica - prva škola u Hrvatskoj s nastavom romskog jezika i kulture

Mala općina Orehovica u Međimurskoj županiji prva je i zasad jedina općina u kojoj je romska manjina veća od 33 posto stanovništva i ostvarila je pravo na ravnopravnu službenu upotrebu svog jezika. To je prva škola u Hrvatskoj koja je uvela nastavu bajaškog jezika po modelu C – romski jezik i kultura, u koju je uključen velik broj učenika.

KATEGORIJA 11: Održivi gradovi i održive zajednice

Grad Sveta Nedelja i Hrvatski Telekom d.d. - projekt pametne javne rasvjete

Hrvatski Telekom d.d. i Sveta Nedelja pokrenuli su istraživačko-razvojni projekt primjene naprednih Smart City i IoT rješenja na infrastrukturi javne rasvjete. Provedbom ovog projekta stupovi javne rasvjete u Svetoj Nedelji dobit će nove funkcije, odnosno postat će „pametni“ pa će se moći bežičnim putem na daljinu upravljati rasvjetom. Nove funkcije uključivat će i praćenje osnovnih vremenskih uvjeta, odnosno temperature, vlage, tlaka i UV zračenja, praćenje kvalitete zraka, mjerenje energetskih pokazatelja svjetiljke, prometne buke...

KATEGORIJA 12: Odgovorna potrošnja i proizvodnja

dm - drogerie markt d.o.o. - Inicijativa {ZAJEDNO} za zelene ideje

dm je u travnju 2022. godine otvorio natječaj {ZAJEDNO} za zelene ideje namijenjen prijavi projekata koji pridonose održivosti s naglaskom na zaštiti okoliša i očuvanju prirode. dm-ov natječaj bio je otvoren za projekte koji izravno pridonose očuvanju i zaštiti okoliša neposredne lokalne zajednice te edukativne projekte s ciljem informiranja o načinima i važnosti zaštite okoliša. Hrvatski proizvođači mogli su prijaviti proizvode koji pridonose održivosti i očuvanju prirode te tako dobiti priliku da se njihovi proizvodi nađu na policama dm-ovih prodavaonica i u dm online shopu.

KATEGORIJA 13: Odgovor na klimatske promjene

Anica Tomić - „Predstava za žive u doba izumiranja“

Kazališni projekt u režiji Anice Tomić i produkciji Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu dio je europskog projekta STAGES, a predstava će biti izvedena u deset europskih partnerskih kazališta. STAGES (Sustainable Theatre Alliance for a Green Environmental Shift) je nikad viđen kazališni eksperiment koji uključuje kulturni sektor u interakciju s konceptom održivosti.

KATEGORIJA 14: Život ispod vode

Institut Ruđer Bošković - Znanstvena škola o okolišu

Pod motom ˝Sveobuhvatni pristup istraživanju antropogenih pritisaka na okoliš˝ tri znanstvenice utemeljile su znanstvenu školu o okolišu namijenjenu studentima doktorskih studija iz područja prirodnih i biotehničkih znanosti te svim studentima doktorskih studija koji se u izradi doktorske disertacije bave istraživanjem okoliša, ponašanjem i sudbinom zagađivača u okolišu te njihovim biološkim učincima. A one su: dr. sc. Martina Furdek Turk, dr. sc. Željka Fiket i dr. sc. Maja Ivanić. Važno je naglasiti da je sudjelovanje u ovoj znanstvenoj školi za sve doktorande besplatno.

KATEGORIJA 15: Život na kopnu

A1 Hrvatska & Go2Digital - GigaBEEtan projekt za GigaBEEtne pčele

Da bez pčela nema života, znaju i mala djeca, a ti ljupki kukci sve su ugroženiji i treba im pomoć čovjeka. Prvi put u ovom dijelu svijeta, uz pomoć stručnih pčelara, A1 Hrvatska i Go2Digital osmislili su GigaBEEtan pokret i platformu za spas pčela. Projekt obuhvaća hotel za pčele, edukacije za pčelare, nasade za pašu pčela i mnoge druge aktivnosti.

KATEGORIJA 16: Mir i pravda, snažne institucije

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata je nevladina i neprofitabilna organizacija, jedina institucija u Hrvatskoj koja se bavi zaštitom i promicanjem prava pacijenata i stoga organizira edukacije, savjetovanja, aktivno sudjelovanje u izradi legislative na području zaštite prava pacijenata i zdravstva te pruža pomoći građanima u ostvarivanju njihovih prava kao pacijenata suradnjom sa svim asocijacijama u zemlji i inozemstvu koje podupiru rad udruge.

KATEGORIJA 17: Partnerstvo za ciljeve

Grad Varaždin & Razvojna agencija Sjever - DAN - projekt „Citycircle“

U ovoj godini dovršen je EU projekt “Citycircle” posvećen kružnom gospodarstvu koji su u posljednje tri godine provodili Grad Varaždin i Razvojna agencija Sjever – DAN. Projektom „Citycircle“ promoviran je model upravljanja proizvodima koji se nakon upotrebe, umjesto bacanja u smeće, recikliranjem ponovno stavljaju u proces proizvodnje kao sirovina ili se pretvaraju u energente. Varaždinska gradska uprava među prvima je u Hrvatskoj počela provoditi takav projekt te i dalje ide u smjeru da se što više sirovina uvede u kružnu ekonomiju.

POSEBNO PRIZNANJE: Primjer dobre prakse

SOBOČAN d.o.o. za doprinos povećanju energetske učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije u industriji

Puštanjem u rad solarne elektrane zaokružen je ciklus zelene tranzicije poslovanja tvrtke koja je jedan od lidera i primjera u implementaciji rješenja koja se temelje na obnovljivim izvorima energije i jedna od rijetkih proizvodnih kompanija u Hrvatskoj koja od sada gotovo 70% svojih potreba za energijom u proizvodnji zadovoljava iz Sunčeve energije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.