News

Komentari 0

'Dodik izazivanjem krize u BiH skriva korupciju, rata neće biti'

'Dodik izazivanjem krize u BiH skriva korupciju, rata neće biti'

'Ono što Milorad Dodik radi je da pokušava zaštititi svoju moć i svoj novac. Molim ljude da ne nasjedaju na to, da mu ne omogućavaju da to čini', kazao je u Escobar

Novog rata u BiH neće biti, rekao je u petak posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar i optužio člana Predsjedništva Milorada Dodika da izaziva krizu kako bi prikrio svoju umiješanost u korupciju.

"Razlozi koji se kriju iza toga su korupcija. Ono što Milorad Dodik radi je da pokušava zaštititi svoju moć i svoj novac. Molim ljude da ne nasjedaju na to, da mu ne omogućavaju da to čini", kazao je u Escobar u intervjuu za Radio Slobodna Europa (RFE).

Escobar bi u nedjelju trebao doputovati u BiH suočenom s najvećom političkom krizom od okončanja rata 1995. godine i sastati se s članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem no nije izvjesno hoće li mu sugovornik u Sarajevu ili Banjoj Luci biti i Dodik.

O tome tek treba odlučiti, kazao je Escobar i objasnio da će nakon razgovora s veleposlanikom SAD u BiH Ericom Nelsonom biti donesena i odluka o tome hoće li biti novih sankcija za Dodika koje su, kako je kazao, "na stolu".

Istaknuo je ipak kako je sasvim jasno da nitko u regiji ne podupire Dodikove planove za slabljenje središnjih tijela vlasti BiH te da za to nema potporu niti u Srbiji koju je označio kao partnera SAD.

Najviše što Dodik može dobiti slijedeći svoj cilj da zaštiti bogatstvo koje posjeduje jest pretvoriti Republiku Srpsku u neku vrstu novog Pridnjestrovlja ili Južne Osetije, rekao je Escobar.

"Želim da ljudi u BiH znaju da smo posvećeni tome da ne bude novog rata. I vjerujte da su sve zemlje u regiji, uključujući i potpisnice Daytonskog mirovnog sporazuma koje uključuju Hrvatsku i Srbiju, posvećene tome da ne gledamo novi rat u regiji", kazao je Escobar.

Odgovarajući na pitanje miješaju li se Hrvatska, Srbija i Turska u unutarnje poslove BiH Escobar je odgovorio kako Zagreb i Beograd "u kontekstu zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH imaju pravo glasa jer je riječ o državama koje su potpisnice Daytonskog sporazuma".

Sjedinjene Države pozdravljaju i angažiranje Turske na Balkanu, rekao je Escobar.

Najčitaniji članci