Obavijesti

News

Komentari 19

Dodik: Republika Srpska nema planove za odcjepljenje od BiH

Dodik: Republika Srpska nema planove za odcjepljenje od BiH

Sigurnosno stanje u Bosni i Hercegovini uopće nije tako loše kako ga neki prikazuju. Nema prijetnje rata, kazao je srpski član predsjedništva BiH i dodao kako nisu razgovarali o sankcijama njemu ili Rusiji

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u četvrtak se u Sarajevu sastala s članovima predsjedništva Bosne i Hercegovine kako bi razgovarala o europskoj budućnosti te zemlje u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu.

Srpski član predsjedništva Milorad Dodik u startu je odbacio mogućnost da Republika Srpska krene putem Donbasa, proglasi neovisnost i dodatno zakuha situaciju u susjedstvu.

Pokretanje videa ...

- Rekao sam da nemamo secesionističke planove - rekao je Dodik.

Baerbock je ranije predlagala da bi baš njemu trebalo uvesti sankcije, predsjednik RH Zoran Milanović prije nekoliko dana kazao je kako je "Dodik nekima čudovište, a njemu sugovornik".

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalene Baerbock sastala se s članovima Predsjedništva BiH

- Nije bilo riječi o sankcijama ni meni ni Rusiji - rekao je Dodik koji je prije nekoliko dana ukrajinske branitelje nazvao naoružanom bandom.

- Čuo sam razne nebuloze od Komšića, kao što je to da se Srbija i Hrvatska miješaju u pitanja BiH. Nismo pričali o sankcijama meni, znate koliko to njih zanima. Nije se pričalo o sankcijama Rusiji, jer, ponavljam, sastanak je bio korektan - dodao je.

- Sigurnosno stanje u Bosni i Hercegovini uopće nije tako loše kako ga neki prikazuju. Ne postoji prijetnja od sukoba i rata - kaže Dodik.

Francuska: Hrvati u podijeljenoj BiH žele promijene zakona
Francuska: Hrvati u podijeljenoj BiH žele promijene zakona

Baerbock je prva visoka dužnosnica neke zapadne države koja je došla u Bosnu i Hercegovinu nakon početka rata u Ukrajini. Nakon Sarajeva, otići će i u Prištinu i Beograd, a potom i u Moldaviju.

- U BiH moramo osigurati mir i boriti se protiv onih koji ugrožavaju mir. Ugrožavanje mira nećemo dopustiti. Demokratski i fer izbori nužni su za svaku zemlju, a u BiH je važno da se poboljša integritet izbornog procesa, kao i da se u izborno zakondavstvo ugrade sve presude Europskog suda za ljudska prava.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalene Baerbock sastala se s članovima Predsjedništva BiH
Juratović: Milorad Dodik je totalno izgubio kompas nakon podrške Srbije rezoluciji UN-a
Juratović: Milorad Dodik je  totalno izgubio kompas nakon podrške Srbije rezoluciji UN-a

Bošnjački član predsjedništva Šefik Džaferović smatra da je sastanak s Baerbock bio važan, konstruktivan i uspješan.

- Možemo očekivati snažniji angažman Njemačke i u Bosni i Hercegovini, kao i na cijelom zapadnom Balkanu i regiji. Najvažnije je osigurati puno funkcioniranje državnih tijela vlasti u BiH, prekinuti s blokadama i bilo kakvim prijetnjama suverenitetu i teritorijalnom integritetu države, što podrazumijeva i poništavanje zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske o preuzimanju ovlasti od države na planu pravosuđa, carina, obrane i sigurnosti - rekao je.

>> Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje. <<